Äppelkladdkaka

Äppelkladdkaka är en ljus kladdkaka toppad med äpplen blandade med kanel och lite socker samt vit choklad.

En slags kladdig äppelkaka med hackad vit choklad som passar utmärkt ihop med de lite syrligare äpplena.

Kladdkakan funkar att baka med alla slags äpplen men välj gärna svenska ekologiskt odlade äpplen eller från eget träd.

Du behöver en rund springform med löstagbara kanter på ca 24 cm diameter.

8 - 12 bitar äppelkladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk strösocker
  • SMET: 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala äpplen och kärna ur dem. Skär dem i klyftor.
  3. Blanda äpplena med socker och kanel i en bunke.
  4. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbara kanter. Klipp bort papper utanför formen.
  5. Riv vit choklad och/eller hacka den grovt.
  6. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Ta av från värmen.
  7. Vispa ägg och socker med elvisp någon minut.
  8. Vispa i smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen.
  9. Vänd i mjöl och salt.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Fördela äppelklyftor över och tryck ner dem lite.
  12. Grädda äppelkladdkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Kanten ska vara fast men kakak ska vara dallrig och lös i mitten när du skakar på den.
  13. Ta ut och låt svalna i formen.
  14. Skär upp i bitar till servering. Kan serveras ljummen eller kall.
  15. Äppelkladdkakan stelnar till när den får stå i kylen om man önskar det.
Ingredienser till äppelkladdkakan
Ingredienser till äppelkladdkakan - smör, vetemjöl, vit choklad, kanel, socker, ägg, salt och äpplen samt en springform att baka i.
Äppelkladdkakan är god att servera med vaniljglass eller vispad grädde
Äppelkladdkakan är god att servera med vaniljglass eller vispad grädde

Serveringsförslag

  • God som den är ljummen eller kall till fika, fest, buffé, utflykt och dessert.
  • Kan serveras med en klick vispad grädde eller vaniljglass men även vaniljsås eller råkräm passar.

Att dricka till

Serverar du äppelkladdkakan som efterrätt och vill ha ett vin till så passar ett lätt kylt sött dessertvin som Sauternes, en söt cider eller Pommeau från Normandie.

Varianter

  • Kanel kan uteslutas.
  • Äpplen kan bytas eller blandas med päron, plommon, körsbär, hallon, jordgubbar, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.
  • Som kryddning blir även stött kardemumma gott.
  • Kan även toppas med vallmofrön, kokosflingor, pärlsocker, råsocker, flagad mandel, hackade hasselnötter eller ett tunt lager smuldeg.

En bit äppelkladdkaka serverad med två kulor vaniljglass
En bit äppelkladdkaka serverad med två kulor vaniljglass. Söt vit choklad passar utmärkt ihop med de lite syrligare äpplena.

E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-21