AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
8 port tjälknöl med enbär på viltstek älgstek
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1,5 kilo färskt eller fryst viltstek, älgstek eller nötstek
  • Saltlake till tjälknöl:
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk krossad vitpeppar
  • 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 7 krossade enbär

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Kontrollera gärna med termometer att ugnen håller rätt temperatur.
  2. Färsk viltstek, älgstek eller nötstek: Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer.
  3. Fryst viltstek, älgstek eller nötstek: sätt in stektermometer efter 4 timmar.
  4. Stek tjälknölen i mitten av ugnen ca 9 timmar och ytterligare 1 timme för fryst kött. Förslagsvis kan man göra detta över natten eller sätta på steken tidigt på morgonen. Tjälknölen kan tas ut vid 65-68 grader om du vill ha ett svagt rosa kött. Tjälknöl kan dock gå upp till 75 grader.
  5. Koka under tiden upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor. Sätt lagen åt sidan att kallna.
  6. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  7. Ställ tjälknölen i kylen i minst 3 timmar.
  8. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen. Förslag är att laga tjälknölen dagen innan eller över natten innan och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till kvällen eller eftermiddagen.
  9. Vid servering av tjälknölen: ta upp tjälknölen på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan med en vass kniv. Lägg upp på fat och garnera förslagsvis med gele, inlagd gurka och ev. hackad persilja samt lite grovmalen svartpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek:

Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Laxpaket med mozzarella
Laxpaket med mozzarella, basilika, tomat, vitlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Ett foliepaket med italienska smaker. Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Oxrulader med mozzarella och parmaskinka
Oxrulader av lövbiff fyllda med mozzarella och parmaskinka. Serverade med rostad paprika, potatis, kålrot samt morot; sallad med vita bönor och ruccola samt en tzatziki.
Du kan ta kalvkött eller kycklingfilé istället för lövbiff. Använder du ett segare kött så kan du koka ruladerna i en halvtimme i lite vitt vin under lock så att köttet blir mört.
Du kan ta prosciuttoskinka istället för parmaskinka. Grönsaker kan du ta efter tycke ex. rotselleri, palsternacka osv.
Lägg gärna vita bönor i blöt dagen innan och koka en stor omgång dagen efter och spara i påsar i frysen till flera sallader.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Rensteksrullar med färskost
Rensteksrullar med färskost passar som tilltugg. Mjuka tunnbröd fyllda med renstek och färskost.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Grillad entrecote med potatissallad
Grillad entrecote med potatissallad. Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
En grönsallad passar också att servera till.
Vintips är ett lätt rött vin som Pinot Noir eller ett rosé.
Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle
Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
En god rätt med skinkstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.
Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också (passa på när det reas). Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.
Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle
Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
En god rätt med skinkstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.
Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också (passa på när det reas). Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.
Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.
Lingonparfait
Lingonparfait. En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med färska bär, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar. Samt ett sött dessertvin.
Friterad klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fetaostsallad med potatis
Fetaostsallad med potatis. En matig variant av grekisk sallad med kokt kall potatis. Kall sallad med fetaost, potatis, oliver, tomater, paprika med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga. Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Ostgratinerad kycklingfilé
Ostgratinerad kycklingfilé med paprika och grädde är en enkel, god och smaskig rätt från 70-talet.
Extra god och lite modernare blir den om du brer några msk röd pesto mellan kycklingfilédelarna. Du kan också ta med en pressad vitlök samt 1 hackad gul lök.
Gott till är tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris.
Istället för kycklingfilé blir rätten god med fläskfilé, laxfilé eller kotlettrad. Ta quornfiléer för en vegetarisk variant.
Blåbärskaka
Blåbärskaka. En enkel och god kaka med blåbär du kan baka i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa.
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Inlagd gurka med pepparrot
Inlagd gurka med pepparrot. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med pepparrot ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ryggbiff med rostade rotsaker och rödbetstzatziki
Ryggbiff med rostade rotsaker i basilikaolja serverat med rödbetstzatziki.
Överbliven basilikaolja kan du spara i kylen och servera till annat ex. som salladsdressing eller som grillolja till kyckling, fisk eller skaldjur.
Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Inkokt lax med coleslaw
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook