AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Viltgryta älggryta rådjursgryta

Viltgryta älggryta rådjursgryta Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 15)
6 port viltgryta älggryta rådjursgryta
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 800 g grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • Salt och vitpeppar
  • cirka 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten

Tillagning:

  1. Bryn köttet i en het stor gryta, gärna gjutjärn, i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1-2 timmar. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre.
  6. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Tillsätt till grytan och koka 10 minuter till.
  8. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.


 

Omdömen:

Kommenterad av Villie3:2 , måndag 11 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote image
Mycket fyllig och god gryta och dessutom
Lättlagad

Fler recept ur samma kategori som Viltgryta älggryta rådjursgryta:

Helstekt Hjortsadel
Helstekt Hjortsadel. Sadel av Hjort blir god stek. Gott till Hjortsadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till Hjortsadel.
Vintips till Hjortsadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera Hjortsadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar Hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge Hjortsadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Inkokt lax i kuber
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lammcurry på lammstek
Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Lammburgare
Goda grillade lammburgare av lammfärs smaksatt med getost serverad med klassiska tillbehör som tomat, sallad, lök, inlagd gurka, dressing, bacon, hamburgerbröd osv.
Lammburgarna kan också stekas i lite olivolja.
Att dricka till lammburgare: en kall frisk Lundgrens lager öl eller en fyllig och lite sötare Bass & Co Pale Ale.
Har du ej med getost eller fetaost så får du ha i 2 tsk salt.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Viltterrin viltpate med lingonchutney och sallad
Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt.
En inhoppare från julbänken. Till terrinen är chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.
En terrin eller paté med viltfärs som älgfärs, lever och goda kryddor. Servera lingonchutney och sallad vid sidan. Viltterrinen kan frysas ogräddad och gräddas samma dag som den ska ätas. Blir också god om den får stå lite.
Viltstek
Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek.
Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.
Vill du ha ex. kokt, pressad eller mosad potatis till så kan du reda skysåsen med några dl grädde och msk smör samt smaka av den med några krossade enbär, msk messmör samt soja.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Rådjurskotletter med svampsås
Rådjurskotletter med svampsås. Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad. Istället för trattkantareller kan du ta annan svamp som ex. karl-johan, vanliga kantareller eller skogschampinjon. Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Makaronilåda med skinka
Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost. Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har köttrester från ex. julskinka.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Helstekt kotlett
Helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör.
Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré.
Grillad entrecote med aiolipotatissallad
Grillad entrecote med aiolipotatissallad. Rostad potatis i Aiôli (vitlöksmajonnäs) är ett gott tillbehör till grillad entrecôte.
Aiolipotatissallad är gjord med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli (vitlöksmajonnäs) samt en gnutta med cayennepeppar samt ruccola och bladpersilja. Knaprig ugnstorkad lufttorkad skinka blandas på slutet i potatissalladen och ger knaprig sälta.
Det behövs ingen mera sås då potatissalladen är sås och potatis i ett.
Potatissalladen med vitlöksmajonnäs funkar utmärkt som tillbehör till allt grillat som biff, fläskfilé, lax, kyckling, fiskspett mm
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Potatissallad med sparris
Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.
Skånsk äppelkaka äppelpaj
Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äpplepaj är enkel och god med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Klassisk som dessert till Gåsamiddag.
Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd. En annan variant av äppelkakan är med bara äppelmos. Den kan då göras utan att den gräddas. Rör då ihop ströbröd och smör med några msk socker samt en tsk kanel i en panna till en smulig röra. Varva sedan äppelmos och smulor och servera kallt med tillbehör som vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Vintips till är en söt dryck som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin eller Vin Santo.
Kräftsås
Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta.
Garnera och tillsätt gärna skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen.
I kräfttider blir det kräftskal över - de kan du spara (ev. frysa in) och använda till kräftsås. Köp då gärna extra kräftstjärtar att garnera såsen med.
Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsåsen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Broccoligratäng gratäng med broccoli
Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Makalösa kakor
Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).
Baka hembakta kakor av kakdeg med korinter eller russin.
Sockerkaka grundrecept
Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kräftfond av skal
Kräftfond av skal. Fond av kräftskal passar som grund till kräftsoppa, kräftsås, kräftpasta, kräftrisotto med mera.
Här har jag rett fonden med lite vetemjöl så den blir lite tjockare och sedan kan späs med 2,5 dl grädde för kräftsoppa, kräftsås osv. Smaka då av med salt och peppar också. Man kan även ha i en tärning fiskbuljong för mer smak.
Mandelpotatismos
Mandelpotatismos. Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook