Gryta med renskav och svamp

Renskavsgryta är en riktig klassiker och blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det.
Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Eller råris. Saltgurka och rårörda lingon eller gelé är gott till också.
Öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.

4 portioner gryta med renskav

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g renskav
  • 6 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 dl svamp som kantarell, ostronskivling eller champinjon
  • 4 msk mjöl
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk timjan
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som att ev. koka potatis om du vill ha det till.
  2. Bryn renskaven i två omgångar i en panna i 4 msk olja.
  3. Lägg över i en stor kastrull.
  4. Hacka lök, vitlök och skiva svamp.
  5. Stek i 2 msk olja.
  6. Pudra över mjöl och rör ut mjölet.
  7. Lägg över i kastrull och tillsätt timjan samt grädde.
  8. Rör om och tillsätt 1 dl vatten.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka renskavsgrytan på medelvärme i 10 minuter och rör om då och då sedan är den klar att servera med kokt potatis, lingon samt ev. kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor, blomkål, broccoli eller liknande.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer