Älgstek

Älgstek i gryta. Klassisk älgstek med gräddsås och potatis. Här har jag valt att steka älgsteken i en stekgryta då den blir saftigare. Använd stektermometer. Bind gärna upp älgsteken med bomullssnöre.
Har du ingen stekgryta kan du använda en stekpåse och steka älgköttet på 175 grader med nedan ingredienser tills innertemperaturen är 74 grader. Älgstek kan bli rätt torr om du steker utan stekpåse men det går såklart också.
Här har jag använt en delad stor hel älgstek som då blir lagom stor att laga till 6-8 personer.
Förslag på tillbehör är förutom gräddsåsen: kokt potatis, morot, gratinerade gröna bönor (sök recept här på Receptfavoriter.se), sallad och gelé.
Vintips till älgsteken är ett rött fylligt vin ex. en Shiraz från Australien, Cabernet Sauvignon från Frankrike eller Pinotage från Sydafrika.
Istället för älgstek så kan du ta annan viltstek.

6 portioner älgstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,5 kg benfri älgstek
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 purjolök
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 3 dl vatten
  • Gräddsås: 1 dl vatten
  • 4 msk mjöl
  • 6 dl buljong från köttgrytan
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Bind ev. upp steken med steksnöre (bomullsnöre). Gör först en ögla i ena änden och trä över ändan av steken och dra åt. Fortsätt trä snöret över sig själv upp längs hela steken med några cm mellanrum. Knyt åt i slutet. Det går bra att steka utan snöre men formen på älgsteken blir snyggare.
  2. Rensa grönsaker. Dela och skölj purjolök och hacka den. Skala och tärna moroten. Strimla bleksellerin. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i en skål.
  3. Ta fram stekgrytan och värm den.
  4. Salta och peppra älgsteken runt om.
  5. Fräs och bryn älgsteken i smör och olivolja runt om.
  6. Tillsätt grönsakerna, timjan samt lagerblad och fräs runt några minuter.
  7. Tillsätt vatten och lägg på lock.
  8. Stek på medelvärme i 1,5 timmar. Sätt i stektermometer in till mitten av älgsteken.
  9. Förbered tillbehör som kokt potatis, kokta morötter, gratinerade eller kokta bönor samt sallad.
  10. Älgsteken är klar när innertemperaturen på köttet är 74 grader.
  11. Ta upp älgsteken och låt den vila medan du gör såsen.
  12. Vispa ut mjölet i kallt vatten i en såskastrull.
  13. Sila upp buljongen över i såskastrullen under omrörning.
  14. Koka såsen i fem minuter och rör då och då.
  15. Tillsätt grädden och koka upp.
  16. Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
  17. Skär upp älgsteken tvärs mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat. Slå lite sås över vid servering.
  18. Servera älgsteken med såsen, kokt potatis, kokta morötter, gratinerad bönor, sallad och gelé.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer