Kladdkakemuffins med riktig choklad

Introduktion och förberedelse

Kladdkakemuffins med riktig choklad samt valnötter toppad med lite extra vit choklad. En variant på kladdkaka bakad portionsvis som smaskiga kladdiga muffins.

Serveringförslag

  • Servera kladdkakemuffinsen som de är kalla eller gärna ljumma till fika, buffé, fest, utflykt eller kafferep.
  • Till fest kan du servera med en klick vispad grädde. Eller värm och toppa med 1-2 kulor vaniljglass. Kan även garneras med chokladsås eller kolasås och rostade nötter som valnötter; eller hallonsås och färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar. Något blad citronmeliss, riven choklad och pudrat florsocker passar också.

Varianter

  • Vit choklad och valnötter i smeten är valfritt.
  • Man kan även trycka i annat godis i smeten innan gräddning som en halv bit mintchoklad ex. After eight, 1/2 Dumlekola, Snickers eller Bounty i bitar, choklad som Geisha, nougat i bitar, Marianne, minimarschmallows, M&M:s eller annat du gillar.
  • En enklare och mer lättbakad variant är kladdkakemuffins bakade med kakao istället för riktig choklad.

12 stora kladdkakemuffins med riktigt choklad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg M/L
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl matolja
  • 50 gram choklad, mörk fin 70% ex. Lindt
  • 50 gram valnötter, utan skal (valfritt)
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 40 gram vit choklad
  • 12 muffinsformar i papper och/eller 1 muffinsform med 12 platser för muffins

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Vispa ihop socker och ägg i en bunke med elvisp i ca 2 minuter.
  4. Bryt eller hacka den mörka chokladen i bitar. Lägg i en bunke och smält i mikro lite i taget.
  5. Grovhacka valnötterna.
  6. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver samt salt i en bunke.
  7. Rör ner äggsmeten samt tillsätt smöret, oljan, mörk choklad samt nötter. Rör hastigt ihop till en jämn smet.
  8. Lägg ut 12 muffinsformar i muffinspannan.
  9. Fördela smeten i muffinsformarna. Använd två skedar så är det lätta att klicka i smeten.
  10. Hacka eller bryt den vita chokladen i bitar. Lägg några bitar på toppen av varje muffins. Tryck ner något.
  11. Baka muffinsen i 12 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna. De sjunker ihop och stelnar när de kallnat.
  13. Kladdkakemuffinsen kan serveras som de är eller som dessert med ex. vispad grädde eller en kula vaniljglass. Pudra ev. över florsocker. De är godast ljumma så om de är kalla kan du mikra dem kort innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-10