Chokladgrädde

Introduktion och förberedelse

Chokladgrädde är en smaksatt vispad grädde med choklad. Du kan ta mjölkchoklad, mörk choklad eller vit choklad.

Varm grädde blandas med chokladknappar eller hackad choklad som smälter och får kallna varefter grädden vispas och är klar att använda som vanlig vispad grädde till desserter, efterrätter och bakverk.

Serveringsförslag

Val av choklad

  • Du kan ta valfri choklad. Förslag är mjölkchoklad, mörk choklad, vit choklad eller smaksatt choklad.
  • Det finns påsar med chokladknappar som är smidiga att använda. Eller så hackar du chokladen för hand.
  • Jag tog Odense mjölkchokladknappar 54%. Valrhona har också mycket fina chokladknappar som blir en lyxig chokladgrädde.

Chokladmousse

Du kan även göra en mer stabil chokladmousse av grädden genom att blanda i gelatinblad. Lägg 4 blad gelatin - eller enligt paket - i kallt vatten i fem minuter. Rör ut och lös upp gelatinbladen i den heta grädden innan du häller den över chokladen. Chokladmoussen passar till tårtor och desserter där du vill förbereda i god tid och håller formen längre än vanlig vispad grädde i kylen. Ska stå i kylen att kallna och stelna.

8 portioner chokladgrädde, 1 stor sats till 1 tårta eller liknande

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 3 tim 45 min

Ingredienser

  • 100 gram choklad som mjölkchoklad, mörk choklad eller vit choklad
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Värm grädden så den sjuder utan att koka upp. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader.
  2. Använd chokladknappar eller hacka chokladen själv. Lägg chokladen i en bunke.
  3. Häll över den varma grädden och rör tills chokladen löst upp sig.
  4. Låt grädden svalna och ställ övertäckt i kylen att kallna helt i minst 3 timmar - gärna över natten. Hit kan du förbereda och ha grädden i kylen 1-2 dagar.
  5. Är grädden inte riktigt kall när man vispar den så spricker den på slutet när den tjocknar.
  6. SERVERING: Ta fram den kalla grädden och vispa tills den precis tjocknat. Vispar du för länge spricker den.
  7. Grädden är nu klar att använda till det du önskar. Som tillbehör till efterrätter och desserter eller fyllning i bakverk och tårtor.
  8. TIPS: Lägg över grädden i en spritspåse om du vill spritsa ut den. Annars går det bra att bara skeda över den eller "ägga" upp den - forma ägg med en stor matsked du doppat i hett vatten och skopar upp grädden i 45-graders vinkel mot grädden till ett stort "ägg".
  9. Garnera gärna det du serverar med hackad choklad, guldströssel eller chokladströssel eller liknande.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-03

Tillbehör och liknande recept: