AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Tjälknöl med portvinssås

Tjälknöl med portvinssås Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 10)
8 port tjälknöl
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek, hjortstek eller stek av nötkött som fransyska
  • Saltlag till tjälknölen:
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • Portvinssås till tjälknöl: 1,5 dl rött vin
  • 1,5 dl rött portvin typ Tawny
  • 2 tsk maizena
  • 5 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Lägg köttet till tjälknölen otinat i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ i nedre delen av ugnen i ca 10 timmar (kolla tjälknölen efter 9 timmar dock). Innertemperaturen ska vara 70 grader när den är klar. En termometer är bra att del kontrollera så att ugnen håller 90 grader (går ej att sätta i steken då den är fryst i början) samt att senare (när det är 1 timme kvar) sätta i mitten av tjälknölen och kontrollera stektemperaturen i köttet. Tips är att sätta in tjälknölen fryst sent på kvällen i ugnen över natten och kontrollera efter 8-9 timmar på morgonen samt ev. sätta i stektermometer och steka klart. Vidare kan man koka saltlagen kvällen innan så den är kall på morgonen.
  3. Koka upp vattnet till saltlagen, tillsätt salt, rör om.
  4. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Låt kallna.
  5. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  6. Låt tjälknölen ligga svalt (i kylen) i saltlagen några timmar - desto längre desto saltare blir tjälknölen. Efter 5-6 timmar tycker jag man bör ta upp den och förvara kallt utan saltlagen. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen.
  7. Gör portvinssåsen till tjälknölen: blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår och portvinsåsen är sirapslik. Servera såsen varm eller kall till tjälknölen.
  8. Ta upp tjälknölen.
  9. Skär tjälknölen i tunna skivor mot köttfibrernas riktning. Lägg ev. upp på ett vackert fat, garnera med lite hackad persilja och servera såsen bredvid samt övriga tillbehör som potatis mm. till.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med portvinssås:

Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Helstekt kalkon med fyllning
Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).
Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm.
Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Varmrökt lax med romsås
Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado.
En god enkel sommarlunch eller middag.
Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax. Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall.
Romsåsen räcker till sex portioner men kan sparas i kylen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Curry currygryta med biff
Currygryta med biff, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses numera mycket nyttiga.
Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Älgstek i rödvinsmarinad
Älgstek i rödvinsmarinad. Älgstek som marinerats i rödvin och sedan stekts i ugn.
Servera förslagsvis med hasselbackspotatis (sök recept här på receptfavoriter.se), gräddsås och grönsaker. Vidare är kokt potatis, potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng gott till älgstek.
Gröna bönor, brysselkål, kokta eller rostade rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot; samt gelé passar till. Vintips till älgstek blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Älgstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Älgburgare
Älgburgare. Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Wienerschnitzel
Wienerschnitzel. Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Tysk wienerschnitzel är klassikt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Köp ca 1 cm tjocka kalvinnanlår. Skinkschnitzlar går också bra.
Hemgjord köttbuljong köttfond
Köttbuljong eller köttfond. Hemgjord buljong på köttben är en god grund till bla god sås. Köttbuljong kan du reducera - koka ner - till mer koncentrerad smak.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Nerkokt köttfond (ca till hälften) bildar ett gelé - sk köttglace - när den kallnar och stelnar. Detta av det gelatin som finns i köttbenen. Av detta kan man laga sk aspic (kall köttgelé). Då gör man köttfonden klar och ren genom att vispa i en eller två äggvitor, koka upp och sedan sila fonden genom en silduk. Därefter kokas fonden ned rejält och hälls i aspic-formar eller skålar att stelna i kylen.
Vanligast är att välja kalvben eller märgben. Det ska vara ben av nöt såklart. Lammbuljong funkar annars också att koka på lammben. Fläskben blir också buljong men passar ej i såser och till köttsoppor.
Mire pois kallas det när man tärnar grönsakerna i små kuber ca 1x1 cm i storlek. Denna grönsaksblandning används sedan till buljongen.
Björns chiligryta med högrev
Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Friterad banan
Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen.
Lönnsirap är speciellt gott.
Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer.
Romtryffel chokladtryffel med rom
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Dillkött kokt kalv eller lamm i dillsås
Dillkött. Kokt kalv eller lamm i dillsås. Du kan göra dillkött med benfritt kalvkött eller lammkött. Det går också bra med grytkött med ben såklart.
Dillkött är klassisk svensk god husmanskost.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött.
Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas. Morot och lök räcker fint.
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Grillad eller stekt kycklingfile med potatis- och äppelsallad
Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad samt stekta tomathalvor och grönsallad.
Du kan marinera kycklingen några minuter i olivolja, en pressad klyfta vitlök, 2 krm ingefära, 1 krm rosmarin samt 1 tsk kinesisk soja om du önskar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Chokladsnitt kakor med choklad och pärlsocker
Chokladsnitt. Goda mördegskakor smaksatta med choklad i sneda snitt med pärlsocker på toppen. Baka egna chokladsnitt. Hembakta chokladsnitt.
Grönmögelostfyllda dadlar
Grönmögelostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffe.
Dadlar med grönmögelost är såklart mycket gott på ostbricka. Eller till jul med pepparkakor. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.
Portvin, Madeira, söt eller halvtorr sherry, sött late harvest dessertvin, glögg är förslag att dricka till.
Potatissallad med salami och soltorkade tomater
Potatissallad med salami, soltorkade tomater, dijonsenap, olja, vinäger och selleri.
God till det mesta som grillat, utflykt, picknick, buffé eller kalas.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Rullsylta
Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Mjuk chokladkaka sockerkaka med choklad
Mjuk chokladkaka eller sockerkaka med choklad. Lätt och luftig med god chokladsmak. Prova att smaksätta med en riktig espresso om du har tillgång till det. Denna chokladsmet kan du också baka tårtbottnar till chokladtårta med.
Bakar du smeten i en långpanna och häller chokladglasyr samt strössel över får du chokladrutor eller mums mums.
Frallor med soltorkad tomat och basilika
Frallor där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. De här frallorna är goda nybakta och fylla med pålägg och ta med på picknick.
Gott är att fylla frallorna med lite smör eller olivolja, färsk basilika, skivor av tomat och mozzarella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.
Degen kan också bakas ut till limpor.
Snittar med mozzarella
Snittar med mozzarella. Varma goda snittar av vitt bröd toppade med mozzarellaost gratinerade i ugnen. Här med olivolja, tomatpuré, basilika och chili. Det är också gott med pesto eller tapenade under osten.
Du kan förbereda snittarna i god tid och förvara dem övertäckta i kylen tills det är dags att värma och servera dem.
Snittarna är vegetariska men vill du ha vegansnittar så kan du välja en sojaost mozzarellastyle istället för vanlig mozzarella.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook