Kladdkaka med Daim

Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.

Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.

Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.

12 stora eller 16 mindre bitar kladdkaka med Daim

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • Daim och chokladkräm: 150 gram mörk choklad 55 % (ex från Odense)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 80 gram färskost naturell
  • 2 paket dubbel-Daim
  • 0,5 dl skorpmjöl att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla en rund springform eller bakform (ca 25 cm diameter) med lite av smöret.
  4. Mät upp socker och vispa det med smöret i kastrullen tills sockret löst sig.
  5. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en stor bunke.
  6. Rör i smör och socker blandningen samt rör till en jämn smet.
  7. Rör i ett ägg i taget.
  8. Vänd runt några msk skorpmjöl i formen så att det fastnar i botten och på kanterna.
  9. Häll i chokladsmeten och skaka ut den.
  10. Grädda kladdkakebottnen i 14-15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Daim och chokladkräm: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i en kastrull med grädden. Tillsätt även stången.
  13. Koka upp grädden. Ta upp vaniljstången.
  14. Bryt chokladen i fina bitar eller hacka den grovt och lägg i en skål.
  15. Häll över den heta grädden och rör till en chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur.
  16. Rör i färskosten.
  17. Bryt eller hacka Daimen i grova bitar.
  18. Bred chokladkrämen i ett jämnt lager på kladdkakebottnen. Strö över Daimen.
  19. Kladdkaka med Daim är klar att serveras. Gott med vispad grädde samt garnerad med citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Liknande recept:

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer