Hjortgryta med grädde

Här med rostade grönsaker samt råris men du kan såklart ha andra valfria tillbehör till hjortgrytan.
Istället för hjortinnanlår kan du använda andra grytbitar av hjort men tänk på att de kan behöva koka upp mot två timmar om de är segare delar. Smaka på en bit kött efter någon timme så känner du om det behövs koka mer.
Råris är valfritt men nyttigt och mättande att servera till. Annat som passar hjortgryta är potatismos, pressad potatis, kokt potatis, tagliatelle, bulgur med mera.

5 portioner hjortgyta med grädde

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 700 gram hjortinnanlår eller annat grytkött från hjort
  • 4 msk matolja eller smör
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk rödavinbärsgelé
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 krm torkad dragon
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • Rostade grönsaker: 1 huvud blomkål
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Råris: 3 dl råris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vildris (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Hjortgryta: Skär hjortköttet i ca 2x2 cm bitar.
  2. Bryn lite i taget i en stekpanna och lägg över i efterhand i en stor gryta.
  3. Skala och hacka under tiden lök och fräs den.
  4. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Skala och tärna morötter samt fräs dem med vitlöken.
  6. Lägg allt i grytan och fräs runt någon minut.
  7. Pudra över mjöl och rör runt.
  8. Tillsätt salt, svartpeppar, gelé, tomatpuré och soja.
  9. Fräs under omrörning någon minut och tillsätt sedan vatten samt rör om.
  10. Koka upp och tillsätt senap och dragon.
  11. Låt hjortgrytan koka på låg värme - gärna under lock - i 50 minuter för hjortinnanlår. Koka upp till två timmar för segare grytbitar. Späd ev. med lite mer vatten så att vätska hela tiden täcker köttet. Smaka på en liten bit av en köttbit och känn om det är mört. Annars koka vidare.
  12. När hjortköttet kokat mört rör i du i grädden och smakar av med salt och svartpeppar samt ev. mer senap om du gillar det.
  13. Börja koka rårris efter du fått igång hjortgrytan: mätt upp vatten, råris, vildris och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
  14. Sätt på lock och låt riset koka på låg värme i 45 minuter.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Börja med de rostade grönsakerna när det är ca 30 minuter kvar på grytan: ansa och skär blomkål i små buketter. Skölj och skär aubergine och zucchini i grova bitar.
  17. Skala och klyfta rödlök.
  18. Skala och dela morötter i grova bitar.
  19. Skala och halvera vitlöksklyftor.
  20. Lägg i ett ugnsbleck och blanda med olivolja, salt och peppar.
  21. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och vänd runt efter halva tiden och mot slutet.
  22. Servera hjortgrytan med de rostade grönsakerna samt råris. Garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer