Hasselbackspotatis

Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och vackert randig.

Om du vill kan man strö över ströbröd och/eller riven ost med på slutet och ge potatisarna färg. Vidare kan man ta ut dem någon gång efter halva tiden och pensla med mer smör för mer smak. 

4 portioner hasselbackspotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram potatis av en fast sort
  • 3 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl riven ost som västerbottenost, gratängost eller mozzarella (valfritt)
  • 5 msk ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skala potatisen. Smält smör i en skål.
  2. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Lägg de nästan skivade potatisarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Pensla med smör och salta.
  3. Stek potatisen i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta ut dem och pensla med smör samt lägg över lite folie sista femton minuterna.
  4. Nu kan potatisen serveras - stick i den och kolla så den är mjuk först. Kan stå stå på eftervärme med folie över till servering.
  5. Valfritt: Strö eventuellt över en nypa riven ost på varje potatis och ge dem färg någon minut i ugnen på grill.
  6. Valfritt med ströbröd: pensla med smör. Strö över ströbröd. Grilla potatisarna och låt ströbrödet få färg.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer