Kladdkaka med valnötter

Gott med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
Passar en form i storlek som en halv långpanna 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter.
Här har jag räknat med i tiden att kladdkakan ska svalna och stelna i kylen.

12 portioner kladdkaka med valnötter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 50 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl kakaopulver
  • 0,5 dl sirap
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 200 gram vit choklad
  • 125 gram valnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mikra smöret mjukt i en bunke utan att smälta det.
  3. Tillsätt sockret och vispa det fluffigt med en elvisp några minuter.
  4. Tillsätt kakaopulver, sirap och salt. Rör ut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vänd ner vetemjölet och rör till en smet utan klumpar.
  7. Hacka vit choklad och valnötter samt vänd ner i smeten och rör runt.
  8. Klä en bakform på 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper.
  9. Fördela kladdkakesmeten i ett jämnt lager.
  10. Grädda i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig om du sticker i den men ändå lite fast. Tänk på att den stelnar i kylskåpet.
  11. Ta ut kladdkakan och låt den svalna. Ställ in den i kylen att kallna och stelna i minst 2 timmar.
  12. Vid servering så skär du upp rutor, trianglar eller tårtbitar.
  13. Kladdkakan är god med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens tips på liknande recept:

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer