AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Helstekt rådjurssadel rådjursadel

Helstekt rådjurssadel rådjursadel Helstekt rådjurssadel eller rådjursadel. Sadel av rådjur blir god stek.
Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddig svampsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. På bilden har jag kokta vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja.
Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.
Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 19)
6 port Rådjurssadel Rådjursadel
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • TILL SVAMPSÅS:
  • 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från rådjurssadeln
  • 3 dl grädde
  • 1 dl färska kantareller, champinjoner eller valfri svamp eller motsvarande torkade
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr scherry eller portvin (valfritt)
  • någon tsk messmör om du gillar det
  • Ev. svampstuvning till gratinering
  • Potatistillbehör som kokt potatis, hasselbackspotatis, pressad potatis eller valfritt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rådjurssadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Rensa och hacka svampen.
  11. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  12. Tillsätt svampen och stek någon minut.
  13. Pudra över mjöl och rör runt.
  14. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Späd ev. med mer vätska om såsen är för tjock.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  16. DAGS ATT LÄGGA UPP RÅDJURSSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka ev. tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rådjurssadeln så. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under och toppa med lite sås och bladpersilja.
  17. Servera rådjurssadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt rådjurssadel rådjursadel:

Kottletter i ugn
Kotletter i ugn i god sås serverad med pressad potatis. En god, enkel, snabb och barnvänlig rätt som passar till vardags.
Tar 15 minuter i ugnen men den sköter sig själv.
Rispytt med kyckling och curry
Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt).
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis.
Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten.
Bakad potatis med tonfiskröra
Bakad potatis med tonfiskröra. Ugnsbakad potatis med god fyllning av tonfiskröra. Lätt att laga, billigt och nyttigt.
Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Älgbiffar med kantarellsås
Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.
Rådjursstek med rödvinssås
Rådjursstek med rödvinssås. En klassik vilträtt. Till rådjurssteken kan du ha valfria tillbehör. Förslag är potatis som mos smaksatt med jordärtskockor, palsternacka eller riven ost. Ett salladsfat, kokta grönsaker som morot, broccoli, blomkål eller smörfräst blandsvamp; helstekt schalottenlök är några goda saker till rådjursstek.
Att dricka till rådjursstek passar ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon från Sydamerika eller Sydafrika. Eller en Shiraz från Australien.
Du kan såklart laga annan viltstek som älgstek på liknande vis.
Här har jag valt att köra steken på låg temperatur så att den behåller sin saftighet. Har man bråttom så kan man höja värmen och då går det snabbare. Använd gärna en stektermometer. Ta ut steken runt 58 grader
Har du en mindre viltstek på ex. 1,2 kg så kör du den i 1,5 timmar på 125 grader till 58 grader innertemperatur.
Gélé passar också att servera till steken.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Ankbröst med apelsinsås
Ankbröst med apelsinsås. Klassisk fransk Anka à L Orange - apelsinankbröst. Denna rätt kan du göra med ankbröst eller genom att helsteka en anka (med lite apelsinskal i) och då använda ankkråset att koka ankbuljong till apelsinsåsen.
Kycklingbuljong går också bra.
Som tillbehör till anka med apelsin passar klyftpotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad färskpotatis eller rostad delikatesspotatis. Råstekt potatis eller pommes frites.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Vintips till ankan är en Pinot Noir - ett lätt silkeslent rödvin från Bourgogne, Nya Zeeland eller Kalifornien.
Det verkar kanske krångligt receptet och tar lite tid men riktig anka i apelsin på klassiskt vis blir supergott och är värt all möda.
Nötchokladrutor nöt- och chokladkakor
Nötchokladrutor eller nöt- och chokladkakor. Hembakta rutor med choklad och nötter blir goda kakor till fika eller julbord.
Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
Rabarberpaj med havregryn
Rabarberpaj med havregryn. En smulpaj med mer havregryn i smuldegen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Rulltårta med hallonsylt
Rulltårta med hallonsylt. Gott till fikat. Rulltårta med bakpulver, ägg, socker och vetemjöl fylld med hallonsylt och grädde eller vaniljkräm.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kebab pizza kebabpizza
Kebabpizza. Pizza med kebabkött, lök, skivad tomat, vitlök- och chilissås samt pfefferoni. Baka egen kebabpizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kebabkött. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna kebabpizzan med vitlök- och chilisås, pfefferonis och en grönsallad med svarta bönor och avokado eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Vitlök- och cilisås kan du göra genom att blanda 2 dl grekisk yoghurt med någon tsk hemgjord het chilisås (eller köpt) samt en pressad klyfta vitlök. Tillsätt någon msk citronsaft, en nypa svartpeppar samt lite salt.
Korintkakor
Korintkakor. Kakor med korinter som är extra små och fasta russin.
Kakorna blir ok med vanliga russin men godast med korinter. Vanliga russin är lite för fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.
Kebabrulle
Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd.
Du kan grilla kebabköttet på spett på utegrill eller i ugnen (med eller utan spett).
Gott som tillbehör till kebabrulle är sallad med bulgur sk tabbouleh.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook