AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Tjälknöl med portvinssås

Tjälknöl med portvinssås Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
8 port tjälknöl
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1 1/2 kg djupfryst benfri älgstek, hjortstek eller stek av nötkött som fransyska
  • Saltlag till tjälknölen:
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • Portvinssås till tjälknöl: 1,5 dl rött vin
  • 1,5 dl rött portvin typ Tawny
  • 2 tsk maizena
  • 5 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Lägg köttet till tjälknölen otinat i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ i nedre delen av ugnen i ca 10 timmar (kolla tjälknölen efter 9 timmar dock). Innertemperaturen ska vara 70 grader när den är klar. En termometer är bra att del kontrollera så att ugnen håller 90 grader (går ej att sätta i steken då den är fryst i början) samt att senare (när det är 1 timme kvar) sätta i mitten av tjälknölen och kontrollera stektemperaturen i köttet. Tips är att sätta in tjälknölen fryst sent på kvällen i ugnen över natten och kontrollera efter 8-9 timmar på morgonen samt ev. sätta i stektermometer och steka klart. Vidare kan man koka saltlagen kvällen innan så den är kall på morgonen.
  3. Koka upp vattnet till saltlagen, tillsätt salt, rör om.
  4. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Låt kallna.
  5. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  6. Låt tjälknölen ligga svalt (i kylen) i saltlagen några timmar - desto längre desto saltare blir tjälknölen. Efter 5-6 timmar tycker jag man bör ta upp den och förvara kallt utan saltlagen. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen.
  7. Gör portvinssåsen till tjälknölen: blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår och portvinsåsen är sirapslik. Servera såsen varm eller kall till tjälknölen.
  8. Ta upp tjälknölen.
  9. Skär tjälknölen i tunna skivor mot köttfibrernas riktning. Lägg ev. upp på ett vackert fat, garnera med lite hackad persilja och servera såsen bredvid samt övriga tillbehör som potatis mm. till.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med portvinssås:

Spättafile i ugn
Spättafile i ugn. Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Pulled chicken
Pulled chicken - här som sandwich. Pulled chicken lagad i ugn eller gryta kan också fyllas i tacos eller tortillabröd. Gott med bbq-sås, tzatziki, piri-piri salsa och grönsallad.
Annat gott till är strimlad isbergssallad, skivad tomat, avokado, strimlad rödlök, syltad lök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa eller lökrelish.
Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Sök recept på tzatziki och piri-piri salsa här på receptfavoriter.se.
Kycklingrullader med fetaost och soltorkade tomater
Kycklingrullader med fetaost och soltorkade tomater. Här med tomatsås, klyftpotatis, sallad med babyspenat, bifftomat och avokado samt en extra kall sås av matyoghurt.
Gott och nyttigt med färdigskivade kycklingfiléer. Du kan också köpa hela filéer och skiva skälv.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Hjortstek i rödvinsmarinad
Hjortstek i rödvinsmarinad. Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till. Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Tjälknöl med portvinssås
Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Revbensspjäll till jul
Revbensspjäll till jul ugnsstekta med ingefära och sirap. Tjocka revbensspjäll med mörk färg av soja och balsamvinäger.
Kokspadet från revbenen kan du koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Lammrostbiff i ugn
Lammrostbiff i ugn. Hur du steker, marinad och temperaturer på lammrostbiff som är en mör övre del på lammsteken.
God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden). Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner.
Till ugnsstekt lammrostbiff kan du servera valfri sås ex. bearnaiseås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki eller sås majonnäs med sardeller. Som tillbehör passar potatisgratäng, rostade rotfrukter eller potatisklyftor. Sallad som tomatsallad, sallad med vitabönor eller salladsfat passar till lammrostbiff.
Vintips till lammrostbiff är ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien.
Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.
Panerad hel spätta med guacamole
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Filodegsknyten med chevre
Filodegsknyten med chevre. Filodegstrianglar fyllda med fårost som chevre. Goda som tilltugg, på buffé, till kräftkalas och till picknick.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Ceasarsallad med lax
Ceasarsallad med lax, ceasardressing, romansallad, surdegskrutonger, riven parmesan och bacon (valfritt).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sparris- och potatissallad
Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).
Chokladmaränger med mascarpone och bär
Chokladmaränger med mascarpone, bär och rostade hasselnötter. En god dessert. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna chokladmaränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden mascarpone och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Drömmar med kokos Kokosdrömmar
Drömmar med kokos. Kokosdrömmar är en småkaka bakad som Drömmar men med god smak av kokos.
Goda kokosdrömmar till fika och kafferep.
En småkaka som är enkel och snabb att baka.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Gravad lax med hovmästarsås
Gravad lax med hovmästarsås och färskpotatis. Här är det köpt gravlax men hovmästarsåsen är hemgjord.
Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås
Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås, kokt potatis, morötter, rostad lök och äpplen. Här med en god tomat- och grönsallad till.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Julköttbullar
Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar.
På restaurang görs de också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.
Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur.
Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.
Julköttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Parmesansnurror ostsnurror pestosnurror
Parmesansnurror, ostsnurror eller pestosnurror. Goda drinktilltugg till fördrink som är enkla att göra med färdig smördeg, riven parmesanost och pesto.
Snurrorna kan du förbereda och plocka fram från frysen så att det bara är att ta fram, tina lite, skära ut snurror och baka av dem några minuter innan gästerna kommer.
Blir också gott med fetaost och hackad spenat. Eller med pesto på soltorkad tomat och ost. Eller tapenade och ost. Eller någon av de andra färdiga tapasrörorna. Eller i pizzastil med tomatpure, ost och salami.
Gott till parmesansnurrorna är mousserande vin som champagne eller annan fördrink.
Grillad kyckling på rotfruktsbädd
Grillad kyckling på rotfruktsbädd med kall paprikasås. Gott och enkelt med rotfrukter och kycklingklubbor eller kycklingben i en panna som sköter sig själv i ugnen serverat med en kall sås av matyoghurt och paprikapulver.
Du kan använda frysta kyckingdelar och lägga direkt på rotfrukterna men räkna då 1 timme och 15 minuters tillagning i 175 grader. Pensla då också kycklingen med ketjap manis efter halva tiden samt mot slutet.
Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt.
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna passar till 8 portioner. Överbliven fiskterrine går utmärkt att spara och servera kall till ex. romsås och kokt potatis eller frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Vintips till fiskterrinen är ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej eklagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook