Älgkebab

Älgkebab i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska eller innanlår eller älgskav.

Älgkebaben kan lagas i stekpanna, i ugn, på utegrill eller i wok.

Laga gärna egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha) med rostad chili till kebaben. 
 

4 portioner älgkebab

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram älgkött som fransyska, innanlår eller älgskav
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk ketchap manis (indonesisk söt soja) eller ostronsås
  • 1 tsk honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm mald spiskummin
  • 2 krm mald paprika
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm mald koriander
  • 2 msk olivolja
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 rödlök
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak

Tillagning

  1. Skär älgköttet i tunna skivor och lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt en pressad klyfta vitlök, ketchap manis (eller ostronsås och honung), svartpeppar, spiskummin, paprika, oregano, chiliflakes, gurkmeja, koriander och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
  3. Älgkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och sprid ut köttet på gallret. Grilla älgkebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt. Ta ut och låt svalna. Strimla köttet och stek det i en stekpanna så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Älgkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Strimla köttet och lägg tillbaks det i stekpannan. Stek det och håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Älgkebab på utegrill: trä älgköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter. Låt svalna och trä av köttet från spetten. Hacka köttet grovt och smaka av med salt och peppar.
  6. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken.
  7. Skölj och dela salladen i grova bitar.
  8. Skölj och skiva tomaterna.
  9. Skölj och tärna gurkan.
  10. Blanda matyoghurt med pressad vitlök och lite olivolja. Smaka av med lite socker eller honung samt salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, gurka, tomater, älgkebab, yoghurtsås, chilisås samt toppa med rödlök. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer