Pepparkladdkaka

En kryddig och kladdig kladdkaka smaksatt med kakao, sirap och pepparkakskryddor som kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.

Pepparkladdkakan kan serveras som den är, med vispad grädde eller en kula glass som vaniljglass eller saffransglass till fika, fest, advent, lucia, julbord och dessert.

Garnera gärna vid servering med florsocker och smulade pepparkakor. Formen kan också bröas med fint smulade pepparkakor istället för ströbröd om man vill det.

Kan serveras ljummen eller kall. Kan frysas.

Istället för kryddorna nedan kan du ta 1,5 msk färdig kryddblandning av pepparkakskrydda.

Du kan baka i valfri form men smeten passar till en rund springform på runt 24 cm diameter med löstagbar kant.

1 pepparkladdkaka, 8 stora eller 12 normala bitar.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör
  • 2 stora eller 3 små ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk sirap
  • 1 dl kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald kardemumma
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 0,5 dl ströbröd eller fint smulade pepparkakor till formen
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 5 smulade pepparkakor till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör med sirap och sätt åt sidan att svalna något.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform 24 cm.
  4. Pensla botten och kanter med lite smält smör och bröa med ströbröd eller fint smulade pepparkakor.
  5. Vispa ägg och socker, vaniljsocker, kanel, kakao, mald ingefära, malda nejlikor, mald kardemumma i en bunke någon minut med elvisp.
  6. Vispa i smöret lite i taget
  7. Tillsätt och rör i mjölet.
  8. Blanda till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Baka kladdkakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna något ca 10 minuter innan servering.
  12. Kan garneras till servering med pudrat florsocker och smulade pepparkakor.
  13. Gott som den är eller med vispad grädde eller glass.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.