Kladdkaka med Daim

Introduktion och förberedelse

Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.

Dajmkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.

Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.

12 stora eller 16 mindre bitar kladdkaka med Daim

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • Daim och chokladkräm: 150 gram mörk choklad 55 % (ex från Odense)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 80 gram färskost naturell
  • 2 paket dubbel-Daim
  • 0,5 dl skorpmjöl att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla en rund springform eller bakform (ca 25 cm diameter) med lite av smöret.
  4. Mät upp socker och vispa det med smöret i kastrullen tills sockret löst sig.
  5. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en stor bunke.
  6. Rör i smör och socker blandningen samt rör till en jämn smet.
  7. Rör i ett ägg i taget.
  8. Vänd runt några msk skorpmjöl i formen så att det fastnar i botten och på kanterna.
  9. Häll i chokladsmeten och skaka ut den.
  10. Grädda kladdkakebottnen i 14-15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Daim och chokladkräm: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i en kastrull med grädden. Tillsätt även stången.
  13. Koka upp grädden. Ta upp vaniljstången.
  14. Bryt chokladen i fina bitar eller hacka den grovt och lägg i en skål.
  15. Häll över den heta grädden och rör till en chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur.
  16. Rör i färskosten.
  17. Bryt eller hacka Daimen i grova bitar.
  18. Bred chokladkrämen i ett jämnt lager på kladdkakebottnen. Strö över Daimen.
  19. Kladdkaka med Daim är klar att serveras. Gott med vispad grädde samt garnerad med citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept

Liknande recept: