Enkel vaniljglass i glassmaskin
Hur du gör en enkel och lättlagad vaniljglass i glassmaskin med ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj.
En snabbgjord glass med en glassmet som ej behöver värmas eller stå och dra innan. Bara att vispa ihop och köra i glassmaskinen.
Tillagning
- Vispa ägg, socker och vanilj någon minut med elvisp.
- Vispa i grädden.
- Vispa i mjölken.
- Vispa någon minut. Hit kan du förbereda och ha glassmeten i kylen.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
- Servera glassen nygjord om du önskar. Då smälter den fort men är mycket god. Eller frys in i en plastburk i ca 2 timmar så blir den fastare och smälter ej så snabbt vid servering. Glassen håller några veckor i frysen så den kan förberedas i god tid.
- Jag serverade glassen i kulor i coupe-skålar toppad med lite varm salt kolasås, chokladrån samt några blad citronmeliss på toppen.
Serveringsförslag
- Servera gärna garnerad med lite färska eller tinade valfria bär och grönt blad mynta eller citronmeliss.
- På bilden hade jag varm salt kolasås samt köpta choklad-glassrån och myntablad till garnering.
- Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor med förslagsvis chokladsås och strössel.
Tips
Du behöver en glassmaskin.
Kan förberedas
När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen.
Smaksättning
- Du kan tillsätta vilken smak du vill till glassen. Blanda i glassmaskinen mot slutet eller blanda/varva med glassen när du tar upp den ur glassmaskinen. Gott är mosade färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär osv. Hackad mjölkchoklad, daim, krossade kakor som Oreos; chokladsås; kolasås och så vidare.
- En god variant är med pekannötter och kolasås.
Varianter
Andra varianter på vaniljglass är italiensk vaniljglass eller klassisk vaniljglass där glassmeten värms innan och ska vila över natten i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal