Pepparkladdkaka

En kryddig och kladdig kladdkaka smaksatt med kakao, sirap och pepparkakskryddor som kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.

Pepparkladdkakan kan serveras som den är, med vispad grädde eller en kula glass som vaniljglass eller saffransglass till fika, fest, advent, lucia, julbord och dessert.

Garnera gärna vid servering med florsocker och smulade pepparkakor. Formen kan också bröas med fint smulade pepparkakor istället för ströbröd om man vill det.

Kan serveras ljummen eller kall. Kan frysas.

Istället för kryddorna nedan kan du ta 1,5 msk färdig kryddblandning av pepparkakskrydda.

Du kan baka i valfri form men smeten passar till en rund springform på runt 24 cm diameter med löstagbar kant.

1 pepparkladdkaka, 8 stora eller 12 normala bitar.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör
  • 2 stora eller 3 små ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk sirap
  • 1 dl kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald kardemumma
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 0,5 dl ströbröd eller fint smulade pepparkakor till formen
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 5 smulade pepparkakor till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör med sirap och sätt åt sidan att svalna något.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform 24 cm.
  4. Pensla botten och kanter med lite smält smör och bröa med ströbröd eller fint smulade pepparkakor.
  5. Vispa ägg och socker, vaniljsocker, kanel, kakao, mald ingefära, malda nejlikor, mald kardemumma i en bunke någon minut med elvisp.
  6. Vispa i smöret lite i taget
  7. Tillsätt och rör i mjölet.
  8. Blanda till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Baka kladdkakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna något ca 10 minuter innan servering.
  12. Kan garneras till servering med pudrat florsocker och smulade pepparkakor.
  13. Gott som den är eller med vispad grädde eller glass.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept