Kladdkaka med Daim
En Daimkladdkaka med klassisk kladdkaka i botten täckt med Daimtopping.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör i en kastrull.
- Pensla en rund springform eller bakform (ca 25 cm diameter) med lite av smöret.
- Mät upp socker och vispa det med smöret i kastrullen några minuter.
- Blanda kakao och bakpulver i en stor bunke.
- Rör i smör- och socker blandningen samt rör till en jämn smet.
- Rör i ett ägg i taget.
- Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning till en jämn smet.
- Vänd runt några msk skorpmjöl i formen så att det fastnar i botten och på kanterna.
- Häll i chokladsmeten och fördela ut den jämnt.
- Grädda kladdkakebottnen i 14-15 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- DAIMTOPPING: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i en kastrull med grädden. Tillsätt även stången.
- Koka upp grädden. Ta upp vaniljstången.
- Bryt chokladen i fina bitar eller hacka den grovt och lägg i en skål.
- Häll över den heta grädden och rör till en chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur.
- Rör i färskosten.
- Bryt eller hacka Daimen i grova bitar.
- Bred chokladkrämen i ett jämnt lager på kladdkakebottnen. Strö över Daimen.
- Kladdkaka med Daim är klar att serveras. Gott med vispad grädde samt garnerad med citronmeliss.
Serveringsförslag
- En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.
- Dajmkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.
Med hemgjord Daim
Överkurs är att göra egen Daim men det går utmärkt med köpt Daim.
Val av choklad
Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Annars kan du ta mörk 70% choklad, mjölkchoklad, blanda eller ta den du gillar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal