Älggryta med kantareller och grädde

En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.

4 portioner älggryta med kantareller och grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram grytkött av älg
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 3 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk gelé som svartvinbärsgele (valfritt)
  • 1 msk messmör (valfritt)
  • 1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 200 gram kantareller
  • 2 msk smör att steka svampen i
  • 1 schalottenlök
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller valfritt
  • 1 dl svartvinbärsgele
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tärnade tomater
  • 250 gram kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, sockerärtor, blomkål, broccoli eller valfri sort

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar om det ej redan är i bitar när du köpte det (dela ev. stora grytbitar).
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och skär morötter i grova bitar.
  4. Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta eller bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Salta och peppra under tiden.
  5. Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
  6. Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
  7. Tillsätt rödvin (eller vatten och vinäger samt rör om.
  8. Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
  9. Späd ev. med mer vatten eller rödvin så att det täcker köttet.
  10. Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. Rör då och då.
  11. KANTARELLRÖRA: Skala och hacka löken.
  12. Rensa kantareller och skär bort fula delar.
  13. Dela ev. stora kantareller i mindre bitar, ca 2x2 cm.
  14. Värm en stekpanna med höga kanter eller kastrull och fräs smöret gyllenbrunt.
  15. Stek kantarellerna några minuter i smöret samt salt och peppra efter smak. Sätt åt sidan till servering.
  16. Förbered tillbehör under tiden grytan kokar enligt ovan som ex. börja koka potatis när det är ca 30 minuter kvar på grytan.
  17. Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  18. Vid servering av köttgrytan så lägger du svampen på toppen av grytan eller blandar i den. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (57 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer