Snabb kladdkaka med riktig choklad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Snabb kladdkaka eller chokladtårta med riktig choklad istället för kakao. Denna kladdkaka går snabbt att göra trots att den görs med riktig choklad.

Servera med lättvispad grädde med lite vaniljsocker i, vaniljglass eller valfritt tillbehör.

Spelade in en liten film och la på Youtube där du kan se hur man lagar kladdkakan.

Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.

Man kan blanda fin choklad med hälften blockchoklad eller annan något billigare choklad. Här har jag valt ekologiska ägg då de har samma storlek på de flesta ställen samt såklart är ekologiska.

8 stora eller 12 lite mindre bitar kladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formen eller använd bakplåtspapper
  • 200 gram smör
  • 200 gram mörk god fin choklad runt 70%
  • 4 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
  4. Rör eller vispa i socker och salt. Rör eller vispa sedan ner ett ägg i taget. Sist rör eller vispar du ner mjölet och en jämn smet.
  5. Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen och grädda kladdkakan i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  7. Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  8. Servering: skär upp och servera kladdkakan ljummen eller kall med önskat tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (113 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.