AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Hembakat hamburgerbröd

Hembakat hamburgerbröd Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
14 hamburgerbröd
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 1 tim 28 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sirap
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda degen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda ihop för hand.
  3. Låt degen till hamburgerbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till 14 bitar på mjölat bakbord.
  5. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  6. Pensla dem med lite vatten och strö över sesamfrön.
  7. Täck med bakduk samt jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  8. Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  9. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakat hamburgerbröd:

Tunnbrödskorgar
Tunnbrödskorgar. Baka tunnbrödskorgar själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand samt viker till korgar.
Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar.
Hembaka tunnbrödskorgar gör du genom att kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar.
Tunnbrödskorgar kan du ha till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad.
Fylld spenatbaguette med prosciutto
Fylld spenatbaguette med prosciutto. Fyll ett gott hembakt spenatbaugette eller köpt bröd med prosciutto (lufttorkad skinka), stark senap, ruccola, isbergssallad samt rödlök.
En god smörgås eller macka till picknick, lunch eller utflykt.
Här är recept på att baka en omgång spenatbaguette som blir tre stora baguetter. Det kan man såklart göra många mackor av (ca 9 stora) men här ger jag tips på fyllning till en portion.
Vidare kan man fylla baguetterna med andra röror som ex. kycklingröra; tomat, pesto och mozzarella; makrillröra; tonfiskröra; köttbullar och rödbetssallad osv.
Brödet är såklart mycket gott som vanligt bröd till måltider mm.
Brödet blir mycket gott om du bakar på baksten men det går såklart bra att baka utan baksten också.
Snabbt fiberbröd bröd med fiber
Snabbt fiberbröd. Gott, nyttigt och snabbt bröd med fiber som bakas med bakpulver (så det behöver inte jäsa).
Detta snabba fiberbröd är godast dagsfärskt. Det går också bra att frysa och plocka fram efterhand.
Istället för morötter kan du ha råriven zucchini i. Vidare en msk kummin om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Fluffiga blåbärsplättar
Fluffiga blåbärsplättar. En variant på amerikanska pannkakor stekta som plättar med blåbär i smeten.
Servera med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir plättarna med någon kula vaniljglass eller en klick grädde smaksatt med lite vaniljsocker och florsocker.
Gott som dessert eller till frukost (då kan du ha sirap, vaniljyoghurt till samt rostade nötter till plättarna).
Limecheesecake med jordgubbar
Limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjord med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gelé utan kan servera cheesecaken med färska jordgubbar, jordgubbssylt eller andra färska bär eller sylt.
Jättestor Ceasarsallad recept
Ceasarsallad för 10 gäster. Ceasarsallad med knaprig bacon, krutonger och parmesan.
Här har jag valt att fuska med färdig ceasardressing men den kan du såklart göra själv. Du hittar recept här på receptfavoriter. I korthet smaksätter du vanlig majonnäs med pressad vitlök, riven parmesanost samt hackade sardeller och smakar av.
Hittar du inte romansallad kan du ta och blanda lite andra sorter som isberg, frisé och lollo rosso.
Du kan servera dressingen bredvid i en skål. Då håller sig salladen fräsch om den serveras under längre tid på buffé.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Rostbiff med marinad
Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.
God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.
Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.
Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Kycklingfilé med broccoligratäng
Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.
Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).

Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook