Rådjursbiffar med svampsås

Rådjursbiffar med svampsås och palsternack- och potatismos samt grönsallad med tomat och avokado.
Viltbiffarna kan också formas till rådjursköttbullar.
Potatis- och palsternacksmos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör till vilträtter.

4 portioner rådjursbiffar med svampsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rådjursfärs
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör att steka biffarna i
  • Svampsås: 5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner, ostronskivling, rensad och grovhackade
  • 0,5 dl schalottenlök, finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman
  • Potatis- och palsternacksmos: 400 gram palsternacka
  • 400 gram potatis, gärna med god smak som ukama, mandel eller sparrispotatis, fast eller mjölig
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Grönsallad: 100 gram blandad sallad av ex. babyspenat, isbergssallad, grönsallad efter tycke.
  • 8 cocktailtomater
  • 1 avokado
  • 4 msk hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Börja med potatis- och palsternacksmoset: Skala potatis och palsternackor. Skär dem grova bitar och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten upp till rotfrukterna och tillsätt 1 tsk salt.
  2. Koka potatis och palsternacka mjuka i ca 20-25 minuter.
  3. Börja med rådjursbiffarna: lägg färsen i en bunke.
  4. Skala löken. Hacka den fint eller riv den och tillsätt till viltfärsen.
  5. Rör i ströbröd, salt och vitpeppar till en jämn färs. Låt stå medan du börjar med svampsåsen.
  6. Svampsås: Rensa och grovhacka svampen.
  7. Lägg svampen i en stekpanna. Stek tills nästan all vätska ångat bort ca 5 minuter.
  8. Skala och hacka löken fint under tiden.
  9. Tillsätt löken samt smör och stek på medelvärme några minuter.
  10. Strö över vetemjöl, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och håll den varm till servering.
  11. Forma färsen till 8 eller 12 biffar samt lägg på en bricka.
  12. Värm en stekpanna och stek biffarna (ev. några i taget) i smör några minuter på varje sida på något över medelvärme. Sänk ev. värmen så att de får steka klart utan att brännas. Du kan också lägga över ett lock eller folie så steker de klart snabbare.
  13. Grönsallad: skölj grönsallad och dela den i grova bitar. Dela avokado och kärna ur den samt gröp ur den. Skölj och halvera tomater. Blanda allt på ett fat med någon msk fin olivolja, någon msk fin vinäger samt något halvt krm salt och vitpeppar.
  14. Prova rotfrukterna med en sticka så att är mjuka.
  15. Häll av vattnet och lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen, mosa med en potatisstöt och tillsätt mjölk, smör eller olivolja samt smaka av med salt och vitpeppar.
  16. Kolla så att rådjursbiffarna är genomstekta innan serveringen genom att skära lite i en av biffarna eller använd en termometer - de ska vara upp mot 70 grader i mitten.
  17. Rådjursbiffarna är klara att servera med potatis- och palsternacksmoset, svampsås och grönsallad med avokado och tomater. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer