AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Tjälknöl med portvinssås

Tjälknöl med portvinssås Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 10)
8 port tjälknöl
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek, hjortstek eller stek av nötkött som fransyska
  • Saltlag till tjälknölen:
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • Portvinssås till tjälknöl: 1,5 dl rött vin
  • 1,5 dl rött portvin typ Tawny
  • 2 tsk maizena
  • 5 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Lägg köttet till tjälknölen otinat i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ i nedre delen av ugnen i ca 10 timmar (kolla tjälknölen efter 9 timmar dock). Innertemperaturen ska vara 70 grader när den är klar. En termometer är bra att del kontrollera så att ugnen håller 90 grader (går ej att sätta i steken då den är fryst i början) samt att senare (när det är 1 timme kvar) sätta i mitten av tjälknölen och kontrollera stektemperaturen i köttet. Tips är att sätta in tjälknölen fryst sent på kvällen i ugnen över natten och kontrollera efter 8-9 timmar på morgonen samt ev. sätta i stektermometer och steka klart. Vidare kan man koka saltlagen kvällen innan så den är kall på morgonen.
  3. Koka upp vattnet till saltlagen, tillsätt salt, rör om.
  4. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Låt kallna.
  5. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  6. Låt tjälknölen ligga svalt (i kylen) i saltlagen några timmar - desto längre desto saltare blir tjälknölen. Efter 5-6 timmar tycker jag man bör ta upp den och förvara kallt utan saltlagen. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen.
  7. Gör portvinssåsen till tjälknölen: blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår och portvinsåsen är sirapslik. Servera såsen varm eller kall till tjälknölen.
  8. Ta upp tjälknölen.
  9. Skär tjälknölen i tunna skivor mot köttfibrernas riktning. Lägg ev. upp på ett vackert fat, garnera med lite hackad persilja och servera såsen bredvid samt övriga tillbehör som potatis mm. till.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med portvinssås:

Lax wrap tortilla rulle
Lax wrap eller rulle med tortilla bröd fylld med varmrökt lax, sallad och dressing.
Helstekt rådjurssadel rådjursadel
Helstekt rådjurssadel eller rådjursadel. Sadel av rådjur blir god stek.
Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddig svampsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. På bilden har jag kokta vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja.
Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.
Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Makaroner med ost och skinka
Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac and Cheese. En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.
Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Viltsås sås till vilt
Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Rådjursstek med rödvinssås
Rådjursstek med rödvinssås. En klassik vilträtt. Till rådjurssteken kan du ha valfria tillbehör. Förslag är potatis som mos smaksatt med jordärtskockor, palsternacka eller riven ost. Ett salladsfat, kokta grönsaker som morot, broccoli, blomkål eller smörfräst blandsvamp; helstekt schalottenlök är några goda saker till rådjursstek.
Att dricka till rådjursstek passar ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon från Sydamerika eller Sydafrika. Eller en Shiraz från Australien.
Du kan såklart laga annan viltstek som älgstek på liknande vis.
Här har jag valt att köra steken på låg temperatur så att den behåller sin saftighet. Har man bråttom så kan man höja värmen och då går det snabbare. Använd gärna en stektermometer. Ta ut steken runt 58 grader
Har du en mindre viltstek på ex. 1,2 kg så kör du den i 1,5 timmar på 125 grader till 58 grader innertemperatur.
Gélé passar också att servera till steken.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Grillad Entrecote med bearnaisesås
Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.
Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök.
En tomat- eller grönsallad är också gott till.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Revbenspjäll
Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad, potatiskaka och grönsallad.
Tjocka ugnsstekta revbensspjäll glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad och är mycket gott till revbenen.
Gott att servera till revbenen är potatiskaka stekt i ugnen samtidigt som du steker revbenen.
En grönsallad ex. isbergssallad med tunt skivad rödlök, olivolja samt vinäger är gott till.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Pannacotta med passionsfrukt
Pannacotta med passionsfrukt. Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.
Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d\\\\\\\\\\\\\\\'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.
Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm. En god och nyttig liten förrätt, tilltugg, tapas eller aptitretare.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Vintips är ett vitt vin ex. av druvan Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker en per portion. Använder du de mindre frysta så ta då två per portion.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås
Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås. Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner. Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.
Kycklingen får god smak av cider. Välj en torr cider förslagsvis från Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin. Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.
Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök
Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött.
Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.
Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Glutenfri spaghetti med soltorkade tomater
Glutenfri spaghetti med soltorkade tomater, olivolja, basilika, chili, vitlök samt ev. riven parmesan. Gott i är även 60 gram ruccola.
En god vegetarisk spaghetti. Utan parmesanost blir pastan även vegan då glutenfri spaghetti oftast är utan ägg (kolla innehållsförteckningen). Även ICA:s märke Basic spagetti och pasta är utan ägg och passar för veganer (är dock med gluten).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gratinerade brytbönor
Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Crème fraiche-sås med lime
Crème fraiche-sås med lime och färskost. En kall sås som bara är att röra ihop. Passar till det mesta. Förutom pressad lime är såsen smaksatt med honung och lite salt.
Färskosten gör att såsen blir lite fastare i konsistensen men kan uteslutas och ersättas med mer crème fraiche.
Du kan ha finrivet skal av limefrukten eller bara limesaft.
Gott i är också någon msk riven pepparrot.
Salladsfat
Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.
Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken.
Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.
Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.
Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rådjursbiffar med svampsås
Rådjursbiffar med svampsås och palsternack- och potatismos samt grönsallad med tomat och avokado.
Viltbiffarna kan också formas till rådjursköttbullar.
Potatis- och palsternacksmos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör till vilträtter.
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.
Västerbottenpaj ostpaj med Västerbottensost
Västerbottenpaj. Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.
Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. Även grönmögelost fungerar.
Du kan variera västerbottenpajen genom att ha i ca en halv dl stekt fläsk och/eller ca 1 halv dl frästa kantareller eller annan svamp.
Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen.
En halv dl fräst purjolök är en annan variant.
Med ca en halv dl rökt hackad skinka får du ost och skinkpaj lik den franska klassikern Quiche Lorraine.
Servera ostpajen varm, ljummen eller kall med ex. tomatsallad, blandsallad, kokta bönor mm.
Västerbottenpaj är god till buffe, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffe, fest, lunch eller middag.
Kladdig chokladkaka
Kladdig chokladkaka. Baka en enkel och god chokladkaka som är kladdig i mitten som en kladdkaka. Chokladkakan kan du smaksätta med den choklad du gillar.
Servera kladdig chokladkaka till fika, som dessert eller på buffe med lättvispad grädde (ta i lite vaniljsocker i grädden) eller en kula vaniljglass. Pudra gärna över lite florsocker också. Då kan du pudra mönster genom att täcka kakan med ex. ugnsgaller eller pappersmallar.
Variera smak på din hembakta chokladkaka genom att välja din favoritchoklad som ex. mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande.
Kladdig chokladkaka passar både till vardag och fest.
Vintips till kladdig chokladkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook