Hjortfilé med kantarellsås

Hjortfilé kan bytas mot annan viltfilé som älgfilé eller rådjursfilé.
Klyftpotatis är gott till.
Räkna 4 bitar hjortfilé på 120-140 gram styck.
Vintips blir smakrik belgisk öl som Leffe eller ett rött fylligt vin av Cabernet Sauvignon.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar bra till. Kokt blomkål, broccoli, vaxbönor eller brysselkål också.
Istället för färsk svamp kan du ta 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller blandat.

4 portioner hjortfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g hjortfilé
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman
  • 0,5 dl vatten
  • Klyftpotatis: 16 fasta potatisar ex. delikatesspotatis
  • 3 msk solrosolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered först klyftpotatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisar. Skölj av potatisklyftorna i ett durkslag. Skaka av vatten. Blanda med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast stekpanna eller annan ugnsform. Ställ klyftorna upp jämte varandra så fastnar de ej i botten så lätt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Gör under tiden resten.
  2. Kantarellsås: rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  5. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  6. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  7. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  8. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja och ställ åt sidan.
  9. Värm en stekpanna.
  10. Blanda 1 dl mjöl, 0,5 tsk salt och 1 krm peppar på en tallrik och vänd hjortfiléerna i mjölblandningen.
  11. Bryn hjortfiléerna runt om i smör och olivolja.
  12. Häll på en skvätt grädde samt vatten och rör om.
  13. Tillsätt kantarellsåsen och rör om. Låt hjortfiléerna småputtra fem minuter tills de är lagom genomstekta med lite rött kvar. Använd gärna lock på spisen eller folie. Eller sätt in hela pannan i ugnen.
  14. Servera hjortfiléerna med kantarellsåsen samt klyftpotatis, sallad och ev. kokta grönsaker till. Gelé som svartvinbärsgelé passar också till.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer