AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Helstekt rådjurssadel rådjursadel

Helstekt rådjurssadel rådjursadel Helstekt rådjurssadel eller rådjursadel. Sadel av rådjur blir god stek.
Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddig svampsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. På bilden har jag kokta vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja.
Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.
Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 19)
6 port Rådjurssadel Rådjursadel
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • TILL SVAMPSÅS:
  • 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från rådjurssadeln
  • 3 dl grädde
  • 1 dl färska kantareller, champinjoner eller valfri svamp eller motsvarande torkade
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr scherry eller portvin (valfritt)
  • någon tsk messmör om du gillar det
  • Ev. svampstuvning till gratinering
  • Potatistillbehör som kokt potatis, hasselbackspotatis, pressad potatis eller valfritt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rådjurssadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Rensa och hacka svampen.
  11. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  12. Tillsätt svampen och stek någon minut.
  13. Pudra över mjöl och rör runt.
  14. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Späd ev. med mer vätska om såsen är för tjock.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  16. DAGS ATT LÄGGA UPP RÅDJURSSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka ev. tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rådjurssadeln så. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under och toppa med lite sås och bladpersilja.
  17. Servera rådjurssadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt rådjurssadel rådjursadel:

Lammrostbiff i ugn
Lammrostbiff i ugn. Hur du steker, marinad och temperaturer på lammrostbiff som är en mör övre del på lammsteken.
God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden). Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner.
Till ugnsstekt lammrostbiff kan du servera valfri sås ex. bearnaiseås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki eller sås majonnäs med sardeller. Som tillbehör passar potatisgratäng, rostade rotfrukter eller potatisklyftor. Sallad som tomatsallad, sallad med vitabönor eller salladsfat passar till lammrostbiff.
Vintips till lammrostbiff är ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien.
Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.
Viltstek
Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek.
Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.
Vill du ha ex. kokt, pressad eller mosad potatis till så kan du reda skysåsen med några dl grädde och msk smör samt smaka av den med några krossade enbär, msk messmör samt soja.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Africana panna med quorn, curry och grädde
Africana panna med quorn, curry och grädde. En god exotisk rätt med quorn-fileer eller bitar i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Quorn är ett svampprotein som odlas i stora tankar, pressas samman med lite äggvita till goda bitar med gott tuggmotstånd. Smaken blir vad man lagar quorn-bitarna med.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Filé med ädelostsås
Filé med ädelostsås. Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Brocollisoppa soppa med brocolli
Brocollisoppa. Soppa med brocolli. En god, nyttig och enkel soppa till vardags och fest. Servera hemgjord brocollisoppa med gott bröd och ev. färskost som pålägg.
Kokt brocollisoppa stavas eg. broccolisoppa men på nätet söker ju många fel så därför skrev jag medvetet felstavningen på brocollisoppa med recept här.
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Grillad Entrecote med bearnaisesås
Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.
Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök.
En tomat- eller grönsallad är också gott till.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, katrinplommon, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm, hals och vingspetsar har jag valt att koka sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Mylta på hjortron hjortronmylta
Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjorton med socker. En riktig delikatess som passar till desserter som ex. ostkaka.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Saffranskaka
Saffranskaka. En slags sockerkaka med smak av saffran. God till jul, advent eller med vispad grädde och sylt.
Filodegsknyten med chevre
Filodegsknyten med chevre. Filodegstrianglar fyllda med fårost som chevre. Goda som tilltugg, på buffé, till kräftkalas och till picknick.
Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook