AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek

Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
8 port tjälknöl med enbär på viltstek älgstek
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 13 tim
Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser:

  • 1,5 kilo färskt eller fryst viltstek, älgstek eller nötstek
  • Saltlake till tjälknöl:
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk krossad vitpeppar
  • 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 7 krossade enbär

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Kontrollera gärna med termometer att ugnen håller rätt temperatur.
  2. Färsk viltstek, älgstek eller nötstek: Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer.
  3. Fryst viltstek, älgstek eller nötstek: sätt in stektermometer efter 4 timmar.
  4. Stek tjälknölen i mitten av ugnen ca 9 timmar och ytterligare 1 timme för fryst kött. Förslagsvis kan man göra detta över natten eller sätta på steken tidigt på morgonen. Tjälknölen kan tas ut vid 65-68 grader om du vill ha ett svagt rosa kött. Tjälknöl kan dock gå upp till 75 grader.
  5. Koka under tiden upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor. Sätt lagen åt sidan att kallna.
  6. När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
  7. Ställ tjälknölen i kylen i minst 3 timmar.
  8. Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge i saltlagen. Förslag är att laga tjälknölen dagen innan eller över natten innan och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till kvällen eller eftermiddagen.
  9. Vid servering av tjälknölen: ta upp tjälknölen på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan med en vass kniv. Lägg upp på fat och garnera förslagsvis med gele, inlagd gurka och ev. hackad persilja samt lite grovmalen svartpeppar.


 

Fler recept ur samma kategori som Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek:

Rispytt med kyckling och curry
Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt).
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis.
Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten.
Panerad torsk med dillmajonnäs
Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt samt torsk från Östersjön - men bara från västra Östersjön (väster om Bornholm) där beståndet av torsk är rätt ok.
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfile, nötkött, kycklingfile, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Ugnsstek ca 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med olivolja, salt och vitpeppar i 45 minuter på 200 grader till.
Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till.
Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar till.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård. Fråga i köttdisken.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Hjortstek i rödvinsmarinad
Hjortstek i rödvinsmarinad. Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till. Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Älgrullader
Älgrullader fyllda med lök, bacon och ädelost i sås smaksatt med lök, rött vin, lagerblad, grädde och ädelost.
Till älgrulladerna passar kokt, pressad eller mosad potatis samt pasta som tagliatelle eller råris. En sallad med tomat, avokado och grönsallad passar också till.
Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.
Se alla recept ur kategorin Viltrecept
Entrecote med potatisgratäng
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten också istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).
Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.
Fläskkarré med purjogratäng
Fläskkarré med purjogratäng, serverat med potatismos, kokta marinerade morötter och snabbinlagd gurka.
En god middag till helg eller vardags. Dubblar du receptet så har du en god buffé till 8 personer.
Det är rätt många moment i denna rätt men det är det värt om du har tid. Ev. rester kan du göra lunchpaket av. Gurkan och morötterna håller sig vidare i kylen och kan serveras som tillbehör till andra rätter.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Carpaccio med rökt lax
Carpaccio med rökt lax, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd.
Blir också gott med gravad lax istället för rökt lax.
Oxfilé med vitlökssmör
Oxfilé med vitlökssmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grönsallad och vitlöksfräst zucchini och morot.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Hollandaisesmör
Hollandaisesmör. Gott istället för Hollandaisesås ex. på kokt vit sparris, till grillad fisk eller grönsaker.
Ett kryddsmör smaksatt med citron som är lätt att förbereda innan samt att laga till många gäster ex. till en buffé eller middag istället för sås.
Kan frysas i portionsbitar - smidigt att bara plocka fram och låt smälta över ex. grillad lax.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Potatisgratäng med palsternacka
Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.
Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rissallad med tonfisk
Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Fransk grönsaksröra
Fransk grönsaksröra. En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.
Glutenfri tårta
Glutenfri tårta med sockerkaksbotten med potatismjöl och utan vetemjöl. Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär. Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.
Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du vaniljcreme eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Dillcreme dillsås
Dillcrème eller dillsås är god sås till stekt strömming, fisk eller skaldjur.
Råbiff, halstrad råbiff
Råbiff. Servera råbiff som förrätt eller huvudrätt med råstekt potatis, tomat och broccoli.
Råbiff kan du också halstra - steka på hög värme. Blanda då i tillbehören i köttfärsen innan du halstrar biffen. Speciellt gott med pommes frites till och persiljesmör.
Använd oxfärs. Godast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff. Be att få köttet malt två gånger i charken. Förvara kallt till servering. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grovt först och sedan en gång på finare.
Sjömansbiff
Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Hembakat hamburgerbröd
Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Brytbröd med skållat rågmjöl
Brytbröd med skållat rågmjöl. Bröd med grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook