AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Hembakat hamburgerbröd

Hembakat hamburgerbröd Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
14 hamburgerbröd
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 1 tim 28 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sirap
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda degen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda ihop för hand.
  3. Låt degen till hamburgerbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till 14 bitar på mjölat bakbord.
  5. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  6. Pensla dem med lite vatten och strö över sesamfrön.
  7. Täck med bakduk samt jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  8. Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  9. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakat hamburgerbröd:

Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Skådebröd
Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.
Naan bröd indiska bröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.
En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.
Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
Att ha ägg i naan-bröden är valfritt men de blir lite fylligare.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Hembakat hamburgerbröd
Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Jättestor Ceasarsallad recept
Ceasarsallad för 10 gäster. Ceasarsallad med knaprig bacon, krutonger och parmesan.
Här har jag valt att fuska med färdig ceasardressing men den kan du såklart göra själv. Du hittar recept här på receptfavoriter. I korthet smaksätter du vanlig majonnäs med pressad vitlök, riven parmesanost samt hackade sardeller och smakar av.
Hittar du inte romansallad kan du ta och blanda lite andra sorter som isberg, frisé och lollo rosso.
Du kan servera dressingen bredvid i en skål. Då håller sig salladen fräsch om den serveras under längre tid på buffé.
Amerikanska veganpannkakor
Amerikanska veganpannkakor med sojamjölk eller havremjölk. Utan ägg och mjölk. Vegovariant av amerikanska frukostpannkakor. Veganvariant av pannkakor.
Du kan tillsätt en halv burk majs i smeten för majspannkakor. Eller prova med sirap, helst lönnsirap. Blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad. En höjdare. Kan också serveras med avokado, mango och tomatsalsa.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Focaccia
Focaccia. Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt.
Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm.
Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis. Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och riktigt cool att se på.
Äppelkaka med hasselnötter
Äppelkaka eller äppeltarte med hasselnötter. En god äppelkaka i pajskal fyllt med äpplen och hackade hasselnötter. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt eller vispad grädde smaksatt med en tsk vaniljsocker och 1 krm kanel.
Denna äppelpaj sätts i press - pajskalet fylls upp med klyftade äpplen, socker och hackade hasselnötter, bakas och pressas med en tyngd sedan ihop till en kompakt äppelkaka som kan serveras varm eller kall.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook