AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
8 port tjälknöl med enbär på viltstek älgstek
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1,5 kilo färskt eller fryst viltstek, älgstek eller nötstek
  • Saltlake till tjälknöl:
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk krossad vitpeppar
  • 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 7 krossade enbär

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Kontrollera gärna med termometer att ugnen håller rätt temperatur.
  2. Färsk viltstek, älgstek eller nötstek: Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer.
  3. Fryst viltstek, älgstek eller nötstek: sätt in stektermometer efter 4 timmar.
  4. Stek tjälknölen i mitten av ugnen ca 9 timmar och ytterligare 1 timme för fryst kött. Förslagsvis kan man göra detta över natten eller sätta på steken tidigt på morgonen. Tjälknölen kan tas ut vid 65-68 grader om du vill ha ett svagt rosa kött. Tjälknöl kan dock gå upp till 75 grader.
  5. Koka under tiden upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor. Sätt lagen åt sidan att kallna.
  6. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  7. Ställ tjälknölen i kylen i minst 3 timmar.
  8. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen. Förslag är att laga tjälknölen dagen innan eller över natten innan och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till kvällen eller eftermiddagen.
  9. Vid servering av tjälknölen: ta upp tjälknölen på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan med en vass kniv. Lägg upp på fat och garnera förslagsvis med gele, inlagd gurka och ev. hackad persilja samt lite grovmalen svartpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek:

Oxfilé med aîolipotatis
Oxfile med aiolipotatis och gröna bönor eller vårlök. Aiolipotatis är små potatisar i vitlöksmajonnäs.
Grillad eller stekt oxfilé med god potatis vitlöksmajonnäs.
Champinjonsoppa soppa med champinjon
Champinjonsoppa. Soppa på champinjoner blir god, billig och ganska nyttig. Perfekt soppa till soppkväll eller soppmiddag.
Servera champinjonsoppan med extra frästa skivad champinjoner, gott nybakt bröd ex. ciabatta med färskost eller varma mackor till. Vidare kan du rosta snett skurna baguettebitar med god cheddarost och servera till svampsoppan.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake.
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så gör den gärna slät genom att mixa den, kanske med lite extra smör och någon droppe tryffelolja. I mitten av sopptallriken kan du lägga en hög av smörfrästa 1 cm stora bitar svamp, fläsk, morot och rotselleri blandat med hackad bladpersilja. Häll champinjonsoppan runt.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Älgstek i lergryta
Älgstek i lergryta - allt i ett med sås på skyn. Här med potatis, lök, palsternacka och morot. Enkelt och gott att laga. Här har jag valt att laga en svampsås med skyn men det går bra att laga sås med annan matsvamp ex. kantareller eller trattkantarell; vanlig gräddsås eller annan valfri sås av buljongen med lite grädde.
Du kan välja andra rotfrukter som rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrabbi, vitkål efter tycke.
Viltbiffar viltfärsbiffar
Viltbiffar eller viltfärsbiffar. Biffar med viltfärs. Gott och vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs, rådjursfärs eller vildsvinsfärs.
Vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs.
Lagar du på vildsvinsfärs så är det extra viktigt att de är helt genomstekta till 70 grader.
Du kan också göra biffarna till viltköttbullar istället.
Viltbiffar är gott med en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatismos osv samt gärna en sallad av förslagsvis tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Fläskytterfilé med ädelostsås
Fläskytterfilé med ädelostsås. Förslag på tillbehör är grillad zucchini och tomat, kokt potatis, morot och vårlök. Du kan också servera med andra tillbehör efter tycke och smak.

Melon med Parmaskinka
Melon med parmaskinka, lufttorkad skinka eller Prosciutto - lindade melonbitar.
Sälta från lufttorkad skinka och sötman från melon blir mycket gott.
Fläsklägg på franskt vis
Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Det kanske inte låter så avancerat men det är mycket gott.
En kall lageröl passar bra till.
Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Helstekt rensadel
Helstekt rensadel. Sadel av ren blir god stek. Gott till rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddsås, förslagsvis med svamp som torkade trattkantareller, på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Vintips till rensadel blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera rensadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar rensadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadel färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Tomatsoppa med Oatly havregrädde
Tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde.
En gräddig soppa utan grädde men som smakar som soppa med grädde. Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos (OBS garnera då inte med riven parmesan som på bilden och förslag i receptet).
Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt. Gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Oatly Imat heter havregrädden som inte får kallas grädde på paketet.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillad kyckling
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Lammstek grundrecept
Grundrecept på lammstek. Klassisk med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssky.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Torkade nypon
Torkade nypon till nyponsoppa eller nyponkräm. Plocka gärna mindre nypon runt 1-1,5 cm stora. Välj nyponbuskar som ej ligger vid trafikerade vägar.
Det finns buskar utan taggar men det går bra att plocka från buskar med piggar också såklart.
Smidigt är att torka nyponen i ugnen över natten. Men de går också att torka i en torkapparat eller utspridda på hushållspapper på galler där det är någorlunda varmt samt torrt ex. några cm över ett element men då tar det flera dagar.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj med smuldeg. En god hembakt äppelpaj med smuldeg.
Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Mjuk kokoskaka
Mjuk kokoskaka. En rund mjuk kaka med kokos som bakas i rund form eller sockerkaksform.
Kokoskakan är god med färska bär och lättvispad grädde till fika eller dessert.
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Bakpotatis med kycklingröra
Bakpotatis med kycklingröra. Bakad potatis fylld med röra av tärnad kyckling, curry, röd paprika, creme fraiche samt rödlök. Majs, knaperstekt bacon och kidneybönor passar också att ha i kycklingröran.
Istället för att köpa färdiggrillad kyckling så kan du säklart grilla en kyckling själv (och ta resterna till bakpotatisfyllning till lunch nästa dag kanske?). Vidare kan du steka kycklingfiléer, lår eller annat kycklingkött och tärna till kycklingröran.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook