Viltstek

Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek.
Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.
Vill du ha ex. kokt, pressad eller mosad potatis till så kan du reda skysåsen med några dl grädde och msk smör samt smaka av den med några krossade enbär, msk messmör samt soja.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.

4 portioner viltstek

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 800 gram viltstek
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 morot, skivad
  • 30 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 5 cm purjolök, skivad
  • 3 msk majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk japansk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Stekning: 1 msk smör
  • 1 klyftad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • Skysås: 4 dl silad marinad
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl mjölk, röd standard
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg viltsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt viltsteken marinera från några timmar (förslagsvis 5 timmar) upp till 3 dagar. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Lyft upp viltsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke).
  5. Salta och peppra viltsteken runt om.
  6. Bind gärna upp steken med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  7. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden).
  8. Bryn steken runt om i en stekgryta eller stekpanna och 1 msk smör.
  9. Stek grönsakerna med steken i stekgrytan eller lägg över efterhand i en ugnsform.
  10. Tillsätt 2-3 dl av den avsilade marinaden.
  11. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader.
  12. Stek i 1,5 - 2 timmar tills köttets innertemperatur är 70 grader för mediumstekt och 77 grader för genomstekt kött.
  13. Ös viltsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.
  14. Ta ut viltsteken och låt det vila i 30 minuter.
  15. Planera tillbehör som potatisgratäng, gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  16. Sila av skyn från ugnspannan i en står såskastrull.
  17. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.
  18. Servera viltsteken i skivor med den redda stekskyn och tillbehör.
  19. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen så att det precis täcker potatisen.
  20. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer