Kolagrädde
Kolagrädde är vispad grädde som smaksätts med kolasås som Dulce de Leche eller annan kolasås.
Tillagning
- Se till att grädden är kall.
- Vispa grädden så hård du önskar.
- Rör i kolasåsen.
- Kolarädden är nu klar att använda till det du önskar. Som tillbehör till efterrätter och desserter eller fyllning i bakverk och tårtor.
- TIPS: Lägg över grädden i en spritspåse om du vill spritsa ut den. Annars går det bra att bara skeda över den eller "ägga" upp den - forma ägg med en stor matsked du doppat i hett vatten och skopar upp grädden i 45-graders vinkel mot grädden till ett stort "ägg".
Serveringsförslag
- Kolagrädden passar som vanlig vispad grädde till dessert och efterrätt. Lätt att göra till flera samt ha på buffé.
- Jag hade kolagrädden till chokladrutor med hallon.
- Fler fördslag är att servera kolagrädden till jordgubbarna på midsommar, kladdkaka, fruktspett, chokladpaj, äppelkaka och andra desserter och efterrätter.
- Som fyllning passar kolagrädden lite hårdare vispad till mandeltårta; chokladtårta; marängbotten; bakverk som bakelser med maräng och rulltårtor som chokladrulltårta.
Val av kolasås
- I receptet tog jag Dulce de Leche som är söt karamelliserad mjölk på burk som är som en kolasås.
- Du kan även koka egen kolasås eller ta salt kolasås. Eller köpa färdig kolasås.

Kolagrädden passar som vanlig vispad grädde till desserter och efterrätter förslagsvis chokladrutor med hallon ovan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal