Viltterrin viltpate med lingonchutney och sallad

Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt.
En inhoppare från julbänken. Till terrinen är chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.
En terrin eller paté med viltfärs som älgfärs, lever och goda kryddor. Servera lingonchutney och sallad samt vinägrett vid sidan. Viltterrinen kan frysas ogräddad och gräddas samma dag som den ska ätas. Blir också god om den får stå lite.

1,5 liters form viltterrin

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 300 gram viltfärs av förslagsvis älgfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram kycklinglever
  • 100 gram bacon
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl kall vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 msk socker
  • Lingonchutney: 1,5 dl socker
  • 300 gram frysta lingon
  • 2 lagerblad
  • 10 cm hackad grön chili
  • Blandad sallad: 150 gram babyspenat
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 rödlök
  • 1 dl vinägrett

Tillagning

  1. Skölj kycklinglever, rensa den och hacka den.
  2. Finhacka lök och bacon.
  3. Fräs lök och bacon i en panna cirka två minuter. Låt svalna.
  4. Rör under tiden mjöl och ägg slätt.
  5. Blanda med kött och lever i en bunke.
  6. Vänd i lökblandningen, salt, vitpeppar och socker.
  7. Ställ kallt i kyl.
  8. När smeten är kall vänd i kall grädde.
  9. Stek ett smakprov och krydda därefter.
  10. Häll terrinsmeten i en avlång form, ställ formen i en långpanna med varmt vatten runt om.
  11. Grädda i 125 grader cirka 1,5 - 2 timmar.
  12. Innertemperaturen ska vara runt 65 grader. Ta ut viltterrinen och låt den svalna.
  13. # Lingonchutney: Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. Du kan också servera den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull. Tillsätt lingon och se upp för det fräser. Lägg i lagerblad och chili samt låt koka tills allt socker löst sig. Låt svalna och förvara i kylen. Servera varm eller kall till terrin eller paté.
  14. # Blandad sallad: Skölj och plocka bladen i mindre bitar. Skala och finstrimla löken. Blanda ihop med lite olivolja och pressa lite citron över innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer