AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hembakat hamburgerbröd

Hembakat hamburgerbröd Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
14 hamburgerbröd
Förberedelse: 1 tim 20 min
Tillagning: 8 min
Klart på: 1 tim 28 min

Ingredienser:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sirap
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda degen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda ihop för hand.
  3. Låt degen till hamburgerbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till 14 bitar på mjölat bakbord.
  5. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  6. Pensla dem med lite vatten och strö över sesamfrön.
  7. Täck med bakduk samt jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  8. Grädda hamburgerbröden i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  9. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakat hamburgerbröd:

Chapatibröd indiskt tunnbröd
Chapatibröd som är ett indiskt plattbröd. Hembakt chapati är ett plattbröd som är gott som tilltugg med dipp, ex. hummus, raita eller yoghurt samt till indisk het mat. Chapatibröden gräddas i stekpanna eller i tandooriugn.
Persiskt bröd Barbari
Persiskt bröd eller Barbari. Bröd med sesamfrön.
Goda bröd att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.
Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera.
Surdeg och surdegsbröd
Surdeg och surdegsbröd. Så här gör du egen surdeg. Surdegen tar några dagar att göra men sköter sig själv. Färdig surdeg förvaras bäst i skruvlocksburk i kylskåpet.
Förnyar sin surdeg gör man genom att spara en bit surdeg i samband med bakning av surdegsbröd.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Pulled kyckling
Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish. Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
Muffins
Olika muffins. En grundsmet till muffinssmet du kan smaksätta till muffins med olika smaker. Ex. kakaomuffins, chokladmuffins, blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins, rabarbermuffins osv.
Du kan också ha på frosting eller topping på muffinsen samt godis och strössel. Då blir de mer lika amerikanska cupcakes.
Grillsås barbequesås
Barbequesås. Grillsås. God till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfile; grillsåsen passar också till grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.
Man kan göra grillsås utan att koka den som i detta recept. Kallrörd grillsås gör du av någon dl chilisås, lite olja, någon msk senap och vinäger, salt, svartpeppar, några droppar tabasco samt pressad vitlök. Nedan är recept på grillsås som kokas först för att få ut bästa smak. Man kan också köpa rökessens att ha i sin barbequesås men den smakar lätt för mycket och tar överhanden och det är inte gott. Röksmaken kommer när man grillar ju.
Grillsåsen kan användas att pensla med samt att ha som sås till maten. Penslar du med grillsåsen så använd då lite sås som du hällt upp i en liten skål bara för att pensla med. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.
Omelett med kassler
Omelett med kassler, broccoli, majs, rödlök och cocktailtomater smaksatt med riven parmesan, vitlök, curry och paprika.
Du kan variera innehåll i omeletten ex. ta bacon, korvbitar, quornbitar eller grillad kyckling istället för kassler. Vidare är grönsaker som purjolök, tärnad paprika, gröna ärtor eller kokta morotstärningar gott i. Riven mozzarella eller lagrad ost istället för parmesan.
Gott till är ex. en grönsallad eller tomatsallad med dijondressing.
Ostpaj
Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook