Snabb och enkel kladdkaka

En snabb, enkel och klassisk kladdkaka. Servera med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.

Här med kakao men du kan även laga kladdkaka med riktig choklad. Vill du inte diska skålar så kan du blanda smeten till kladdkakan i en kastrull.

Du behöver en elvisp samt en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.

Att dricka till:

Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.

ca 12 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk ströbröd till formen
  • 2 ägg, medelstora
  • 3 dl socker
  • 100 gram smält smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i mikron eller en kastrull.
  3. Pensla en form ca 20-25 cm diameter med lite smält smör. Spara resten till kakan.
  4. Bröa formen med ströbröd runt om.
  5. Rör ihop ägg och socker i en skål. Vispa gärna någon minut med elvisp.
  6. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör ut eventuella klumpar.
  7. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen. Rör ihop till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Stick med en sticka i chokladsmeten. Smeten ska ännu vara kladdig mot mitten.
  9. Ta ut kladdkakan och låt den svalna innan servering. Kladdkakan stelnar mer om den får kallna helt i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer