Citronkladdkaka

En god variant på kladdkaka med citronsmak istället för choklad. God med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till.
Gillar du lakrits kan du ta krossat lakritsgodis i vispgrädden eller lakritsglass och servera till.
Välj gärna ekologisk citron då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all citron noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri citronkladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.

12 bitar citronkladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 citroner
  • 200 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 2 msk florsocker att garnera med
  • 12 citronmelissblad att garnera med
  • 2,5 dl grädde att vispa eller glass att servera till citronkladdkakan
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; eller halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt äggen och vispa fluffigt några minuter.
  4. Tvätta citronerna och riv det gula skalet av en citron ner i smeten.
  5. Smält smör i en kastrull eller mikron.
  6. Smörj formen med lite av det smälta smöret. Bröa formen.
  7. Pressa ner saften ur de två citronerna samt tillsätt vispa i smeten.
  8. Vispa i mjöl.
  9. Vispa i smöret lite i taget.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Grädda citronkladdkakan i mitten på ugnen i 25 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Citronkladdkakan kan serveras när den svalnat men ställ den gärna i kylen att stelna i minst en timme eller över natten.
  14. Ta ut och skär upp i tårtbitar förslagsvis 12 stycken.
  15. Servera citronkladdkakan med vispad grädde eller glass. Vidare är färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär; halloncoulis, rårörda hallon, rårörda blåbär eller passionsfrukt gott till citronkladdkaka.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer