AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Helstekt rådjurssadel rådjursadel

Helstekt rådjurssadel rådjursadel Helstekt rådjurssadel eller rådjursadel. Sadel av rådjur blir god stek.
Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddig svampsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. På bilden har jag kokta vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja.
Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.
Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 19)
6 port Rådjurssadel Rådjursadel
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • TILL SVAMPSÅS:
  • 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från rådjurssadeln
  • 3 dl grädde
  • 1 dl färska kantareller, champinjoner eller valfri svamp eller motsvarande torkade
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr scherry eller portvin (valfritt)
  • någon tsk messmör om du gillar det
  • Ev. svampstuvning till gratinering
  • Potatistillbehör som kokt potatis, hasselbackspotatis, pressad potatis eller valfritt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rådjurssadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Rensa och hacka svampen.
  11. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  12. Tillsätt svampen och stek någon minut.
  13. Pudra över mjöl och rör runt.
  14. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Späd ev. med mer vätska om såsen är för tjock.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  16. DAGS ATT LÄGGA UPP RÅDJURSSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka ev. tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rådjurssadeln så. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under och toppa med lite sås och bladpersilja.
  17. Servera rådjurssadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt rådjurssadel rådjursadel:

Thaikyckling med cashewnötter
Thaikyckling med cashewnötter, chili, paprika, lök, morot och minimajs.
Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.
Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad samt en salladslök som skär i strimlor i toppen och lägger i en skål med kallt vatten ca 20 minuter så att den krullar sig fint.
Pasta med svampsås
Pasta med svampsås. En god pastasås med olika svamp och grädde. Vegetarisk pasta.
Välj en eller olika svampar efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott.
Istället för pasta kan du ta gnocchi också.
Ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Oxfilé med Bearnaisesås och klyftpotatis
Oxfilé med Bearnaisesås, klyftpotatis, bakad tomat och sallad på avokado samt spenat. Med hemgjord klyftpotatis och Bearnaissås blir denna rätt mycket god.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Slottsstek slottstek grytstek
Slottsstek. En god och enkel grytstek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken på klassisk svensk slottstek kommer av ansjovis (men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt). Laga en god sås på stekskyn med grädde. Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.
Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé.
Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.
Älgburgare
Älgburgare. Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.
Viltpaté viltpate
Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Du kan laga egen god Cumberlandsås - sök recept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Chokladmaränger
Chokladmaränger. Italienska hembakta maränger med kakao eller krossad choklad. Maränger med ättika.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Istället för kakao kan du krossa ca 100 gram choklad av valfri sort och blanda i marängsmeten på slutet.
Kan också bakas till två chokladmarängbottnar i långpanna med smörpapper.
Pommes duchesse potatismos
Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.
Receptet på Pommes duchesse räcker till en mindre gratängform ca 6 port.
Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Jordgubbsmarmelad
Jordgubbsmarmelad. Koka marmelad på jordgubbar. Smaksätt marmeladen med kanel, lagerblad och apelsinlikör om du vill.
Gott i är också att koka jordgubbsmarmeladen med någon cm vaniljstång.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Hallongrottor
Hallongrottor. Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.
Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena. Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!
Flygande Jakob
Flygande Jakob. En klassiker med kyckling, bananer, vispgrädde, chilisås, jordnötter och bacon. Flygande Jakob är god, snabb och omtyckt av alla samt lätt att laga.
Koka gärna gott basmatiris till.
En god sallad med ex. körsbärstomater, blandad grönsallad och strimlad rödlök samt paprika är gott till (smaksatt med lite vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Det går bra att koka kycklinggrytan i en stekgryta eller stor stekpanna på spisen också (istället för i ugnsform i ugn).
Koka gärna basmatiriset med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanelstång.
Namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Cupcakes med frosting
Cupcakes med frosting. Cupcakes eller muffins med massor av god frosting och strössel på.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Ostkaka med keso
Ostkaka med keso. En enkel ostkaka med keso och mandel du kan servera till dessert med vispad grädde och sylt eller färska bär.
Saffransbullar
Saffransbullar, saffranskusar, lussebullar eller saffranbröd - kärt barn har många namn.
För att få ut mer smak av saffranen så kan du stöta den i en mortel med 2 msk av sockret eller 2 cl sprit som brännvin (då löser sig smaken i sockret eller alkoholen). Skölj sedan ur morteln med lite av mjölken och värm sedan med smöret.
Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella eller naturell färskost.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook