Älggryta

Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.

6 portioner älggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram älggrytbitar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 lagerblad
  • 2 enbär
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skär älgköttet i grytbitar ca 2x2 cm stora bitar. Lägg i en bunke.
  2. Skala och skär lök, morötter, rotselleri och palsternackor i grova bitar ca 2x2 cm. Skala och grovhacka vitlök. Lägg i en bunke.
  3. Bryn kött och grönsaker lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg efterhand över i en stor gryta med lock eller kastrull med lock.
  4. När allt är brynt så tillsätter du mjöl i grytan och rör om.
  5. Sätt grytan att koka och rör i vatten samt vin samt vinäger.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, krossade enbär, svartpeppar samt salt.
  7. Koka älggrytan i 2 timmar eller tills köttet är mört.
  8. Smaka av älggrytan med salt, peppar, gelé från svarta eller röda vinbär samt ev. någon tsk soja.
  9. Älgköttgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer