Enkel vaniljglass i glassmaskin

Introduktion och förberedelse

Hur du gör en enkel och lättlagad vaniljglass i glassmaskin med ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj.

En snabbgjord glass med en glassmet som ej behöver värmas eller stå och dra innan. Bara att vispa ihop och köra i glassmaskinen.

Du behöver en glassmaskin eller motsvarande.

Andra varianter på vaniljglass är jag gjort är denna italienska vaniljglass eller klassisk vaniljglass där glassmeten värms innan och ska vila.

Kan förberedas

När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen.

Serveringsförslag

  • Servera gärna garnerad med lite färska eller tinade valfria bär och grönt blad mynta eller citronmeliss.
  • På bilden hade jag varm salt kolasås samt köpta choklad-glassrån och myntablad till garnering.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor med förslagsvis chokladsås och strössel.

Nygjord vaniljglass direkt ur glassmaskinen serverad med salt kolasås, chokladrån och myntablad.
Nygjord vaniljglass direkt ur glassmaskinen serverad med salt kolasås, chokladrån och myntablad. Glassen har börjat smälta lite för mycket men det beror på att det tar tid att fotografera ibland :)

4 portioner vaniljglass, ca 8 dl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 ägg, medelstora
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde, 40-45 %
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 2 krm vaniljstång mald från kvarn eller finhackad; eller 1 tsk vaniljsocker
  • 4 myntablad eller blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Vispa ägg, socker och vanilj någon minut med elvisp.
  2. Vispa i grädden.
  3. Vispa i mjölken.
  4. Vispa någon minut.
  5. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  6. Servera glassen direkt eller frys in i en plastburk eller avlång brödform 1/2-1 timme så blir den fastare. Glassen håller några veckor i frysen så den kan förberedas i god tid.
  7. Jag serverade glassen nygjord i kulor i coupe-skålar toppad med lite varm salt kolasås, chokladrån samt lite gröna blad citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 3.8 (122 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-24