Kladdkaka med Daim

Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.

Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.

Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.

12 stora eller 16 mindre bitar kladdkaka med Daim

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • Daim och chokladkräm: 150 gram mörk choklad 55 % (ex från Odense)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 80 gram färskost naturell
  • 2 paket dubbel-Daim
  • 0,5 dl skorpmjöl att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla en rund springform eller bakform (ca 25 cm diameter) med lite av smöret.
  4. Mät upp socker och vispa det med smöret i kastrullen tills sockret löst sig.
  5. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en stor bunke.
  6. Rör i smör och socker blandningen samt rör till en jämn smet.
  7. Rör i ett ägg i taget.
  8. Vänd runt några msk skorpmjöl i formen så att det fastnar i botten och på kanterna.
  9. Häll i chokladsmeten och skaka ut den.
  10. Grädda kladdkakebottnen i 14-15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Daim och chokladkräm: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i en kastrull med grädden. Tillsätt även stången.
  13. Koka upp grädden. Ta upp vaniljstången.
  14. Bryt chokladen i fina bitar eller hacka den grovt och lägg i en skål.
  15. Häll över den heta grädden och rör till en chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur.
  16. Rör i färskosten.
  17. Bryt eller hacka Daimen i grova bitar.
  18. Bred chokladkrämen i ett jämnt lager på kladdkakebottnen. Strö över Daimen.
  19. Kladdkaka med Daim är klar att serveras. Gott med vispad grädde samt garnerad med citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer