Kladdkaka med valnötter
Introduktion och förberedelse
Baka en kladdkaka med valnötter och servera som den är i rutor eller med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
Passar en form i storlek som en halv långpanna 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter.
Här har jag räknat med i tiden att kladdkakan ska svalna och stelna i kylen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mikra smöret mjukt i en bunke utan att smälta det.
- Tillsätt sockret och vispa det fluffigt med en elvisp några minuter.
- Tillsätt kakaopulver, sirap och salt. Rör ut.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Vänd ner vetemjölet och rör till en smet utan klumpar.
- Hacka vit choklad och valnötter samt vänd ner i smeten och rör runt.
- Klä en bakform på 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper.
- Fördela kladdkakesmeten i ett jämnt lager.
- Grädda i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig om du sticker i den men ändå lite fast. Tänk på att den stelnar i kylskåpet.
- Ta ut kladdkakan och låt den svalna. Ställ in den i kylen att kallna och stelna i minst 2 timmar.
- Vid servering så skär du upp rutor, trianglar eller tårtbitar.
- Kladdkakan är god med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal