AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Tjälknöl med portvinssås

Tjälknöl med portvinssås Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
8 port tjälknöl
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1,5 kg djupfryst benfri älgstek, hjortstek eller stek av nötkött som fransyska
  • Saltlag: 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • Portvinssås: 1,5 dl rött vin
  • 1,5 dl rött portvin typ Tawny
  • 2 tsk maizena
  • 5 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Lägg köttet till tjälknölen otinat i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ i nedre delen av ugnen i ca 10 timmar (kolla tjälknölen efter 9 timmar dock). Innertemperaturen ska vara 70 grader när den är klar. En termometer är bra att del kontrollera så att ugnen håller 90 grader (går ej att sätta i steken då den är fryst i början) samt att senare (när det är 1 timme kvar) sätta i mitten av tjälknölen och kontrollera stektemperaturen i köttet. Tips är att sätta in tjälknölen fryst sent på kvällen i ugnen över natten och kontrollera efter 8-9 timmar på morgonen samt ev. sätta i stektermometer och steka klart. Vidare kan man koka saltlagen kvällen innan så den är kall på morgonen.
  3. Koka upp vattnet till saltlagen, tillsätt salt, rör om.
  4. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Låt kallna.
  5. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  6. Låt tjälknölen ligga svalt (i kylen) i saltlagen några timmar - desto längre desto saltare blir tjälknölen. Efter 5-6 timmar tycker jag man bör ta upp den och förvara kallt utan saltlagen. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen.
  7. Gör portvinssåsen till tjälknölen: blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår och portvinsåsen är sirapslik. Servera såsen varm eller kall till tjälknölen.
  8. Ta upp tjälknölen.
  9. Skär tjälknölen i tunna skivor mot köttfibrernas riktning. Lägg ev. upp på ett vackert fat, garnera med lite hackad persilja och servera såsen bredvid samt övriga tillbehör som potatis mm. till.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med portvinssås:

Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Oxfilé med persiljesmör
Oxfilé med persiljesmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grilltomat och vitlöksfräst zucchini och morot.
Räkna 4 bitar oxfilé på ca 120 gram vardera eller 8 (två vardera) mindre bitar på ca 60 gram styck. Du kan även köpa en hel bit oxfilé på ca 500 gram.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Renstek i gryta
Renstek i gryta. Ett grundrecept på saftig och god renstek som steks i stekgryta med lök, morötter, enbär och svartpeppar. Du får en god sky som du kan göra sås på.
Goda tillbehör är rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter, tagliatelle, kokt potatis, potatismos, potatismos med palsternacka med mera. Andra tillbehör är rårörda lingon, vinbärsgele och pressgurka.
Såser som passar att laga med stekskyn är kantarellsås, svampsås eller rödvinssås. Enkelt och gott till nedan recept är att fräsa 3 msk vetemjöl med 50 gram smör och tillsätta 5 dl steksky samt koka ihop med någon dl grädde, dl rödvin, tsk soja, salt och peppar (smaksätt ev. med messmör och gelé).
Sedan är det ju gott med grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål osv. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Du behöver en järngryta eller stekgryta med lock.
Det går också bra att steka i en lergryta i ugnen. Eller i en ugnsform och täcka med folie. Det viktiga är att sätta i en stektermometer och ta ut steken när den är 64 grader (för medium stekt). Då är den lite rosa. Rött kött får du vid 55-60 samt välstekt upp mot 70 grader.
Räkna runt 155 gram olagad renstek per portion.
Laga en hel renstek oavsett vikt. Överbliven renstek kan man njuta dagen efter eller tärna till pyttipanna.
Rådjurskotletter med svampsås
Rådjurskotletter med svampsås. Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad. Istället för trattkantareller kan du ta annan svamp som ex. karl-johan, vanliga kantareller eller skogschampinjon.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för färsk svamp kan man ta några dl torkad svamp eller förvälld svamp efter tycke.
Helstekt rensadel
Helstekt rensadel. Sadel av ren blir god stek. Gott till rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddsås, förslagsvis med färsk svamp eller 0,5 dl torkad svamp som trattkantareller och steksky; samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Vintips till rensadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera rensadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rensadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadel färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Grillad Entrecote
Grillad Entrecote i skivor. Här med ett förslag på goda tillbehör som Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad.
Om du vill kan du pensla Entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar.
Gott till grillad Entrecote är tillbehör som som du hittar recept på här nedan. Du kan såklart välja andra tillbehör efter eget tycke ex. Bearnaisesås, coleslaw, pommes frites, grönsallad, tzatziki osv.
Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja.
Vintips till grillad Entrecote är ett fyllig rött vin ex. en australiensisk Shiraz.
Enchiladas eller fajitas med biff tortillas fyllda tortillarullar med strimlad biff
Enchiladas eller fajitas med biff. Fyllda tortillarullar med strimlad biff. Mexikanska tortillas som du fyller själv med biff, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Du kan ersätta kryddningen av köttet med en påse tex-mex kryddning. Vidare kan du ta stora tortillabröd efter tycke - räkna förslagsvis 2 per portion.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Hotch-potchsoppa
Hotch-potchsoppa. En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.
Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast.
Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Grillad ugnsstekt kyckling med sås
Grillad eller ugnsstekt kyckling med sås. Du kan grilla eller steka en hel kyckling eller dela kycklingen i halvor eller bitar. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.
Stek gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten. Överblivet kycklingkött kan du spara till annat ex. paj, bakpotatisfyllning osv.
Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi.
Till grillad kyckling med kokt potatis och gräddig sås är inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål gott.
Lökvåfflor med rom och gräddfil
Lökvåfflor med rom och gräddfil. Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på buffé ex. till påskbordet eller midsommar.
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Fläskfile Africana panna med curry och grädde
Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
Fläskfile Africana med curry och grädde. En god exotisk rätt med fläskfile eller kotlettrad i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av valfria tillbehör som skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk fläskfile och gärna från ekologisk gård - godare och gladare grisar.
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Skumtoppar på Digestivekex med choklad
Skumtoppar på Digestivekex med choklad. En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på chokladpenslade Digestivekex.
Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.
Creme brulée
Fransk creme brulée. Servera creme brulée som dessert som den är, med citrussalsa som på bilden eller med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, passionsfrukt eller sylt som hjortron-, hallon eller blåbärssylt.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en Late Harvest från Australien.
Förbered gärna creme bruléen någon dag innan och förvara i kylen.
Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.
Nudelsallad med crabsticks och koriander
Nudelsallad med crabsticks och koriander. Servera nudlarna som egen rätt eller tillbehör till exempelvis en köttbit.
Du kan ta platta eller runda äggnudlar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hemgjord nyponsoppa
Hemgjord nyponsoppa. Soppa av färska nypon eller torkade nypon blir riktigt god och får fyllig nyponsmak. Det finns också malda torkade nypon som blir god nyponsoppa bla från Saltå kvarn.
Dessutom utan konserveringsmedel. Hemgjord nyponsoppa är nyttig med bla mycket C-vitamin. Servera nyponsoppan kall eller varm.
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker kan serveras till samt ev. små mandelbiskvier eller skorpor. En del föredrar ovispad grädde.
En modern efterrätt blir nyponsoppan om du serverar den ex. i fina små skålar eller koppar, tillsätter lite fruktsoda i varje portion, toppar med lite grädde och rostad flagad mandel samt serverar biscottis (mandelskorpor) till.
Ett sött dessertvin som ex. Late Harvest från Sydafrika eller Trockenberenauslese från Tyskland passar då till.
Tack till Marita Hammarström i Asarum :)
Kotletter med grönpepparsås
Kotletter med grönpepparsås, klyftpotatis och sallad. Du kan ta fjärilskotletter som på bilden eller stora kotletter med ben.
Köp svenskt kött. Godast är kravmärkta kotletter.
Istället för klyftpotatis är det gott med pressad potatis, pasta som tagliateller, gnocchis, råris eller kokt potatis.
Vitkålssoppa med frikadeller
Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen.
Vitkålssoppa går snabbast att göra på sommarkål ca 30 minuter. Vinterkål kokas längre ca 1-1,5 timmar.
Räkna ca 0,5 huvud sommarkål eller vinterkål.
Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa.
Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål.

Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Chokladmaränger
Chokladmaränger. Italienska hembakta maränger med kakao eller krossad choklad. Maränger med ättika.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
Istället för kakao kan du krossa ca 100 gram choklad av valfri sort och blanda i marängsmeten på slutet.
Kan också bakas till två chokladmarängbottnar i långpanna med smörpapper.
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook