Älgfärslimpa

Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.

5 portioner älgfärslimpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 msk riven gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 7 skivor bacon
  • 1 msk rapsolja eller smör till formen
  • 1 dl hackad persilja att garnera med
  • Sås: 2 dl steksky
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Rostade rotfrukter: 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 100 gram kålrot
  • Tillbehör: 5 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  3. Skala och riv lök.
  4. Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
  5. Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
  6. Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
  7. Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
  8. Lägg i älgfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
  9. Sätt in älgfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
  10. Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut älgfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
  11. Ta ut älgfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
  12. Förbered tillbehör som potatismos, rotfrukter mm.
  13. VILTSÅS: Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  14. Häll av stekskyn från ugnsformen och vispa ner med mjölet och smöret.
  15. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  16. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  17. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  18. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  19. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  20. STEKTA ROTFRUKTSTÄRNINGAR: Skala och tärna fint rotfrukterna och stek i någon msk smör i ca 10 minuter. Vänd då och då. Salta och peppra.
  21. SERVERING: Skär upp älgfärslimpan i skivor och servera med potatismos, viltsås, stekta rotfrukter, sköljd spenat och lingon.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer