AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
8 port tjälknöl med enbär på viltstek älgstek
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1,5 kilo färskt eller fryst viltstek, älgstek eller nötstek
  • Saltlake till tjälknöl:
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk krossad vitpeppar
  • 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 7 krossade enbär

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Kontrollera gärna med termometer att ugnen håller rätt temperatur.
  2. Färsk viltstek, älgstek eller nötstek: Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer.
  3. Fryst viltstek, älgstek eller nötstek: sätt in stektermometer efter 4 timmar.
  4. Stek tjälknölen i mitten av ugnen ca 9 timmar och ytterligare 1 timme för fryst kött. Förslagsvis kan man göra detta över natten eller sätta på steken tidigt på morgonen. Tjälknölen kan tas ut vid 65-68 grader om du vill ha ett svagt rosa kött. Tjälknöl kan dock gå upp till 75 grader.
  5. Koka under tiden upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor. Sätt lagen åt sidan att kallna.
  6. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  7. Ställ tjälknölen i kylen i minst 3 timmar.
  8. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen. Förslag är att laga tjälknölen dagen innan eller över natten innan och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till kvällen eller eftermiddagen.
  9. Vid servering av tjälknölen: ta upp tjälknölen på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan med en vass kniv. Lägg upp på fat och garnera förslagsvis med gele, inlagd gurka och ev. hackad persilja samt lite grovmalen svartpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek:

Wokad fläskfilé med nudlar
Wokad fläskfilé eller annat fläskkött med nudlar på kinesiskt vis med five spice, champinjoner och salladslök i marinad av vitlök, chili, ingefära, sesamolja och ostronsås.
Five spice eller fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som ger mycket god smak. Innehåller nejlikor, stjärnanis, fänkål, kanel och sichuanpeppar. Om du vill kan du köpa dessa kryddor hela, rosta lika delar samt mala i kryddkvarn. Besök annars en lokal asiatisk butik.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskkarré, kotlett eller kycklingfilé.
Vegetariskt blir det med quornbitar istället för kött.
Fläskfile med quinoasallad
Fläskfilé med quinoasallad och kall sås med ingefära. Gott och nyttigt. En IBS-fri eller Food map cost - rätt som passar gäster med känslig mage.
Du kan välja laktosfri creme fraiche om du önskar (om du ex. har laktosintollerans). Rätten är även glutenfri (quinoa innehåller ej gluten).
Gott i quinoasalladen är även hackad bladpersilja, färsk koriander, andra bönor och linser.
Vill du ha vegetariskt så kan du byta fläskfilén mot ex. stekt quornfile, stekt halloumi, falafel eller veganbiffar.
Fläskfilé med gorgonzola och pasta
Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle och någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Rådjursstek med potatisgratäng
Rådjursstek med potatisgratäng. Här med en enkel sås på balsamvinäger samt en grönsallad.
Är steken förpackad i nät så kan du behålla det på om du vill eller binda upp den med eget steksnöre.
Istället för sås med balsamvinäger kan du ha rödvinssås eller kantarellsås till rådjurssteken. Vidare kan man ersätta chilikryddningen med rosmarin, timjan samt späcka steken med vitlök om man önskar. En annan klassisk variant är att krydda med några krossade enbär.
Rådjursstek med kantarellsås
Rådjursstek med kantarellsås och potatisgratäng. Här har jag valt att laga potatisgratäng i portionsformar men den kan också lagas i en stor form.
Räkna 200 gram rådjursstek per portion.
Servera gärna med en grönsallad till som ex. salladsmix (köp en 65 grams påse).

Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Sötsurt fläsk
Sötsurt fläsk på thailändskt vis med ananas, lök, paprika, morot, minimajs, zucchini, tomat och ostronsås.
Blir också gott med vit fisk, lax, kyckling eller räkor.
Du behöver helst en wok att laga i. Det går också med en stekpanna att bryna i samt sedan lägga över i en större panna där man håller allt varmt samt blandar ihop rätten.
Palmsocker finns i två varianter i välsorterade asiatiska affärer - mjukt på burk eller i hård form i en slags kaka. Den hårda varianten av palmsocker måste du hacka upp eller riva sönder när du tillsätter den.
Om du vill garnera som på bilden så är det selleriblad på toppen. Det går också bra med färsk koriander eller bladpersilja.
Pastalåda med skinka
Pastalåda med skinka. En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.
En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över. Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.
Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizo korv i tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Kranskakor kransekager danska mandelkakor
Kranskakor eller kransekager på danska. Supergoda hembakta mandelkakor som är enkla och snabba att baka. Kranskakorna kan också spritsas och bakas och sedan sättas ihop till sirliga bakverk och garneringar mm.
Kranskakor bakas av mandelmassa blandat med äggvita och smaksatt med bittermandel.
Sockerkristyr i valfri färg ex. rätt och vitt passar att garnera kranskakorna med.
Bondkakor med tranbär
Bondkakor med tranbär. Baka goda bondkakor med nyttiga och syrliga tranbär i.
Du kan mikra smöret mjukt om du vill.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Varmrökt lax med romsås
Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado.
En god enkel sommarlunch eller middag.
Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax. Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall.
Romsåsen räcker till sex portioner men kan sparas i kylen.
Kikärtssallad med grillad paprika
Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.
Stekt kyckling ugnstekt i bitar
Stekt kyckling ugnstekt i bitar. Recept på saftig och gyllene stekt grillad kyckling. Stek kycklingen i halvor eller bitar så blir den jämnare stekt. God till det mesta. Klassiskt med potatisgratäng och tomatsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ceviche marinerad fisk från Peru
Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Ceviche äts oftast äts lite tidigare på dagen, eftersom den ger mycket energi och man bör hålla sig vaken en tid efter.
Vitt vin är gott till.
Pizzabullar med kassler och ost
Pizzabullar med kassler och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda med skinka istället för kassler. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat istället för kassler.
Baka goda pizzabullar med pizzasås, kassler och ost passar till utflykt, mellanmål, massäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Picklad rödlök
Picklad rödlök. Inlagd rödlök i ättikslag och senapsfrön är gott som tillbehör till det mesta ex. pulled pork, grillat med mera.
Enkelt, billigt, gott och hållbart. Blir bara godare i kylen.
Har du bråttom och inte har tid att vänta tills nästa dag kan du lägga löken i en skål och hälla över lite lag. Arbeta sedan in lagen med handen i 10 minuter tills löken är mjuk. Lägg över löken i burk och slå över resten av lagen - löken kan nu serveras direkt men blir såklart godast av att stå till sig.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hemgjord senap med senapspulver
Hemgjord senap med senapspulver. En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.
Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.
Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.
Viltsås sås till vilt
Viltsås. En god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Potatistimbal
Potatistimbal. Strimlad potatis lagad i timbalform med grädde och god getost typ Chèvre. Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, västerbottensost eller färskost.
Potatistimbalerna passar som festligt potatistillbehör till det mesta som fisk, kött eller kyckling.
Oxfile med potatisgratäng
Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej. En enkel rätt att laga speciellt till många gäster.
Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.
Gott till är grönsallad ex. bladspenat, avokado och riven morot som på bilden. Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.
Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.
Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot.
Vill du ha fina runda högar potatisgratäng till servering så kan du antingen bygga och pressa ner en hög potatisgratäng i en utstickare (stålring) eller låta gratängen svalna och stelna. Stansa sedan ut rundlar med gratäng. Hit kan du förbereda. Värm dem sedan på bakplåtspapper med lite ost på toppen till servering. Häll då på lite extra varm grädde smaksatt med vitlök som sås över gratängen på varje tallrik.
Du kan också laga portionsformar av gratängen - då tar de kortare tid i ugnen ca 30 minuter. Ta då även lite mindre i formen så att det inte pöser över.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Pulled beef
Pulled beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Pulled beef kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt.
Pulled beef passar perfekt att laga på de billigare (och vanligtvis segare) delar av nötkött - högrev passar bäst men fransyska, ytterlår, flankstek eller annat segt och gärna fettrikt nötkött funkar bra.
Pulled beef kan även stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled beef om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Marinerar du nötköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett köttet innan och ej vill servera kallt kött.
Servera pulled beef med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled beef sandwich med endast surdegsbröd, grönsallad, tzatziki och piri-piri-salsa som på bilden.
Annat gott till är avokado, barbequesås, sallad och tomat; vidare strimlad isbergssallad och inlagd rödlök eller lökconfit, strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.
Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled beef, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook