AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Hembakat hamburgerbröd

Hembakat hamburgerbröd Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
14 hamburgerbröd
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 1 tim 28 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sirap
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda degen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda ihop för hand.
  3. Låt degen till hamburgerbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till 14 bitar på mjölat bakbord.
  5. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  6. Pensla dem med lite vatten och strö över sesamfrön.
  7. Täck med bakduk samt jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  8. Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  9. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakat hamburgerbröd:

Skådebröd
Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.
Surdegsbröd med dinkel och honung
Surdegsbröd med dinkel och honung. Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI.
Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Du behöver en stor glasburk med lock att jäsa surdegen i.
Piroger med köttfärsfyllning tacofyllning tacopiroger
Piroger med köttfärsfyllning. Baka piroger med tacofyllning. Hembakta tacopiroger med köttfärs, paprika, vitlök, spiskummin, chili osv. Du kan ersätta kryddorna med taco kryddmix om du önskar.
Vegetariska tacopiroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Kladdkaka med fudge
Kladdkaka med fudge. God kladdig chokladkaka med ett täcke av chokladfudge. Gott med vaniljglass eller vispad grädde samt ev. färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, passionsfrukt eller liknande.
Receptet blir tolv stora bitar kladdkaka som även kan halveras till 24 bitar då den är rätt mastig och fyllig.
I den långa tillagningstiden är tiden då det tar för kladdkakan att stelna medräknad.
Barbecuesås BBQ-sås
Barbecuesås till grillat. Hemgjord grillsås, BBQ-sås eller barbequesås. Egen barbecuesås är god till grillat kött som hamburgare, entrecote, biff, oxfile, grillspett, fläskfile, fläskkarre mm. Hemlagad Barbecuesås passar också till grillad kyckling, korv, revbensspjäll, grönsaker, skaldjur och grillad lax.
Vill du ha röksmak på din barbecuesås så tillsätter du någon droppe rökessens - liquid smoke.
Ett tips är att ta undan en mindre skål med barbecuesås som du kan ha att pensla det du grillar. Sedan kan du servera resten av den orörda barbecuesåsen till maten i annan skål.
Californiarolls
Californiarolls är en Amerikansk variant på sushirulle eller Maki med ris, lax, avokado och majonnäs som är rullad sjögräs sk Noriblad.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Gott som huvudrätt, buffé eller till förrätt (räkna då en halv rulle per portion).
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten blandat med lite japansk vinäger.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng
Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng och grönsallad. Gott som middag eller lunch. Med gratäng får du tillbehör och sås i ett.
Fjärilskotletterna kan stekas som i receptet eller grillas på utegrill.
Kotletterna kallas fjärilskotletter pga formen då de sur ut som två fjärilsvingar. Det är en tjock kotlett som delas. Istället för att skäras helt i två delar sparar man nedersta centimeterna och viker upp kotletten till en stor dubbel kotlett som sitter ihop likt två fjärilsvingar.
Hittar du inte färdigskurna fjärilskotletter kan du köpa tjocka stora kotletter eller hel kotlettrad och skära upp dem själv.
I rotfruktsgratängen är det även gott med morötter, persiljerot, majrova eller sötpotatis. Du kan även laga gratängen med enbart potatis.
Smuldeg till paj smulpaj
Smuldeg till paj. En god smuldeg till en smulpaj som äppelpaj, rabarber, eller bär som blåbär, blåbär och hallon, hallon, vinbär, krusbär, krusbär och jordgubbar eller björnbär.
Bär och frukt breder du ut i ett ca 2 cm tjockt i botten av en pajformen. Smörj formen först med 2 msk smör. Strö sedan över lite socker - ca 2 msk till äppelpaj och söta bär upp till någon halv dl för sura bär som krusbär och rabarber.
Pudra över en matsked potatismjöl om bären är av det vattniga slaget som ex. frysta blåbär eller rabarber.
Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Basilikabröd limpa eller bröd med basilika
Basilikabröd. Baka egen limpa eller bröd smaksatt med basilika. Hembakta bröd eller limpor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook