Kladdkaka med valnötter

Gott med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
Passar en form i storlek som en halv långpanna 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter.
Här har jag räknat med i tiden att kladdkakan ska svalna och stelna i kylen.

12 portioner kladdkaka med valnötter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 50 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl kakaopulver
  • 0,5 dl sirap
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 200 gram vit choklad
  • 125 gram valnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mikra smöret mjukt i en bunke utan att smälta det.
  3. Tillsätt sockret och vispa det fluffigt med en elvisp några minuter.
  4. Tillsätt kakaopulver, sirap och salt. Rör ut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vänd ner vetemjölet och rör till en smet utan klumpar.
  7. Hacka vit choklad och valnötter samt vänd ner i smeten och rör runt.
  8. Klä en bakform på 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper.
  9. Fördela kladdkakesmeten i ett jämnt lager.
  10. Grädda i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig om du sticker i den men ändå lite fast. Tänk på att den stelnar i kylskåpet.
  11. Ta ut kladdkakan och låt den svalna. Ställ in den i kylen att kallna och stelna i minst 2 timmar.
  12. Vid servering så skär du upp rutor, trianglar eller tårtbitar.
  13. Kladdkakan är god med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer