Snabb kladdkaka med riktig choklad
Snabb kladdkaka eller chokladtårta med riktig choklad istället för kakao.
En kladdkaka utan kakao som ändå går snabbt att baka trots att den görs med riktig choklad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader eller 175 grader varmluft.
- Smält smöret i en kastrull.
- Bryt under tiden chokladen i en bunke. Häll över smöret och rör så att allt smälter ihop.
- Rör eller vispa i socker och salt. Rör eller vispa sedan ner ett ägg i taget. Sist rör eller vispar du ner mjölet och en jämn smet.
- Smörj formen med lite smör eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
- Häll kladdkakesmeten i formen och grädda kladdkakan i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
- Ta ut, låt svalna och låt eventuellt kallna helt samt förvara i kylen. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
- Servering: skär upp och servera kladdkakan ljummen eller kall med önskat tillbehör som ex. vispad grädde. Garnera gärna genom att pudra över florsocker precis innan servering.
Serveringsförslag
- Kladdkakan passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé.
- Gott med en klick vispad grädde till. Prova lättvispad grädde spetsad med lite rom och vaniljsocker. Eller mintchokladgrädde.
- Vidare pasar 1-2 kulor vaniljglass, bärsorbet eller valfritt tillbehör.
Tips
Tips är att baka i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek.
Varianter
- Man kan blanda fin choklad med hälften blockchoklad eller annan valfri choklad.
- Förslag på barnvänligare kladdkaka är bland annat denna.
Val av choklad
- Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao.
- Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar.
- Vidare går det bra med chokladknappar 50-70% - Valrhona har fina chokladknappar.
- Eller hackad choklad av valfri sort.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal