Kolakladdkaka med Dulce de Leche

Introduktion och förberedelse

En kolakladdkaka med Dulce de Leche som är karamelliserad kondenserad mjölk på burk - det är likt kola.

Dulce de Lechen blandas med farinsocker och smör för extra god kolasmak. Tillsätt hälften som fyllning och hälften som topping så har du en kolakladdkaka.

Serveringsförslag

Funkar att servera som den är eller festa till det med en vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör.

Garnering

Kan även garneras med krossad nötter som hasselnötter, valnötter eller flagad mandel. Riven mörk eller vit choklad eller minimaränger passar också. Eller allt på en gång ;)

Egen Dulce de Leche

  • Du kan koka egen kondenserad mjölk till Dulce de Leche genom att helt enkelt koka burken i en kastrull med vatten i ca två timmar så karamelliseras mjölken och den blir likt kola.
  • Du kan byta Dulce de Leche mot hemgjord kolasås också.

Val av form

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.

Val av ägg

Äggen i receptet är ekologiska då det är bra såklart men också att de har samma storlek i de flesta affärer. Använder du lite större vanliga ägg (som frukostägg) så ta två ägg istället för tre normalstora ekologiska ägg.

8 stora eller 12 lite mindre bitar kolakladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska ägg eller två stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Kolafyllning och topping: 1 burk Dulce de Leche, söt karamelliserad mjölk
  • 1,5 dl farinsocker
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Kolafyllning och topping: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt farinsocker och rör tills det löst sig. Tillsätt Dulce de Leche och rör till en jämn kola. Koka i fem minuter på låg värme och rör så det inte bränns. Ställ åt sidan att svalna. Hit kan du förbereda kolasåsen.
  3. Kladdkakesmet: Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  4. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  5. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  6. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  7. Häll hälften av kladdkakesmeten i formen. Häll sedan häften av kolafyllningen över smeten. Toppa med resten av kladdkakesmeten.
  8. Grädda kladdkakan i 20 minuter i mitten av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  9. Ta ut och låt svalna helt. Bred ut eller skeda över resten av kolan. Kladdkakan kan även förberedas innan och förvaras i kylen - toppas med kolan till servering. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  10. Garnera ev. kladdkakan om du vill vid servering. Krossade nötter, flagad mandel, riven choklad eller små minimaränger är några förslag.
  11. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller servera med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-02

Tillbehör och liknande recept: