Kladdkaka i långpanna
Introduktion och förberedelse
Att baka kladdkakan i en långpanna är smidigt om du vill baka till många. Här en klassisk kladdkaka med lite flingsalt på toppen.
Tips
- Kladdkakan går utmärkt att frysa in i rutor. Tina i rumsvärme.
- Kakan går även att värma hastigt i mikro eller ugn till servering exempelvis om du tänkt servera den med en kula glass.
Serveringsförslag
- Skärs i rutor och serveras som de är - kalla eller varma.
- Jättegoda som lyxig fika eller dessert med vispad grädde och rårörda hallon - värm hallon med lite socker.
- Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.
- Här hittar du fler förslag till servering samt varianter.
Varianter
- Formen kan bröas med kokosflingor istället för ströbröd.
- Smör kan bytas mot margarin.
- Vill du ha kladdkakan riktigt kladdig kan du minska tiden i ugnen till 16 minuter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter.
- Pensla pappret och kanter med smält smör.
- Bröa botten och kanter med ströbröd.
- Häll över smöret i en stor bunke och tillsätt socker, kakao samt vaniljsocker.
- Rör ihop med en elvisp på lägsta hastighet.
- Tillsätt några ägg i taget och rör ut dem.
- Tillsätt vetemjölet och rör ut till en klumpfri smet.
- Häll kladdkakesmeten i långpannan.
- Baka i mitten av ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och låt kladdkakan svalna i ugnsformen. Den stelnar mer när den blir kall. Sätt förslagsvis in den i kylen och skär sedan upp den när den helt kall.
- Skär kladdkakan i bitar eller rutor. Förslagsvis 6 x 4 till 24 rutor.
- Kladdkakan kan serveras som den är eller som dessert med ex. vispad grädde och rårörda hallon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal