Älgrullader

Älgrullader fyllda med lök, bacon och ädelost i sås smaksatt med lök, rött vin, lagerblad, grädde och ädelost.
Till älgrulladerna passar kokt, pressad eller mosad potatis samt pasta som tagliatelle eller råris. En sallad med tomat, avokado och grönsallad passar också till.
Räkna 2 rullader per portion på ca 75 gram per styck.

4 portioner älgrulader

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 800 gram älgkött av fransyska eller innanlår i skivor
  • 4 skivor bacon
  • 2 gula lökar
  • 140 gram ädelost som Kvibille
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör: 4 port kokt, pressad eller mosad potatis
  • 4 port grönsallad med tomater och avokado

Tillagning

  1. Skär älgköttet i åtta tunna skivor mot köttfibrerna.
  2. Skala och klyfta varje lök i 8 klyftor.
  3. Dela osten på halva.
  4. Skär baconskivorna på mitten till åtta skivor.
  5. Rulla ihop rullader med en halv klyfta lök, en skiva bacon och 1 msk ädelost i varje rulad. Lägg med skarven nedåt.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  8. Bryn älgrulladerna med skarven nedåt någon minut några i taget. Salta och peppra med svartpeppar. Vänd dem och bryn andra sidan någon minut.
  9. Lägg över älgrulladerna i en ugnsform med höga kanter.
  10. Bryn den resterande löken i stekpannan, tillsätt lagerblad och koka ur den med vatten samt rödvin.
  11. Häll stekskyn, lök och lagerblad över älgrulladerna. Täck med folie.
  12. Stek älgrulladerna i mitten av ugnen i ca 1 timme.
  13. Förbered under tiden önskade tillbehör.
  14. Ta ut och ta bort folien. Tillsätt grädde samt smula över ädelost.
  15. Höj värmen till 200 grader och ställ in älgrulladerna i 15 minuter till i övre delen av ugnen.
  16. Ta ut och servera älgrulladerna med såsen ur pannan samt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer