Filé med ädelostsås

Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.

4 portioner filé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g filé av oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 6 större knipplökar eller 8 mindre knipplökar
  • 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Sätt igång grillen om du ska grilla köttet.
  3. Skär stora filéer (som oxfilé, älgfilé, kalvfilé eller fläskfilé) i skivor förslagsvis två per portion. Mindre filéer som rådjursfilé eller lammfile kan du lämna hela.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Alternativ är att slå in köttet i folie och låta gå på låg värme på grillen i 10-15 minuter. Gärna med termometer.
  5. Skär filéerna så att det blir fyra portioner.
  6. Grilla köttet 2-3 minuter på varje sida eller bryn köttet i en ugnsfast panna eller grillpanna med olivolja. Salta och peppra köttet.
  7. Slå köttet i folie och sätt in köttet i ugnen cirka 15 minuter. Sätt gärna i en termometer. Runt 55 grader är då rosastekt kött. Fläskfile ska vara över 60 grader. Laga under tiden ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  8. Ta ut köttet och låt vila någon minut.
  9. Skär hela filéer som lammfilé eller rådjursfilé i grova bitar mot köttfibrerna.
  10. Ädelostsås: laga såsen medan köttet är i ugnen. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  11. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  12. Servera köttet med ädelostsåsen, kokt potatis, knipplök och morot samt grönsallad som babyspenat och halverade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer