AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Viltgryta älggryta rådjursgryta

Viltgryta älggryta rådjursgryta Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
6 port viltgryta älggryta rådjursgryta
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 800 g grytbitar av älg eller rådjur
  • 6 msk olivolja
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 dl rött vin
  • 250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
  • Salt och vitpeppar
  • cirka 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten

Tillagning:

  1. Bryn köttet i en het stor gryta, gärna gjutjärn, i olivolja i 5 minuter.
  2. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut.
  3. Häll på rödvinet och låt det koka in.
  4. Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt.
  5. Koka viltgrytan i 1-2 timmar. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre.
  6. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela svampen grovt.
  7. Tillsätt till grytan och koka 10 minuter till.
  8. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.


 

Omdömen:

Kommenterad av Villie3:2 , måndag 11 mars 2013 vote imagevote imagevote imagevote image
Mycket fyllig och god gryta och dessutom
Lättlagad

Fler recept ur samma kategori som Viltgryta älggryta rådjursgryta:

Grillad oxfilé med grönsaker och aiolisås
Grillad oxfilé med grillade grönsaker och aiolisås samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.
Det går bra att ugnssteka grönsakerna samt steka oxfilén i grillpanna istället för att grilla allt.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Lasagne med spenat och grönsaker
Lasagne med spenat och grönsaker. En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenat; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.
Godast är att laga egen tomatsås samt Bechamel- eller ostsås men du kan också köpa färdig tomatsås och bechamelsås.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Bönsallad med salami och fetaost
Bönsallad med salami och fetaost i dijondressing. En GI- eller LCHF-anpassad sallad med stora vita bönor, salami, fetaost, rödlök, gurka, cocktailtomat, isbergssallad, svarta oliver samt bladpersilja.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Du kan välja andra bönor också. Koka gärna egna bönor - det blir godast. Ett tips är att koka ett helt paket så kan du spara undan i frysen och ta fram till andra tillfällen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lammfärsbiffar
Lammfärsbiffar. Fetost blir kanongott i lammbiffar. Servera lammfärsbiffarna med klyftpotatis, tzatziki, stekt paprika och zucchini.
Ett gott fylligt rödvin till ex. Shiraz från Australien (där troligen lammet också kommer ifrån).
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - ta då mer lammfärs istället.
Lammkotletter med rödvinssås
Lammkotletter med rödvinssås. Här med klyftpotatis samt brysselkål med bacon och balsamvinäger.
Du kan såklart ha andra tillbehör till om du vill. Lägg gärna till en grönsallad eller tomatsallad.
Fetaostfyllda lammfärsjärpar
Fetaostfyllda lammfärsjärpar. Ett recept från Larsa Foods som importerar jättegod äkta fetaost. Servera med klyftpotatis, tomat- och avokadosallad samt tzatziki på ex. Larsas gräddyoghurt.
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs också.
Se alla recept ur kategorin Lammrecept
Viltgryta med curry
Viltgryta med curry och aubergine från grunden. Gott med grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. En currygryta från grunden och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.
Köttet får en härlig smak. Och kryddorna är dessutom nyttiga.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Helstekt Hjortsadel
Helstekt Hjortsadel. Sadel av Hjort blir god stek. Gott till Hjortsadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till Hjortsadel.
Vintips till Hjortsadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera Hjortsadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar Hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge Hjortsadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Grillad Entrecote med bearnaisesås
Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.
Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök.
En tomat- eller grönsallad är också gott till.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Köttgryta med kantareller
Köttgryta med kantareller. Det här är en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök. Barnvänlig.
Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda.
Chili con carne med biff
Chili con carne med biff. Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.
Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.
Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.
Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk. Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris, cous cous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta, tabascosås och gott bröd är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Sockerkaksbottnar tårtbottnar
Sockerkaksbottnar eller tårtbottnar att använda till tårta. Goda att fylla med valfri tårtfyllning ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm samt sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt. Garnera förslagsvis tårtan med vispad grädde och färska bär.
Om du ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager tårtbottnar.
Grillspett med halloumi
Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett. Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken.
Här serverade med en potatisallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Limesås med yoghurt till grillat
Limesås med yoghurt till grillat - en god kall frisk sås med smak lime, yoghurt, vitlök samt lite honung. Limesås är enkel att göra. Du kan garnera såsen med några skivor lime om du önskar.
Limesås är gott till det mesta som grillat, kyckling, grillad lax och fisk, till buffe mm.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Makalösa kakor
Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).
Baka hembakta kakor av kakdeg med korinter eller russin.
Björnbärssaft
Björnbärssaft. Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Björnbärssaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Mandelkubbar
Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kycklinggryta med färsk gnocchi
Kycklinggryta med färsk gnocchi. En god och snabb rätt med kycklingfilé eller urbenat kött från kycklinglår i gryta smaksatt med lök, champinjoner, paprika och lite grädde samt färsk gnocchi.
Zucchini är också gott i kycklinggryta. Med quorngrytbitar får du en vegetarisk variant av grytan.
Gnocchi är en pasta gjord med potatis och finns att köpa färsk.
Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Kokta musslor
Kokta musslor. Ett grundrecept på kokta musslor. Musslor är goda att koka med lite schalottenlök, vitlök, smör eller olivolja, en skvätt grädde samt persilja.
Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda). Släng också musslor som är stängda även när de blivit kokta (de kan också vara dåliga).
Gott till kokta musslor är ett gott bröd som baguette eller vitlöksbröd.
Vintips till musslorna blir vitt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.
Du kan låta musslorna svalna också, rensa bort skalen och spara bara musslor och musselspad till ex. musselsoppa, fisksoppa eller annat.
Kokta musslor passar till förrätt, lunch eller lätt middag (med bröd).
Du kan också tillsätta någon dl vitt vin, mer grädde och ta smör istället för olivolja.
I Belgien har man pommes frites till musslorna vilket är mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook