Kladdkaka med marshmallows

En variant på klassisk kladdkaka toppad med marshmallows och chokladsås som O'Hoy. Extra festligt med minimarshmallows i olika färger.

En färgglad kladdkaka som passar till fest, påsk, födelsedagskalas med mera.

Snabb och lätt (samt rätt billig) att baka med smält smör och kakao.

Överkurs är att göra egen chokladsås till toppingen.

12 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med en tsk smör och 2 msk ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska ägg eller två stora frukostägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • TOPPING: 150 gram färgade minimarshmallows eller valfria sorts marshmallows i bitar
  • 1 dl chokladsås som O'Hoy

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen.
  7. Grädda kladdkakan i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Ta ut kladdkakan.
  9. Bred ut eller ringla över chokladsåsen. Strö över minimarshmallows i ett jämnt lager. Nu kan du servera kladdkakan när den svalnat
  10. Vill du ha smälta marshmallowsen på så sätter du ugnen på grill max värme. Sätt in kladdkakan under grillen i ca 1 minut så marshmallowsen smälter något. Passa den så den ej bränns.
  11. Ta ut och låt svalna innan servering.
  12. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde.

Serveringsförslag

Funkar att servera som den är eller festa till det med en vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör.

Val av marshmallows

  • Du kan ta enfärgade minimarshmallows.
  • Stora vanliga marshmallows kan du skära i mindre bitar och toppa med på samma vis.
  • En variant är att baka kladdkakan utan marshmallows men sedan bre på ett lager marshmallow fluff - vit eller jordgubb är några förslag - eller blanda. Bred på ett så tjockt lager du önskar - förslagsvis någon cm. Kan då även garneras med strössel.

Form

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.

En kladdkaka med fina färger av minimarshmallows
En kladdkaka med fina färger av minimarshmallows toppad med extra chokladsås.

E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 413 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-01