Kladdkaka i kastrull
Kladdkaka i kastrull - en kastrullkladdkaka. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
En kladdis som bara tar några minuter att röra ihop samt en kvart att baka. Låt sedan gärna stå 2 timmar i kylen innan servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en stor kastrull.
- Ta av från värmen och rör i socker, vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver och äggen ett i taget. Tillsätt salt om du ej strör över flingsalt senare. Rör till en jämn smet.
- Smörj en springform 24 cm diameter med löstagbar kant - med smör eller margarin. "Bröa" den med ströbröd eller kokosflingor.
- Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager. Strö eventuellt över flingsalt.
- Grädda i 14 minuter i mitten av ugnen. Vill du ha en mycket kladdig kladdkaka kan du ta ut den tidigare- förslagsvis efter 12 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna helt innan servering. Låt den gärna stå i 2 timmar i kylen.
- Innan servering kan du pudra över florsocker med en sil men det är valfritt.
- Servera kladdkakan kall med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Serveringsförslag
- Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör.
- Vaniljglass passar också till kladdkaka.
- Kladdkakan kan garneras med pudrat florsocker och citronmeliss.
- En god variant är att toppa med ett lager av 1 dl dulche de leche och lite flingsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal