Kladdkaka med Daim

Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.

Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.

Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.

12 stora eller 16 mindre bitar kladdkaka med Daim

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • Daim och chokladkräm: 150 gram mörk choklad 55 % (ex från Odense)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 80 gram färskost naturell
  • 2 paket dubbel-Daim
  • 0,5 dl skorpmjöl att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla en rund springform eller bakform (ca 25 cm diameter) med lite av smöret.
  4. Mät upp socker och vispa det med smöret i kastrullen tills sockret löst sig.
  5. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en stor bunke.
  6. Rör i smör och socker blandningen samt rör till en jämn smet.
  7. Rör i ett ägg i taget.
  8. Vänd runt några msk skorpmjöl i formen så att det fastnar i botten och på kanterna.
  9. Häll i chokladsmeten och skaka ut den.
  10. Grädda kladdkakebottnen i 14-15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Daim och chokladkräm: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i en kastrull med grädden. Tillsätt även stången.
  13. Koka upp grädden. Ta upp vaniljstången.
  14. Bryt chokladen i fina bitar eller hacka den grovt och lägg i en skål.
  15. Häll över den heta grädden och rör till en chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur.
  16. Rör i färskosten.
  17. Bryt eller hacka Daimen i grova bitar.
  18. Bred chokladkrämen i ett jämnt lager på kladdkakebottnen. Strö över Daimen.
  19. Kladdkaka med Daim är klar att serveras. Gott med vispad grädde samt garnerad med citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer