Kladdkaka med valnötter

Baka en kladdkaka med valnötter och servera som den är i rutor eller med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.

Passar en form i storlek som en halv långpanna 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter.

Här har jag räknat med i tiden att kladdkakan ska svalna och stelna i kylen.

12 portioner kladdkaka med valnötter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 50 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl kakaopulver
  • 0,5 dl sirap
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 200 gram vit choklad
  • 125 gram valnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mikra smöret mjukt i en bunke utan att smälta det.
  3. Tillsätt sockret och vispa det fluffigt med en elvisp några minuter.
  4. Tillsätt kakaopulver, sirap och salt. Rör ut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vänd ner vetemjölet och rör till en smet utan klumpar.
  7. Hacka vit choklad och valnötter samt vänd ner i smeten och rör runt.
  8. Klä en bakform på 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper.
  9. Fördela kladdkakesmeten i ett jämnt lager.
  10. Grädda i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig om du sticker i den men ändå lite fast. Tänk på att den stelnar i kylskåpet.
  11. Ta ut kladdkakan och låt den svalna. Ställ in den i kylen att kallna och stelna i minst 2 timmar.
  12. Vid servering så skär du upp rutor, trianglar eller tårtbitar.
  13. Kladdkakan är god med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär som hallon.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept