Andbröst med gräddsås

En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.

4-5 portioner andbröst med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 andbröst med ben (dubbla, hela, så det blir totalt 4 enkla bröst).
  • 2 msk smör
  • 0,5 paket bacon
  • 2 skalade äpplen i klyftor
  • 10 champinjoner eller annan svamp (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dragon (torkad) eller 0,5 dl hackad färsk
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk vanlig kinesisk

Tillagning

  1. Förbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Om du vill ha klyftpotatis eller kokt pressad potatis till så förbereder du dessa. Sätt ev. på ugnen på 200 grader till klyftpotatis. Vänta med att sätta in potatisen eller börja koka dem tills du fått andbrösten att koka senare.
  2. Skär bacon i bitar. Skala och klyfta äpplen. Rensa och skiva svamp. Plocka fram en stekgryta eller hög stekpanna med lock.
  3. Bryn andbrösten i smöret. Salta och peppra.
  4. Tillsätt bacon, äpple, svamp och dragon. Bryn lite till. Häll på 1 dl vatten och grädden. Låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter.
  5. Sätt in klyftpotatis eller börja koka potatis.
  6. Ta upp brösten efter 20 minuter och lägg på en skärbräda att vila.
  7. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och soja. Låt stå att småputtra medan du skär upp andbrösten.
  8. Koka grönsaker om du vill ha det till.
  9. Skär loss brösten från benet och skär andbrösten i tunna skivor.
  10. Lägg på fat och slå såsen över. Eller lägg tillbaks i pannan.
  11. Servera andbrösten med äppel, bacon och champinjonerna i såsen; grönsaker som kokt morot och broccoli vid sidan samt önskat potatistillbehör.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer