Chiligryta med viltkött

En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över.
Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost.
Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.

6 portioner chiligryta med viltkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött av vilt
  • 4 msk matolja eller smör att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 rödlökar
  • 3 stjälkar selleri
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten eller steksky från köttet
  • 2 burkar krossade tomater eller skalade hela tomater
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm torkad jalapeno-peppar
  • 1 färsk röd spansk peppar
  • 1 krm spiskummin
  • 3 krm paprikapulver
  • 2 msk röd eller vit vinäger
  • 4 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika
  • 4 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl kokta stora vita bönor
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 3 dl grekisk matyoghurt till servering
  • 1 surdegsbröd till servering

Tillagning

  1. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  2. Bryn köttet i en stekpannan lite i taget i någon msk olja eller smör. Salt och peppra köttet under tiden.
  3. Lägg över köttet efter hand du steker det i en stekgryta eller kastrull med tjock botten.
  4. Skala och hacka löken grovt.
  5. Skala och hacka vitlöken.
  6. Strimla sellerin.
  7. Fräs lök, vitlök och selleri i pannan och lägg över i grytan med köttet.
  8. Sätt grytan på värme.
  9. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  10. Rör i vatten och krossade tomater. Koka upp.
  11. Skölj och strimla chilifrukten och tillsätt den.
  12. Tillsätt chiliflakes, torkad jalapeno-peppar, spiskummin, paprikapulver, vinäger, socker, salt och peppar.
  13. Låt chiligrytan koka på svag värme i 1 timme och 20 minuter.
  14. Skölj och tärna paprikan och låt koka grytan i 10 minuter ytterligare.
  15. Vänd i de färdigkoktabönorna och koka upp.
  16. Smaka av grytan med salt, socker, vinäger, peppar och ev. mer chili.
  17. Plocka blad av färsk koriander. Hacka och rör i grytan.
  18. Rör runt i yoghurten och servera den i en skål vid sidan.
  19. Servera chiligrytan med yoghurt att klicka över och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer