Citronkladdkaka

En god variant på kladdkaka med citronsmak istället för choklad. God med vispad grädde, sorbet eller vaniljglass.

Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.

Gillar du lakrits kan du ta krossat lakritsgodis i vispgrädden eller lakritsglass och servera till.

Välj gärna ekologisk citron då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all citron noga med diskmedel och vatten.

Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.

Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.

Vill du ha en glutenfri citronkladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.

12 bitar citronkladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 citroner
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2 msk florsocker att garnera med
  • 12 citronmelissblad att garnera med
  • 2,5 dl grädde att vispa eller glass att servera till citronkladdkakan
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; eller halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta citronerna och riv det gula skalet av en citron ner i smeten.
  5. Smält smör i en kastrull eller mikron.
  6. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  7. Pressa ner saften ur de två citronerna samt tillsätt vispa i smeten.
  8. Vispa i mjöl.
  9. Vispa i smöret lite i taget.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Grädda citronkladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Citronkladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  14. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  15. Servera citronkladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till citronkladdkaka.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Liknande recept:

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer