AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
8 port tjälknöl med enbär på viltstek älgstek
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1,5 kilo färskt eller fryst viltstek, älgstek eller nötstek
  • Saltlake till tjälknöl:
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk krossad vitpeppar
  • 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 7 krossade enbär

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Kontrollera gärna med termometer att ugnen håller rätt temperatur.
  2. Färsk viltstek, älgstek eller nötstek: Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer.
  3. Fryst viltstek, älgstek eller nötstek: sätt in stektermometer efter 4 timmar.
  4. Stek tjälknölen i mitten av ugnen ca 9 timmar och ytterligare 1 timme för fryst kött. Förslagsvis kan man göra detta över natten eller sätta på steken tidigt på morgonen. Tjälknölen kan tas ut vid 65-68 grader om du vill ha ett svagt rosa kött. Tjälknöl kan dock gå upp till 75 grader.
  5. Koka under tiden upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor. Sätt lagen åt sidan att kallna.
  6. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  7. Ställ tjälknölen i kylen i minst 3 timmar.
  8. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen. Förslag är att laga tjälknölen dagen innan eller över natten innan och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till kvällen eller eftermiddagen.
  9. Vid servering av tjälknölen: ta upp tjälknölen på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan med en vass kniv. Lägg upp på fat och garnera förslagsvis med gele, inlagd gurka och ev. hackad persilja samt lite grovmalen svartpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek:

Filé med ädelostsås
Filé med ädelostsås. Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.
Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.
Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Viltstek
Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek.
Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.
Vill du ha ex. kokt, pressad eller mosad potatis till så kan du reda skysåsen med några dl grädde och msk smör samt smaka av den med några krossade enbär, msk messmör samt soja.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Helstekt Hjortsadel
Helstekt Hjortsadel. Sadel av Hjort blir god stek. Gott till Hjortsadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till Hjortsadel.
Vintips till Hjortsadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera Hjortsadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar Hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge Hjortsadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatis
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatisklyftor samt melonsalsa med yoghurt som nyttig och god sås.
Skippar du potatisen så blir rätten GI-anpassad.
Kotlett i gräddig sås
Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad.
Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.
Fläskkorv med senapssås
Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Använd köpt fläskkorv eller hemgjord.
Här hittar du recept på hemgjord fläskkorv men du kan också köpa färdig. Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen - sök recept här på receptfavoriter.se
Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga korven. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam
Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags coleslaw från Persien.
Du kan ta sköljda kokta kidneybönor (1 burk) istället för att koka egna bönor (även om hemkokta bönor blir godast). Koka då potatisen för sig. Då går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.
Avokadohalva med räksallad
Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt (då räcker receptet till sex portioner. Använd då sex bröd i rundlar eller skär av kanterna till fyrkanter).
Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.
Inkokt lax med örtagårdssås
Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till också.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Smidig att förbereda innan. Kycklingen kan också serveras varm eller ljummen.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Blåbärskräm kräm av blåbär
Blåbärskräm. Kräm med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärskräm är god med gräddmjölk eller vispad grädde och mandelskorpor som dessert.
Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.
Enchiladas eller fajitas med fläskkött tortillas fyllda tortillarullar med strimlat fläskkött
Enchiladas eller fajitas med fläskkött. Tortillas eller tortillarullar fyllda med strimlat fläskkött.
Mexikansk mat är gott att sitta och plocka med som en liten buffe där alla fyller och rullar ihop sina egna fajitas.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Fiskterrine terrine med fisk fiskpaté
Fiskterrine eller fiskpaté. Terrine med fisk är fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Skivor av hemlagad fiskterrine är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås. Fiskterrinen kan också få mönster av den vita färsen av gäddan blandat med en ljust röda färsten av laxen.
Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté sägs vara att fiskpaté ofta bakas in i en deg.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Torsk med pepparrot
Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.
Jag tycker det är gott att skira smöret rätt hårt så det blir lätt brynt och får god smörig karamellsmak.
Kokta ärtor eller brysselkål samt finriven morot passar också till torsk med pepparrot.
Köp torsk som är ok fiskad eller ersätt med liknande som kolja.
Tobbes krämiga rotfruktssoppa
Krämig rotfruktssoppa. Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.
Rotfruktssoppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans:
Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Revbensspjäll
Revbensspjäll är goda grillade som huvudrätt med coleslaw och potatisklyftor, bakad potatis eller färskpotatissallad.
Men revbensspjäll passar också på midsommarbuffe, påskbord och julbord samt till vickning.
Du kan grilla revbensspjällen på grillen eller i ugnen.
Revbensspjäll kan också serveras kalla på picknick.
Om du vill kan du smaksätta barbecuesåsen med rökessens (liquid smoke) så smakar den mer rökt - ta bara någon droppe dock för den tar lätt överhanden.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker från medelhavet. Kycklingklubbor eller kycklingdelar grillade i långpanna med timjan, vitlök, citron och lök.
Förslag på tillbehör till de grillade kycklingdelarna är ugnsrostad potatis, morot, zucchini, paprika och oliver samt en kall sås gjord med frisk grekisk matyoghurt blandad med salt fetaost.
Istället för kycklinglår kan du ta och dela en hel färsk kyckling - det blir jättegott.
Vintips till är ett vitt friskt vin ex. från Australien - De Bortoli Semillon.
Köp färsk svensk kyckling gärna från en ekogård.
Om du är osäker på om kycklingen är klar kan du ta upp en bit och skära i den. Då ser du om kycklingköttet är rött och rått invid benet. Men på en timme är den oftast klar. Bränner grönsaker eller kycklingen i toppen så kan du vända runt lite i pannan samt ev. täcka med lite folie.
Kyckling i ugnen passar både till fest, buffe samt till vardags.
Köttfärsbiffar
Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Du kan använda blandfärs, oxfärs eller fläskfärs eller t.o.m. kycklingfärs.
Provstek gärna en liten bit färs innan du formar alla biffarna. Smaka på så vis av salt och peppar. Är färsen för lös kan du tillsätta någon msk mer ströbröd eller några tsk potatismjöl.
Till köttfärsbiffar är det gott med kokt potatis, gräddsås eller svampsås, inlagd gurka och kokta grönsaker som blomkål, morot och vårlök eller gröna bönor.
Köttfärsbiffar är också goda med rostad potatis, rotfrukter och paprika i ugnen serverat med tzatziki eller annan yoghurtsås.
Råris, quinoa eller kokt vete passar också köttfärsbiffar då gärna med ex. en tomatsås samt ugnsrostad paprika.
Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor. Några förslag är: pressad vitlök, smulad fetaost och oregano;
hackad persilja, pressad vitlök, rosmarin och hackade oliver;
tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook