Helstekt rådjurssadel

Sadel eller ryggbiten av rådjur blir god stek i ugnen. Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddig svampsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. På bilden har jag kokta vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.

Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).

Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.

6 portioner rådjurssadel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • TILL SVAMPSÅS: 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från rådjurssadeln
  • 3 dl grädde
  • 1 dl färska kantareller, champinjoner eller valfri svamp eller motsvarande torkade
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr sherry eller portvin (valfritt)
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis, hasselbackspotatis, pressad potatis eller valfritt tillbehör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rådjurssadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Rensa och hacka svampen.
  11. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  12. Tillsätt svampen och stek någon minut.
  13. Pudra över mjöl och rör runt.
  14. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Späd ev. med mer vätska om såsen är för tjock.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  16. DAGS ATT LÄGGA UPP RÅDJURSSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka ev. tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rådjurssadeln så. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under och toppa med lite sås och bladpersilja.
  17. Servera rådjurssadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer