Rådjurskotletter med svampsås

Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad. Istället för trattkantareller kan du ta annan svamp som ex. karl-johan, vanliga kantareller eller skogschampinjon.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för färsk svamp kan man ta några dl torkad svamp eller förvälld svamp efter tycke.

4 portioner rådjurskotletter med svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram rådjurskotletter
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • Svampsås: 1 liter färsk matsvamp som trattkantareller, vanliga kantareller, Karl-Johan eller skogschampinjon
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 500 gram valfri potatis, ex. koka oskalade fina delikatesspotatisar eller mandelpotatis
  • 2 rödbetor
  • 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 1 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja med potatisen. Sätt på vatten i en kastrull. Skrubba eller skala potatisen. Koka i ca 25 minuter för mindre potatisar. Laga under tiden resten.
  2. Gör svampsåsen: Rensa färsk svamp och skär den i 2x2 cm tärningar.
  3. Smält smör i en såskastrull. Tillsätt svampen och fräs den i några minuter under omrörning.
  4. Pudra över vetemjölet och rör ut det.
  5. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning. Låt såsen småkoka i minst fem minuter under omrörning.
  6. Smaksätt svampsåsen med salt, peppar samt soja. Sätt åt sidan och håll varm.
  7. Förbered tillbehör: Skala och riv grovt rödbetor samt morötter. Skölj och tärna tomater. Lägg upp på fat och servera till.
  8. Skölj, skiva och stek zucchinin lätt brun i några minuter på varje sida i någon msk olivolja. Salta och peppra. Några droppar vinäger, gärna balsamvinäger, gör också susen på zucchiniskivorna. Ställ åt sidan och håll varma.
  9. Dags för kotletterna: Torka av rådjurskotletterna med lite hushållspapper.
  10. Ta fram en bricka eller tallrik. Strö ut mjöl och blanda med salt och vitpeppar.
  11. Vänd kotletterna runt om i mjölblandningen.
  12. Värm en stekpanna och lägg i smör och olja.
  13. Stek rådjurskotletterna bruna på varje sida och sänk till låg värme och låt de steka klart i ca tio minuter. Vänd dem då och då. Skär ev. ett snitt vid benet på en kotlett och kontrollera stekgraden. Ljust rosa men inte för överstekt gillar jag.
  14. Servera de stekta rådjurskotletterna med såsen vid sidan, kokt potatis, stekt zucchini samt de rårivna morötterna och rödbetorna samt de tärnade tomaterna på ett eller flera fat. Garnera ev. med bladpersilja som gärna kan grovhackas och strös över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer