Hjortstek i rödvinsmarinad

Introduktion och förberedelse

Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök.

Du kan halvera receptet och dela hjortsteken i två bitar eller om du bara har en mindre bit stek.

Du behöver stora fryspåsar att marinera steken i och steksnöre att binda upp den med vid tillagning.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock. Värm under folie med lite av stekskyn på 150 grader i ugnen ca 10 minuter.

Att dricka till

Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien

8 portioner hjortstek med rödvinsmarinad

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg hjortstek
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 3,5 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 1 morot, skivad
  • 70 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 10 cm purjolök, skivad
  • 0,5 dl majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 2 klyftade gula lökar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • Sås: 8 dl silad marinad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • Potatisgratäng: 2 kilo potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg hjortsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt hjortsteken marinera från några timmar (förslagsvis 5 timmar) upp till 3 dagar. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på grill och 250 grader. Lyft upp hjortsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke).
  4. Salta och peppra hjortsteken runt om.
  5. Bind gärna upp den med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  6. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden) och lägg med lök och vitlök i en ugnssäker form med höga kanter.
  7. Lägg steken ovanpå. Stek hjortsteken i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  8. Sänk värmen ugnen till 125 grader och tillsätt den avsilade marinaden. Stick in en köttermometer i mitten av hjortsteken och stek ytterligare 2-2 1/2 timme tills köttets innertemperatur är 70 grader för mediumstekt och 77 grader för genomstekt kött.
  9. Ös hjortsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.
  10. Ta ut hjortsteken och låt det vila i 30 minuter.
  11. Planera tillbehör som potatisgratäng, gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  12. Sila av skyn från ugnspannan i en står såskastrull.
  13. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.
  14. Servera hjortsteken i skivor med den redda stekskyn och tillbehör.
  15. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen så att det precis täcker potatisen.
  16. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 1 timmer tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med lite folie mot slutet om ovansidan börjar brännas.
E-mail
Medel: 3.4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 472 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28

Tillbehör och liknande recept: