Kladdkaka med fudge
God kladdig chokladkaka med ett täcke av chokladfudge eller slags kolatopping.
En variant på kärleksmums med lite kladdigare stil och mer kola.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Mikra smöret mjukt i en bunke utan att smälta det.
- Tillsätt sockret och vispa det fluffigt med en elvisp några minuter.
- Tillsätt kakaopulver, sirap och salt. Rör ut.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Vänd ner vetemjölet och rör till en smet utan klumpar.
- Hacka vit choklad och valnötter samt vänd ner i smeten och rör runt.
- Klä en bakform på 20x30 cm eller en rund springform ca 24 cm diameter med bakplåtspapper.
- Fördela kladdkakesmeten i ett jämnt lager.
- Grädda i övre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig om du sticker i den men ändå lite fast. Tänk på att den stelnar i kylskåpet.
- Ta ut kladdkakan och låt den svalna. Ställ in den i kylen att kallna och stelna i minst 2 timmar.
- Laga under tiden chokladfudge: Bryt chokladen i bitar och lägg i en plastskål.
- Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull.
- Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Smälter den ej helt kan du mikra den lite så den får upp värmen något.
- Ta ut kladdkakan och täck den med ett jämnt lager chokladfudge. Ställ att svalna och stelna i kylen igen.
- Vid servering så skär du upp rutor, trianglar eller tårtbitar.
- Kladdkakan med fudge är god med vispad grädde eller vaniljglass samt färska bär.
Serveringsförslag
Gott med vaniljglass eller vispad grädde samt ev. färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, passionsfrukt eller liknande.
Varianter
Kan även garneras med riven kokos eller valfritt strössel.
Portionsberäkning
Receptet blir tolv stora bitar kladdkaka som även kan halveras till 24 bitar då den är rätt mastig och fyllig.
Kommentar
I den något långa tillagningstiden är tiden då det tar för kladdkakan att stelna medräknad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal