AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Viltgryta älggryta rådjursgryta

Viltgryta älggryta rådjursgryta Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
6 port viltgryta älggryta rådjursgryta
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 800 g grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten

Tillagning:

  1. Bryn köttet i en het stor gryta, gärna gjutjärn, i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1-2 timmar. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre.
  6. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Tillsätt till grytan och koka 10 minuter till.
  8. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.


 

Omdömen:

Kommenterad av Villie3:2 , måndag 11 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote image
Mycket fyllig och god gryta och dessutom
Lättlagad

Fler recept ur samma kategori som Viltgryta älggryta rådjursgryta:

Africana panna med kyckling, curry och grädde
Africana panna med kyckling, curry och grädde. En god exotisk rätt med kycklingfile i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk kyckling och gärna från ekologisk gård - godare och gladare kycklingar.
Sesampanerad kycklingfilé med couscous
Sesampanerad kycklingfilé med couscous och yoghurtsås. En smal och god rätt med nyttiga sesamfrön, grönsaker och smal yoghurtsås.
Det finns färdigskivad kycklingfilé att köpa som passar bra till detta recept.
Istället för kycklingfilé kan du ta halloumiost.
Quorn Stroganoff
Quorn Stroganoff. En vegetarisk Stroganoff med quorn i tomatsås. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Istället för quorn kan du använda blötlagda sojakuddar - sojaprotein.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra samt rostad potatis
Lammkotletter med paprika, purjolök, vitlöksröra och ugnsrostade potatisar med rödlök.
Enkelt och gott från grillen. Räkna ca 170 gram lammkotlett med ben per person.
Servera lammkotletterna med lökpotatis och vitlökskräm samt en sallad, en tomatsallad eller grönsallad. Kokt färskpotatis är också gott till.
Vintips till lammkotletter är fylligt rödvin ex. Chateauneuf-du-Pape.
Lammkotletter med auberginegratäng
Lammkotletter med auberginegratäng. Här med ostgnocchis. Pasta som skruvar, kokt bulgur eller klyftpotatis passar också bra till.
Lammkotletterna kan även grillas på utegrill istället för stekas i panna och ugn.
Vill du ha GI eller LCHF variant så laga en bönsallad eller tomatsallad till.
Räkna en stor eller två medelstora lammkotletter vardera minst 150 gram per portion. De har ju ben också. Är de riktigt små får du räkna 3 stycken per portion.
Gott till är även en grönsallad.
Auberginegratängen kan förberedas innan och värmas.
Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Lammkotletter med vitlök och rosmarin. Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som också passar till lammkotletterna.
Skippar du potatisen och serverar lite mer bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Räkna 4 stora eller 8 mindre lammkotletter med ben till fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Älgpytt
Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött. Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar.
Lammcurry
Lammcurry. Detta recept på indisk lammgryta med curry sk lammcurry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Biff med lök
Biff med lök i skysås, kokt potatis samt grönsaker. Svensk klassisk husmanskost.
En kall öl är gott till biff med lök.
Köp gärna god kravodlad lök som har massor av smak. Du kan välja gul lök eller rödlök.
Istället för ryggbiff kan du använda lövbiff, innanlår, entrecote eller utbankad oxfilé.
Pyttipanna med korv
Pyttipanna med korv, potatis, lök och ägg. Du kan laga pytten med valfri korv. Vanlig korv som lunchkorv, prinskorv, bratwurst, grillkorv, frukostkorv, falukorv, salsiccia eller smakrikare och hetare korv som chorizo, kabanoss eller merguez.
Välj gärna en korv med hög kötthalt.
Stekt ägg, rödbetor och saltgurka passar till pyttipanna. Vidare kan du ha en grönsallad till. Vill du ha en snabb och enkel sås till så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till. Eller så kan du tillsätta några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad pyttipanna.
Vill du variera pytten kan du ersätta en del av potatisen med ex. morot och kålrot.
Pulled pork långstekt gris
Pulled pork eller långstekt gris är tjocka revben, grishals eller sida som fått steka länge på låg värme tills man lätt kan dra isär köttet. Fritt översatt blir pulled pork - isärdragen gris.
Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna.
Marinera gärna köttet med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.
Pulled pork blir också mycket god stekt i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.
Kan serveras som hamburgare i hamburgerbröd med liknande tillbehör eller som här mellan två grillade skivor surdegsbröd, majonnäs, tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit eller inlagd rödlök och serverad med rostad delikatesspotatis. Vidare kan man ha coleslaw till också ev. istället för potatis samt bröd om du vill ha GI-anpassat.
Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Då kan du lägga upp en buffé med pitabröd, sallader, såser och tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Chilibearnaise
Chilibearnaise. Het bearnaisesås med chili. Även smaksatt med dragon och persilja som är klassiskt i bearnaise.
God till allt som vanlig bearnaise passar till ex. grillad entrecote, ryggbiff, oxfilé, fläskfilé, kycklingfilé, grillspett osv.

Fänkålssoppa
Fänkålssoppa. En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Fläskfilé parmesan
Fläskfilé med tomatsås och parmesanost. Gott med pasta, ris eller klyftpotatis.
Du kan använda hemlagad eller köpt tomatsås. Tomatsoppa fungerar också.
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Vegetarisk pho-soppa med tofu
Vegetarisk pho-soppa med tofu. En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Rabarberdricka rabarbersaft
Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på mindre söt rabarberdricka eller sötare saft på rabarber för läskande stunder i bersån. Det blir ca 1 liter saft eller 2,5 liter rabarberdricka.
Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen.
Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in.
1 kg rabaraber är ca 2 liter strimlad rabarber.
Pasta med räkor
Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Räkpastan blir riktigt lyxig (och rätt dyr) om du använder handskalade räkor.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook