Kladdkaka i långpanna

Introduktion och förberedelse

Att baka kladdkakan i en långpanna är smidigt om du vill baka till många. Här en klassisk kladdkaka med lite flingsalt på toppen. 

Tips

  • Kladdkakan går utmärkt att frysa in i rutor. Tina i rumsvärme. 
  • Kakan går även att värma hastigt i mikro eller ugn till servering exempelvis om du tänkt servera den med en kula glass. 

Serveringsförslag 

  • Skärs i rutor och serveras som de är - kalla eller varma.
  • Jättegoda som lyxig fika eller dessert med vispad grädde och rårörda hallon - värm hallon med lite socker. 
  • Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.
  • Här hittar du fler förslag till servering samt varianter. 

Varianter

  • Formen kan bröas med kokosflingor istället för ströbröd. 
  • Smör kan bytas mot margarin. 
  • Vill du ha kladdkakan riktigt kladdig kan du minska tiden i ugnen till 16 minuter. 
Till kladdkakan behöver du smör, vaniljpulver, kakao, ströbröd, socker, ägg, vetemjöl och flingsalt.
Till kladdkakan behöver du smör, vaniljpulver, kakao, ströbröd, socker, ägg, vetemjöl och flingsalt.
Smält smöret samt låt svalna något. Smörj en långpanna med bakplåtspapper i botten med lite av det smälta smöret och bröa med ströbröd.
Smält smöret samt låt svalna något. Smörj en långpanna med bakplåtspapper i botten med lite av det smälta smöret och bröa med ströbröd.
Tillsätt smör, kakao, socker och vaniljsocker till en stor bunke.
Tillsätt smör, kakao, socker och vaniljsocker till en stor bunke.
Vispa ihop till en smet och tillsätt sedan ett ägg i taget. Vispa på låg hastighet.
Vispa ihop till en smet och tillsätt sedan ett ägg i taget. Vispa på låg hastighet.
Tillsätt mjölet och rör ihop till en smet.
Tillsätt mjölet och rör ihop till en smet.
Bred ut smeten i långpanna i ett jämnt lager.
Bred ut smeten i långpanna i ett jämnt lager.
Strö över några nypor flingsalt.
Strö över några nypor flingsalt.
Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna helt och skär sedan upp i rutor - förslagsvis 24 stycken.
Låt svalna helt och skär sedan upp i rutor - förslagsvis 24 stycken.
Servera som den är eller med vispad grädde och rårörda hallon. En kula vaniljglass är ytterligare förslag.
Servera som den är eller med vispad grädde och rårörda hallon. En kula vaniljglass är ytterligare förslag.

24 bitar kladdkaka i långpanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 6-8 msk ströbröd till långpannan
  • 7,5 dl strösocker
  • 2,5 dl kakao
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 6 ägg, M
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter.
  4. Pensla pappret och kanter med smält smör.
  5. Bröa botten och kanter med ströbröd.
  6. Häll över smöret i en stor bunke och tillsätt socker, kakao samt vaniljsocker.
  7. Rör ihop med en elvisp på lägsta hastighet.
  8. Tillsätt några ägg i taget och rör ut dem.
  9. Tillsätt vetemjölet och rör ut till en klumpfri smet.
  10. Häll kladdkakesmeten i långpannan.
  11. Baka i mitten av ugnen i 20 minuter.
  12. Ta ut och låt kladdkakan svalna i ugnsformen. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
  13. Skär kladdkakan i bitar eller rutor. Förslagsvis 6 x 4 till 24 rutor.
  14. Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde och rårörda hallon.
E-mail
Medel: 4.1 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-11-13

Tillbehör och liknande: