Gryta med hjortstek Hjortgryta

Gryta med hjortstek. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel hjortsteksgryta. Viltkött till gryta som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek.
Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen eller steken på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för hjortköttet kan kokas mört i flera timmar.
Vintips till gryta med hjortstek blir ett smakrikt rött vin en shiraz från Australien eller en mer vällagrad len Rioja kanske.

6 portioner gryta med hjortstek hjortgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hjortstek i kuber
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Sås: 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk maizena
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i olivolja eller i smör.
  3. Tillsätt hjortkött. Stek i tio minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka i några minuter.
  5. Tillsätt rödvin, socker och timjan. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Låt hjortgrytan koka i ca 2 timmar. Spä då och då med vatten så att grytan inte kokar torrt. När hjortköttet är mört är hjortgrytan klar.
  7. Servera med rostade grönsaker samt mörk söt sås.
  8. Rostade grönsaker - rostad potatis med grönsaker: Skrubba potatis och morötter. Dela dem i bitar. Skala löken och klyfta den. Skala kålroten och dela den i kuber. Skölj paprikor och dela dem i bitar. Lägg grönsaker i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Vänd dem efter halv tiden. Smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem. Testa också om potatisen är klar.
  9. Ringla över en matsked mörk söt sås vid servering (valfritt)
  10. Mörk söt sås till rostade grönsaker: Koka upp vinäger, soja och socker. Rör ut maizen i en deciliter vatten i ett glas. Tillsätt till den kokande såsen under omrörning. När såsen blivit tjock tas den från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer