Kladdkaka med hasselnötstosca

Introduktion och förberedelse

Baka en smaskig chokladkladdkaka toppad med hasselnötstosca - ett slags hasselnötstäcke likt toscasmet fast med hasselnötter istället för mandlar.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, fest, kakbord, kalas samt buffé med mera.
  • Med en klick vispad grädde eller vaniljglass, färska bär samt citronmeliss till kan du servera kakan som dessert eller efterrätt.

Kan förberedas

Kan förberedas innan och frysas in i bitar med bakplåtspapper mellan.

Val av form

  • Här bakad i en rund springform på 24 cm i diameter med löstagbar botten.
  • Men du kan också baka i en liten rektangulär ugnsform med höga kanter.
  • Vill du baka till många kan du dubbla receptet till en långpanna med höga kanter och sedan skära ut i rutor när den svalnat.

Varianter

  • Istället för hasselnötter kan du ta andra nötter som hela hackade mandlar, mandelspån, jordnötter, pistage, valnötter, paranötter, cashewnötter eller blanda.
  • Hasselnötstoscan kan bytas mot vanlig toscasmet med mandel som denna toscakaka eller kokostäcke.

Kladdkakan med hasselnötstäcke på bricka
Kakan är en variant på klassisk toscakaka fast med kladdkaka med choklad som botten och en variant på toscatäcke med hasselnötter istället för mandel.

12 bitar kladdkaka med hasselnötstosca

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska normalstora ägg eller 2 frukostägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • HASSELNÖTSTOSCA: 100 gram hasselnötter
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 msk grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 bakplåtspapper till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Sprid ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i fem minuter. Ta ut och lägg i en bunke. Låt dem svalna något så du kan rulla dem mellan händerna så det mesta skalet lossnar. Hacka nötterna grovt och lägg i en stekpanna med höga kanter.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på springformen och kläm till samt klipp bort pappret som går utanför kanterna. Smörj kanterna med lite smör.
  4. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull.
  5. Blanda kakao, vetemjöl, socker, vaniljsocker och salt i en bakbunke. Rör i smöret. Låt svalna till fingervarmt.
  6. Vispa i ett ägg i taget.
  7. Sprid ut kladdkakesmeten i springformen.
  8. Sänk värmen i ugnen till 200 grader. Grädda kladdkakan i 10 minuter mitt i ugnen.
  9. Ta ut och låt svalna något.
  10. Höj värmen till 225 grader vanlig ugn.
  11. Gör under tiden hasselnötstoscan: Tillsätt smör, socker, vetemjöl och grädde till nötterna i pannan.
  12. Rör ihop och koka upp i en halv minut.
  13. Sprid försiktigt ut toscasmeten över kladdkakan i formen.
  14. Grädda ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen så att toscasmeten får färg.
  15. Ta ut och låt svalna innan du skär upp och serverar den i bitar.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-22