Älgstek i rödvinsmarinad

Älgstek som marinerats i rödvin och sedan stekts i ugn.
Servera förslagsvis med hasselbackspotatis (sök recept här på receptfavoriter.se), gräddsås och grönsaker. Vidare är kokt potatis, potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng gott till älgstek.
Gröna bönor, brysselkål, kokta eller rostade rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot; samt gelé passar till.
Vintips till älgstek blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Älgstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du behöver stora fryspåsar till att marinera älgsteken med.

8 portioner älgstek med rödvinsmarinad

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg älgstek
  • 4 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 1 morot, skivad
  • 70 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 0,5 purjolök, skivad
  • 0,5 dl majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 2 klyftade gula lökar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • Gräddsås: 8 dl silad marinad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Potatisgratäng: 2 kilo potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Blanda marinaden av rödvin, klyftad skalad lök; skalad och tärnad morot; skalad och tärnad rotselleri; rensad, sköljd och strimlad purjolök; majsolja, lagerblad, skalad finhackad vitlök, vitpeppar, kanel och soja i en stor skål.
  2. Lägg älgsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  3. Häll marinaden i påsen med älgsteken.
  4. Låt älgsteken marinera från 4,5 timmar till 1-3 dagar i kylen, ev. i en bunke. Vänd den då och då.
  5. Tillagning: sätt ugnen på 200 grader. Lyft upp älgsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke. Spara även grönsaker).
  6. Salta och peppra älgsteken runt om.
  7. Bind gärna upp steken med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  8. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden).
  9. Bryn steken runt om i en stekgryta eller stekpanna och 1 msk smör.
  10. Stek grönsakerna med steken i stekgrytan eller lägg över efterhand i en ugnsform.
  11. Tillsätt 2-3 dl av marinaden till formen.
  12. Stick in en köttermometer i älgsteken.
  13. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader.
  14. Stek i 1,5 - 2 timmar tills köttets innertemperatur är 60 grader för rött kött, 65-70 grader för medium och 74 för helt genomstekt kött.
  15. Planera tillbehör som potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  16. Ta ut älgsteken och låt det vila i några minuter innan du skär upp den.
  17. Sila av stekskyn från ugnsformen till en såskastrull.
  18. Koka upp den. Blanda maizena med resten av marinaden. Tillsätt under omrörning.
  19. Koka ihop såsen och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar. Tillsätt ev. grädde om du vill ha lite mer och gräddigare sås.
  20. Servera älgsteken med rödvinssåsen och tillbehör som potatisgratäng nedan. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till.
  21. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smord ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen. Grädda potatisgratängen över älgsteken i ca 1 timme tills potatisen är mjuk. Efter steken är klar kan du gratinera den på 250 grader med lite riven ost på toppen så den får lite färg.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer