Vildsvinsstek med svamp i rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Vildsvinsstek med parmaskinka och örter samt svamp i rödvinssås.

En skinkstek lagad med vildsvin med lite italienska smaker av skinka och örter.

Som lufttorkad skinka kan du ta italiensk prosciutto, spansk serrano, svensk eller tysk lufttorkad skinka.

Serveringsförslag

Varianter

Går också bra att laga med annan mör bit skinka, viltstek eller hel eller styckad kyckling.

Att dricka till

Då steken har lite italienska smaker så passar ett italienskt rött vin av druvan Sangiovese som Chianti eller rött från Valpolicella. Eller en exklusiv Barolo från Piemonte.

Tänk på att du kan ta en del av rödvinet i såsen och där rekommenderar jag en Sangiovese förslagsvis under 100 kr.

Vildsvinssteken serverad i skivor med tillbehör på tallrik
Vildsvinssteken blir saftig och god lindad i lufttorkad skinka. Skiva och servera med valfria tillbehör som svampröran med rödvinssås, potatismos med örter, babyspenat och hackad persilja.

    4 portioner vildsvinsstek

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 1 tim 15 min
    • Klart på: 1 tim 25 min

    Ingredienser

    • 600 gram vildsvinsstek
    • 8 skivor lufttorkad skinka
    • 1 dl färska örter som basilika, persilja och dragon eller 3 tsk torkade kryddor
    • 1 meter steksnöre
    • TILLBEHÖR SVAMPRÖRA: 1 liter svamp som ex. skogschampinjon
    • 4 schalottenlökar
    • 150 gram rökt fläsk
    • 3 st palsternackor
    • 2 dl rödvin, torrt exempelvis en italiensk Sangiovese
    • 2 dl vatten
    • 2 msk kinesisk soja
    • 2 msk socker
    • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
    • 0,5 dl av samma hackade örter som till steken dvs basilika, timjan, dragon och bladpersilja (valfritt)

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
    2. Hacka örterna grovt. Hacka gärna en halv dl extra till att garnera svampröran med.
    3. Salta och peppra köttet samt vänd det i örterna.
    4. Lägg ut skinkan som en överlappande matta och rulla in köttet i skinkan. Vik skinkan runt köttet med örterna innanför.
    5. Bind en ögla i ändan på steksnöret och trä runt ena ändan av det upprullade köttet samt dra åt den. Slå öglor längs hela köttet och dra sedan snöre tillbaks till startöglan samt bind åt.
    6. Bryn vildsvinssteken i stekpanna med lite smör.
    7. Stek sedan vildsvinssteken gå i 175 grader i ca 1 timme och kvart i en ugnsfast form eller stekpanna. Använd gärna en termometer och ta ut steken vid 70-75 grader. Spara sedan ev. stekskyn att spä svampröran med.
    8. Förbered tillbehör när det är ca 40 min kvar på steken: ex. börja koka potatis till potatismos med örter, pressad potatis; laga hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris.
    9. TILLBEHÖR SVAMPRÖRA: Rensa svampen och halvera den. Skala och halvera löken. Tärna fläsket. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
    10. Fräs fläsket någon minut.
    11. Tillsätt svamp, lök och palsternacka. Stek i några minuter. Blanda rödvin, vatten, soja, socker samt maizena. Rör om.
    12. Rör i svampröran och koka upp. Tillsätt ev. hackade örter.
    13. Låt svampröran koka på medelvärme medan steken blir klar gärna minst en kvart.
    14. Ta ut steken och låt den vila 5 minuter inslagen i folie.
    15. Skär loss snöret och skiva vildsvinssteken i tunna skivor ca 0,5 cm mot köttfibrerna. Lägg upp på fat eller direkt på tallrik.
    16. Servera vildsvinssteken med svampröran i rödvin samt tillbehör som ex. potatismos med örter som på bilden, babyspenat och hackad persilja samt lite extra färska örter.
    E-mail
    Medel: 3.7 (30 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-01

    Tillbehör och liknande recept: