Råstekt skivad potatis med vitlök

Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.

Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.

Välj fast en fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis.

6 portioner råstekt skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 12 medelstora fasta potatisar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin

Tillagning

  1. Skala potatisarna.
  2. Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
  3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Du kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke. Låt potatisen rinna av i ett durkslag.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter.
  5. Värm en stekpanna och bryn en näve potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Lägg efterhand över i ugnsformen.
  6. När du brynt all potatis så tillsätter du pressad vitlök, rosmarin och timjan och blandar om.
  7. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i ca 30 minuter tills de är mjuka.
  8. Din råstekta potatis med vitlök är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer