Om Receptfavoriter

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Henrik Mattsson, kock, matskribent och skapare av Receptfavoriter.se
Henrik Mattsson, kock, matskribent och skapare av Receptfavoriter.se

Jag heter Henrik Mattsson och är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan och flera års erfarenhet från olika restauranger samt kök. Vidare har jag ett Advanced Certificate i drycker.

Min matkarriär började med mormors köttbullar, kock på isbrytare i lumpen, vidare till Ulriksdahls Wärdshus och liknande krogar, till byssan på båt, säsongsjobb, sommarkrogar och kockjobb utomlands i allt från lyxiga till trånga kök. Idag skapar jag recept, skriver om mat och fotograferar på heltid. 

2002 började jag lägga upp recept här på receptfavoriter. Nu har sajten vuxit till tusentals recept och tiotusentals besök varje dag. Tack alla ni som besökt min sida!

Att laga och komponera nya recept är den roliga delen - sedan ska receptet fotas och beskrivas på bästa sätt så att du förstår hur man lagar maten. Jag har en avslappnad syn på matlagning och tror att alla kan laga god mat. Här får du hjälp med recept och tips så att du får de bästa förutsättningarna i köket.

Desto mer man lagar mat - desto mer lär man sig vilka smaker och råvaror som passar ihop. Några av knepen är att kombinera smakerna sött, surt och salt; att få maten att se god ut genom att kombinera färger; att få med olika texturer som gräddigt och lent med knaprigt och rostat; att få fram mersmak som Umami och Maillard-effekten (smak från stekyta) genom speciella ingredienser, tillagningssätt och tillagningstid; att smaka av innan servering med salt, peppar och ev. sött och surt; att våga improvisera med det man har; att bygga upp en känsla för vad som passar ihop samt hur man kan rädda en misslyckad rätt eller sås. Sådana tips försöker jag få med i mina recept. 

Jag tycker det är intressant med all sorts mat, från olika delar av världen och olika kulturer. Från avancerade förrätter till delikata bakverk och rustik husmanskost. Jag är ingen matsnobb utan lagar lika gärna rätter som är hopplöst ute som senaste hipster-receptet på nätet. Speciellt kul är det att testa nya rätter och kök -  då inser man hur lite man vet och hur mycket intressant som finns att upptäcka. 

Om jag ska laga något till mig själv blir det ofta något enkelt av det jag har hemma. Stekt fläsk med löksås tackar jag aldrig nej till.

Jag bjuder på mina recept, tips samt artiklar - det kostar ingenting för dig som besökare. Sajten finansieras av reklamvisningar så om du har annonsblockerare så får du gärna slå av den när du är på besök. Sajten är helt oberoende från livsmedels-, vin-  och kökshandeln. Ibland kan jag ta in sponsrat material men bara om det är intressant material som jag kan stå för. Då är det tydligt märkt som sponsrat material. 

- Varmt välkomna och riktigt smaklig måltid! /Henrik Mattsson

Om du ser du några stavfel eller konstigheter får du gärna höra av dig till mig så att jag kan rätta till det. Eller du kanske rentav saknar något recept? Tipsa mig! Om du är intresserad av att veta mer om att annonsera på Receptfavoriter - läs mer här. Läs mer om cookies. Letar du recept på riktigt goda cookies - så hittar du dem här.