Älgbiffar med kantarellsås

Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Istället för ströbröd kan du använda två kokta mosade potatisar i färsen. Färsk svamp kan bytas mot 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.

4 portioner älgbiffar med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 finhackad eller riven gul lök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 4 msk smör eller matolja att steka biffarna i
  • Rostade grönsaker: 700 gram fasta potatisar med fint skal, ex. delikatesspotatis eller sparrispotatis
  • 3 medelstora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 200 gram butterscotch pumpa
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl hackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus japansk soja typ Kikkoman

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja ev. med rostade grönsaker nedan då det tar längst tid i ugnen.
  2. ÄLGBIFFAR: Blanda grädde och ströbröd, finhacka eller riv sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda, vanligtvis salt.
  4. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  5. Bryn några i taget i smör eller olivolja i en stekpanna.
  6. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla biffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Servera köttfärsbiffarna med rostade rotgrönsaker och kantarellsås eller vanlig kokt potatis, sås och grönsaker.
  8. ROSTADE ROTGRÖNSAKER: Skölj och putsa bort ev. fula delar på potatisen. Dela dem i halvor om de inte är mycket små.
  9. Skala morötter, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  10. Skala palsternackan, skär bort bladfästet och skär i långa stavar.
  11. Skär bort skalet från pumpan och skär i ca 2 cm breda stavar.
  12. Lägg i en ugnsfast stor stekpanna eller ugnsform.
  13. Häll över olivolja, salt och peppar samt blanda runt. Vänd ev. halverade potatisar med den halverade sidan uppåt.
  14. Rosta rotgrönsakerna i ca 40 minuter och vänd dem en gång. De ska få färg och vara mjuka.
  15. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  16. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  17. Skala och finhacka löken.
  18. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  19. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  20. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  21. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  22. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
  23. Rostade rotgrönsaker:
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer