Pepparkakskladdkaka
Pepparkakskladdkaka är en kryddig och kladdig kladdkaka smaksatt med kakao, sirap och pepparkakskryddor som kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Eller 175 grader varmluft.
- Smält smör med sirap och sätt åt sidan att svalna något.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform 24 cm.
- Pensla botten och kanter med lite smält smör och bröa med ströbröd eller fint smulade pepparkakor.
- Vispa ägg och socker, vaniljsocker, kanel, kakao, mald ingefära, malda nejlikor, mald kardemumma i en bunke någon minut med elvisp.
- Vispa i smöret lite i taget
- Tillsätt och rör i mjölet.
- Blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Baka kladdkakan i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något ca 10 minuter innan servering.
- Kan garneras till servering med pudrat florsocker och smulade pepparkakor.
- Gott som den är eller med vispad grädde eller glass.
Serveringsförslag
- Pepparkladdkakan kan serveras som den är, med vispad grädde eller en kula glass som vaniljglass eller saffransglass till fika, fest, advent, lucia, julbord och dessert.
- Garnera gärna vid servering med florsocker och smulade pepparkakor. Formen kan också bröas med fint smulade pepparkakor istället för ströbröd om man vill det.
- Kan serveras ljummen eller kall. Kan frysas.
Tips
- Istället för kryddorna nedan kan du ta 1 msk färdig kryddblandning av pepparkakskrydda.
- Du kan baka i valfri form men smeten passar till en rund springform på runt 24 cm diameter med löstagbar kant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal