Enkel vaniljglass i glassmaskin

Introduktion och förberedelse

Hur du gör en enkel och lättlagad vaniljglass i glassmaskin med ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj.

En snabbgjord glass med en glassmet som ej behöver värmas eller stå och dra innan. Bara att vispa ihop och köra i glassmaskinen.

Serveringsförslag

  • Servera gärna garnerad med lite färska eller tinade valfria bär och grönt blad mynta eller citronmeliss.
  • På bilden hade jag varm salt kolasås samt köpta choklad-glassrån och myntablad till garnering.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor med förslagsvis chokladsås och strössel.

Tips

Du behöver en glassmaskin.

Kan förberedas

När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen.

Smaksättning

  • Du kan tillsätta vilken smak du vill till glassen. Blanda i glassmaskinen mot slutet eller blanda/varva med glassen när du tar upp den ur glassmaskinen. Gott är mosade färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär osv. Hackad mjölkchoklad, daim, krossade kakor som Oreos; chokladsås; kolasås och så vidare.
  • En god variant är med pekannötter och kolasås.

Varianter

Andra varianter på vaniljglass är italiensk vaniljglass eller klassisk vaniljglass där glassmeten värms innan och ska vila över natten i kylen.

Vaniljglass serverad med salt kolasås, chokladrån och myntablad. Glassen har börjat smälta lite för mycket men det beror på att det tar tid att fotografera ibland :)
Vaniljglass serverad med salt kolasås, chokladrån och myntablad. Glassen har börjat smälta lite för mycket men det beror på att det tar tid att fotografera ibland :)

4 portioner vaniljglass, ca 1 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 ägg, S/M eller 2 ägg L
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde, 40-45 %
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1/4 vaniljstång - skrapa ur och behåll fröna; eller 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 4 myntablad eller blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Vispa ägg, socker och vanilj någon minut med elvisp.
  2. Vispa i grädden.
  3. Vispa i mjölken.
  4. Vispa någon minut. Hit kan du förbereda och ha glassmeten i kylen.
  5. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  6. Servera glassen nygjord om du önskar. Då smälter den fort men är mycket god. Eller frys in i en plastburk i ca 2 timmar så blir den fastare och smälter ej så snabbt vid servering. Glassen håller några veckor i frysen så den kan förberedas i god tid.
  7. Jag serverade glassen i kulor i coupe-skålar toppad med lite varm salt kolasås, chokladrån samt några blad citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 3.8 (143 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-27

Tillbehör och liknande recept: