Kolagrädde
Kolagrädde är vispad grädde som smaksätts med kolasås som Dulce de Leche eller annan kolasås.
Tillagning
- Se till att grädden är kall.
- Vispa grädden så hård du önskar.
- Rör i kolasåsen.
- Kolarädden är nu klar att använda till det du önskar. Som tillbehör till efterrätter och desserter eller fyllning i bakverk och tårtor.
- TIPS: Lägg över grädden i en spritspåse om du vill spritsa ut den. Annars går det bra att bara skeda över den eller "ägga" upp den - forma ägg med en stor matsked du doppat i hett vatten och skopar upp grädden i 45-graders vinkel mot grädden till ett stort "ägg".
Serveringsförslag
- Kolagrädden passar som vanlig vispad grädde till dessert och efterrätt. Lätt att göra till flera samt ha på buffé.
- Jag hade kolagrädden till chokladrutor med hallon.
- Fler fördslag är att servera kolagrädden till jordgubbarna på midsommar, kladdkaka, fruktspett, chokladpaj, äppelkaka och andra desserter och efterrätter.
- Som fyllning passar kolagrädden lite hårdare vispad till mandeltårta; chokladtårta; marängbotten; bakverk som bakelser med maräng och rulltårtor som chokladrulltårta.
Val av kolasås
- I receptet tog jag Dulce de Leche som är söt karamelliserad mjölk på burk som är som en kolasås.
- Du kan även koka egen kolasås eller ta salt kolasås. Eller köpa färdig kolasås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal