Chiligryta med viltkött

En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över.
Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost.
Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.

6 portioner chiligryta med viltkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött av vilt
  • 4 msk matolja eller smör att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 rödlökar
  • 3 stjälkar selleri
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten eller steksky från köttet
  • 2 burkar krossade tomater eller skalade hela tomater
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm torkad jalapeno-peppar
  • 1 färsk röd spansk peppar
  • 1 krm spiskummin
  • 3 krm paprikapulver
  • 2 msk röd eller vit vinäger
  • 4 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika
  • 4 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl kokta stora vita bönor
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 3 dl grekisk matyoghurt till servering
  • 1 surdegsbröd till servering

Tillagning

  1. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  2. Bryn köttet i en stekpannan lite i taget i någon msk olja eller smör. Salt och peppra köttet under tiden.
  3. Lägg över köttet efter hand du steker det i en stekgryta eller kastrull med tjock botten.
  4. Skala och hacka löken grovt.
  5. Skala och hacka vitlöken.
  6. Strimla sellerin.
  7. Fräs lök, vitlök och selleri i pannan och lägg över i grytan med köttet.
  8. Sätt grytan på värme.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Rör i vatten och krossade tomater. Koka upp.
  11. Skölj och strimla chilifrukten och tillsätt den.
  12. Tillsätt chiliflakes, torkad jalapeno-peppar, spiskummin, paprikapulver, vinäger, socker, salt och peppar.
  13. Låt chiligrytan koka på svag värme i 1 timme och 20 minuter.
  14. Skölj och tärna paprikan och låt koka grytan i 10 minuter ytterligare.
  15. Vänd i de färdigkoktabönorna och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt, socker, vinäger, peppar och ev. mer chili.
  17. Plocka blad av färsk koriander. Hacka och rör i grytan.
  18. Rör runt i yoghurten och servera den i en skål vid sidan.
  19. Servera chiligrytan med yoghurt att klicka över och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer