Citronkladdkaka
En god variant på kladdkaka med citronsmak istället för choklad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda socker och vaniljsocker.
- Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
- Tvätta citronerna och riv det gula skalet av en citron ner i smeten.
- Smält smör i en kastrull eller mikron.
- Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
- Pressa ner saften ur de två citronerna samt tillsätt vispa i smeten.
- Vispa i mjöl.
- Vispa i smöret lite i taget.
- Häll smeten i formen.
- Grädda citronkladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Citronkladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
- Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
- Servera citronkladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till citronkladdkaka.
Serveringsförslag
- Passar till fika som den är men även till fest med mer tillbhör och garnering.
- God med vispad grädde, sorbet eller vaniljglass.
- Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
- Gillar du lakrits kan du ta krossat lakritsgodis i vispgrädden eller lakritsglass och servera till.
Tips
Välj gärna ekologisk citron då du ska använda skalet. Tvätta och borsta citronerna innan du använder dem.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Varianter
- Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
- Vill du ha en glutenfri citronkladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal