Hasselbackspotatis

Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och riktigt cool att se på.

4 portioner hasselbackspotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram potatis av en fast sort
  • 3 msk smör eller flytande margarin
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 dl riven ost som västerbottenost, gratängost eller mozzarella (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Ett sätt att undvika att skära itu potatisen är att lägga potatisen utanför kanten på skärbrädan sida längst från dig och sedan skära med kniven så att kniven tar i skärbrädan istället för att den delar potatisen helt. Lägg de nästan skivade potatisarna i en ugnsform, bred en liten bit smör på varje potatis.
  4. Ugnsstek potatisen i ca 45 minuter.
  5. Ta ut formen, sätt ugnen på grill och pensla varje potatis med smör.
  6. Strö eventuellt över en nypa riven ost på varje potatis.
  7. Strö över med ströbröd, salt och vitpeppar.
  8. Grilla potatisarna och låt ströbrödet få färg.
  9. Ta ut hasselbackspotatisen och servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer