Glutenfri kladdkaka med havregryn

Baka en glutenfri kladdkaka med mixade havregryn istället för vetemjöl. Fyllig och god med smör, ägg, socker och kakao.

Lättbakad med bara 5 ingredienser. Om du vill kan du garnera med florsocker vid servering.

8 stora eller 12 mindre bitar glutenfri kladdkaka med havregryn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 dl strösocker
  • 3 mindre ägg eller 2 stora ägg
  • 2,2 dl havregryn
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • Innan servering och när den svalnat kan du pudra över florsocker till garnering.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund springform med löstagbara kanter ca 24 cm diameter. Pensla och smörj med lite smält smör
  4. Mixa havregrynen så de blir som ett mjöl. Använd en stavmixer och mixa havregrynen i en hög och smal bunke. Eller mixa i en matberedare med kniven.
  5. Använd några msk av havremjölet till att bröa formen med.
  6. Mixa smör med socker och kakao med en elvisp någon minut.
  7. Vispa i ett ägg i taget.
  8. Vänd i havremjölet och rör ihop till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.
  10. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljummen eller kall. Förvaras i kylen. Kan frysas.

Serveringsförslag

  • Kan serveras kall eller ljummen som den är. Gott är också att ha lättvispad grädde till.
  • Till dessert kan man värma den lite och toppa med en kula vaniljglass och ett blad citronmeliss samt garnera färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar osv.
  • Eller röra ihop frysta bär med socker till en snabb sylt och garnera med den.
  • Hallonsås och crème anglaise kan man också servera med.

Tips

  • Jag tog glutenfria eko havregryn. Kontrollera på paketet om du vill vara helt säker på att havregrynen är helt glutenfria. Vanliga havregryn kan innehålla spår av gluten. Vidare innehåller havregryn avenin som glutenintolleranta kan reagera på även om det är ovanligt.
  • Du behöver en stavmixer eller en matberedare med kniv. Havregrynen ska mixas sönder till ett mjöl.

Med havremjöl

Istället för att mixa havregryn kan du köpa färdigmalt havremjöl. Detta kan dock innehålla spår av gluten så har du celiaki är de ej att rekommendera. Havremjöl rörs i på slutet - ta ca 1,5 - 2 dl. Justera mängden så att du får en kladdig smet.

Med muscovadosocker

Istället för vanligt strösocker kan du ta ett mörkt socker som muscovadosocker. Man kan också ta i en tsk vaniljsocker om man vill.

    Att dricka till

    Förutom att ha kakan till kaffe så kan man servera den till dessert och då passar ett sött dessertvin typ Muscat Beaumes de Venise eller sött Commanderia, Tokaij eller söt sherry Pedro Ximenez.

    E-mail
    Medel: 4 (81 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-25