Älggryta med kantareller och grädde

En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.

4 portioner älggryta med kantareller och grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram grytkött av älg
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 3 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk gelé som svartvinbärsgele (valfritt)
  • 1 msk messmör (valfritt)
  • 1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 200 gram kantareller
  • 2 msk smör att steka svampen i
  • 1 schalottenlök
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller valfritt
  • 1 dl svartvinbärsgele
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tärnade tomater
  • 250 gram kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, sockerärtor, blomkål, broccoli eller valfri sort

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar om det ej redan är i bitar när du köpte det (dela ev. stora grytbitar).
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och skär morötter i grova bitar.
  4. Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta eller bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Salta och peppra under tiden.
  5. Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
  6. Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
  7. Tillsätt rödvin (eller vatten och vinäger samt rör om.
  8. Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
  9. Späd ev. med mer vatten eller rödvin så att det täcker köttet.
  10. Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. Rör då och då.
  11. KANTARELLRÖRA: Skala och hacka löken.
  12. Rensa kantareller och skär bort fula delar.
  13. Dela ev. stora kantareller i mindre bitar, ca 2x2 cm.
  14. Värm en stekpanna med höga kanter eller kastrull och fräs smöret gyllenbrunt.
  15. Stek kantarellerna några minuter i smöret samt salt och peppra efter smak. Sätt åt sidan till servering.
  16. Förbered tillbehör under tiden grytan kokar enligt ovan som ex. börja koka potatis när det är ca 30 minuter kvar på grytan.
  17. Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  18. Vid servering av köttgrytan så lägger du svampen på toppen av grytan eller blandar i den. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (56 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer