Rabarberkladdkaka med vit choklad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rabarberkladdkaka med vit choklad. Söt vit choklad är jättegott med syrlig rabarber.

En ljus kladdkaka med strimlad rabarber i smet av vit choklad, ägg, smör och vetemjöl.

Serveringsförslag

Rabarberkladdkakan serveras som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, matyoghurt blandat med lite florsocker eller sorbet.

Vidare kan man garnera med riven vit choklad; smält rabarber; färska bär, snabbsylt av ihopkokta jordgubbar, hallon och blåbär eller tärnad färsk ananas eller passionsfrukt.

Variant

Om man vill kan man ha i en tsk stött kardemumma att strö över innan tillagning.

Att dricka till

Vill du ha ett passande vin till så kan du ta ett sött dessertvin som Sauternes eller en söt sherry, Commanderia eller punsch.

10-12 bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl hackad rabarber
  • 100 gram vit choklad ex. Lindt eller Green & Blacks

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll över i en bunke.
  3. Pensla en rund form på ca 24 cm diameter typ springform med löstagbar kant eller valfri form med lite av smöret.
  4. Hacka eller riv chokladen grovt.
  5. Skölj och skala ev. grov rabarber. Strimla den i bitar.
  6. Blanda ner socker samt vetemjöl i smöret och rör sedan ner ett ägg i taget till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen och fördela över rabarberbitar samt hackad eller riven choklad.
  8. Grädda rabarberkladdkakan i mitten av ugnen i 15 minuter. Den ska vara kladdig när du tar ut den. Låt sedan stå och svalna i 10 minuter. Ställer du in den i kylen så blir den fastare när den kallnat helt. Hit kan du förbereda och ha i kylen till servering.
  9. Rabarberkladdkakan serveras som den är eller med färska bär, snabbsylt av ihopkokta jordgubbar, hallon och blåbär eller tärnad färsk ananas; passionsfrukt; matyoghurt blandat med lite florsocker; en kula sorbet eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Liknande recept: