Gryta med renskav och svamp

Renskavsgryta är en riktig klassiker och blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det.
Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Eller råris. Saltgurka och rårörda lingon eller gelé är gott till också.
Öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.

4 portioner gryta med renskav

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g renskav
  • 6 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 dl svamp som kantarell, ostronskivling eller champinjon
  • 4 msk mjöl
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk timjan
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som att ev. koka potatis om du vill ha det till.
  2. Bryn renskaven i två omgångar i en panna i 4 msk olja.
  3. Lägg över i en stor kastrull.
  4. Hacka lök, vitlök och skiva svamp.
  5. Stek i 2 msk olja.
  6. Pudra över mjöl och rör ut mjölet.
  7. Lägg över i kastrull och tillsätt timjan samt grädde.
  8. Rör om och tillsätt 1 dl vatten.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka renskavsgrytan på medelvärme i 10 minuter och rör om då och då sedan är den klar att servera med kokt potatis, lingon samt ev. kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor, blomkål, broccoli eller liknande.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer