AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Viltgryta älggryta rådjursgryta

Viltgryta älggryta rådjursgryta Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 14)
6 port viltgryta älggryta rådjursgryta
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 800 g grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • Salt och vitpeppar
  • cirka 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten

Tillagning:

  1. Bryn köttet i en het stor gryta, gärna gjutjärn, i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1-2 timmar. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre.
  6. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Tillsätt till grytan och koka 10 minuter till.
  8. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.


 

Omdömen:

Kommenterad av Villie3:2 , måndag 11 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote image
Mycket fyllig och god gryta och dessutom
Lättlagad

Fler recept ur samma kategori som Viltgryta älggryta rådjursgryta:

Kantarellrisotto
Kantarellrisotto. Mycket god risotto smaksatt med kantareller, riven parmesan och mascarpone.
God på egen hand som vegetarisk rätt ev. med grillade grönsaker. Eller som tillbehör ex. till lufttorkad skinka och fin salami, grillad kyckling, kött eller fisk.
Stekt falukorv med senapssås
Stekt falukorv med senapssås, kokt potatis, spenat och kokt blomkål samt vitkål. God och billig vardagsmat som passar till lunch eller middag.
Pyttipanna
Pyttipanna. I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Provencalsk lammgryta
Provencalsk lammgryta. God gryta med lamm smaksatt med vitlök, tomat, timjan med mera.
Grytan blir god med lammkött med eller utan ben. Lammgryta är smidigt att koka på de segare delarna av lammet som lammnacke, lårstek, lammstek eller lammbog. Speciellt om du har lammkött med ben som annars är svårt att bena ur - koka med allt så får du god smak och köttet är sedan lätt att skära och plocka loss samt sedan lägga tillbaka i grytan.
Servera lammgrytan som den är med gott bröd eller med pressad potatis, kokt potatis, råris, ris eller valfritt tillbehör. Du kan också tillsätta ca fyra fler tärnade potatisar till grytan så behöver du inget tillbehör mer än bröd.
Grillade lammkotletter med grönsaker
Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Höstgryta
Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé. Grytköttet kan vara av nötkött, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.
Gott till höstgrytan är rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök.
Ett fylligt rött vin passar till grytan.
Ett grundrecept på gryta du kan förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare. Grytan reds och smakas sedan upp enligt förslag nedan med grädde eller så kan du exempelvis testa nytt och ta upp köttet och koka ner köttbuljongen med vin och sedan tillsätta svamp, purjolök, morötter samt liten bit mörk choklad för fransk vingryta.
Grunden till en god köttgryta med mört kött i smakrik buljong kan användas till många olika grytor. Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.
Färsk eller torkad dragon är också gott i nedan gryta med dijonsenap och grädden.
Älgfärslimpa
Älgfärslimpa. Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.
Andbröst med gräddsås
Andbröst med gräddsås. En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).

Kebabrulle
Kebabrulle med hemlagat kebabkött, vitlökssås, isbergsallad, tomat, rödlök samt het sås i tunnbröd.
Du kan grilla kebabköttet på spett på utegrill eller i ugnen (med eller utan spett).
Gott som tillbehör till kebabrulle är sallad med bulgur sk tabbouleh.
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Korintkakor
Korintkakor. Kakor med korinter som är extra små och fasta russin.
Kakorna blir ok med vanliga russin men godast med korinter. Vanliga russin är lite för fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.
Trädgårdsbärs sylt
Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.
En kanelstång ger god smak om den får koka med i sylten också.
Skippa syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Potatismos med basilika
Potatismos med basilika eller basilikamos. Gott potatismos som omväxling till vanligt potatismos speciellt till vilt som renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pannkakor pannkakssmet
Goda pannkakor och pannkakssmet. Pannkaksrecept. Grundsmet. Prova att ersätta 1-2 dl av mjölken med apelsinjuice - ett kockknep vi gjorde i lumpen.
När du gjort smeten så får den gärna stå och vila någon halvtimme (helst i kylen då) så sväller mjölet och smeten blir lite tjockare och godare. Men det går bra att grädde direkt också.
Vidare kan du ha i en tsk bakpulver för lite fylligare pannkakor.
Testa att steka lite av smeten så ser du om den är lagom tjock som du vill ha pannkakorna.
För mycket ägg i smeten gör pannkakorna för lika omelett.
Dock ska ju smeten inte vara för tunn för då fastnar och går pannkakorna sönder lättare.
Behöver du göra pannkakorna lite tjockare så fyll ett glas till hälften med mjöl och rör ut kall mjölk till en klumpfri tjock smet och tillsätt till pannkakssmeten. Tillsätter du mjölet direkt i smeten så klumpar mjölet sig bara och blir svårt att röra ut jämnt.
Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen.
Dubbla satsen om ni ska äta många pannkakor.
Du kan göra en stor laddning smet på en liter mjölk och ta fem ägg, 4 dl mjöl och 3/4 tsk salt.
Pannkakssmeten kan också användas till fyllda pannkakor sk crepes - då brukar man grädda dem tunnare. Pannkakssmeten blir också goda plättar ca 50 st.
Vill du ha pannkakssmet utan ägg kan du ersätta dem med 2 msk sojamjöl.
Tekakor med rågsikt rågsiktskakor
Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.
Sillpaket
Sillpaket är paket av folie med sill, dill och rödlök i grädde med kokt potatis. Sillpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Sillpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost. Cocktailtomater, kokta ärtor, kokt blomkål och brysselkål passar också till.
Riktig svensk husman med en fisk (sill) som har grönt ljus enligt WWF.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Svampsoppa extra allt
Svampsoppa extra allt med grädde, tryffel, vitt vin, fläsktärningar, kålrot, morot och kräftstjärtar. Nästan som en svampgryta med massa fyllning.
En fyllig och god samt mättande svampsoppa som kan serveras som förrätt, middag, lunch eller på soppbuffé med gott bröd.
Självklart kan du ha i olika svampar frånsett champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring eller en torr sherry fino. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Spagetti Carbonara
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook