Oreokladdkaka

Introduktion och förberedelse

En Oreokladdkaka är en kladdkaka med Oreokakor smulade på toppen. Kaka på kaka så att säga.

Gillar du Oreos och kladdkaka så är detta för dig.

Snabb och lätt (samt rätt billig) att baka med smält smör och kakao.

Serveringsförslag

Oreokladdkaka är gott som den är till fikat eller ljummen som dessert med en kula vaniljglass.

Varianter

Istället för Oreos kan du låta fantasin skena och ta andra kakor som Ballerinakex, After Eight eller liknande.

Tips

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.

 

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ägg, M
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5-8 Oreokakor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  4. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen. Sprid ut brytna eller grovt krossade Oreokakor över smeten.
  7. Grädda Oreokladdkakan i 15-17 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  8. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  9. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-23