Viltsås sås till vilt

Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.

4 portioner viltsås sås till vilt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 dl steksky, viltfond eller buljong från viltstek som älgstek, rådjursstek eller hjortstek
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  2. Sila stekskyn om du vispar ur stekgryta, ugnsform eller stekpanna.
  3. Vispa ner steksky (eller viltbuljong eller viltfond) med mjölet och smöret.
  4. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  5. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  6. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  7. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  8. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  9. Viltsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer